VOLESZÁK GÁBOR
2006.09.29 00:27 Frissítve: 2010.10.28 02:39
online

Nagyon nem ment Dániában

Joggal búslakodhat Dárdai Pál, ugyanis csapata, a Hertha képtelen volt Dániában kiharcolni a továbbjutást az UEFA-kupa csoportkörébe. Már az első mérkőzés után sejteni lehetett, hogy az Odense kemény falat, de kevesen hitték, hogy idegenben még vereség is lesz a vége.

Dárdai Pál (jobbra), a Hertha magyar légiósa sem tudta feltörni a dánok védelmét, most már az a feladata, hogy a hét végi bajnoki elôtt lelket öntsön fiatalabb társaiba
Getty Images
Dárdai Pál (jobbra), a Hertha magyar légiósa sem tudta feltörni a dánok védelmét, most már az a feladata, hogy a hét végi bajnoki elôtt lelket öntsön fiatalabb társaiba

Két hete, amikor a dán Odense ellen hazai pályán csupán kettő kettes döntetlent ért el a német Hertha, a csapat magyar játékosa, Dárdai Pál (aki akkor sérülése miatt csak a lelátóról szoríthatott társainak) úgy fogalmazott a lefújás után, hogy csapattársai egytől egyig rossz napot fogtak ki. Válogatottunk középpályása azonban úgy gondolta, nincs veszve semmi, bár nem tagadta: ideálisabb lett volna előny birtokában utazni Dániába.

„Egyértelmű, hogy Berlinben rontottunk el mindent – mondta Dárdai. – A két héttel ezelőtti eredmény ellenfelünknek kedvezett, nyugodtan beállhatott védekezni, nem volt fontos számára a gólszerzés, ellentétben velünk.”

A Hertha tehát úgy kelt útra, hogy játékosai tudták, a továbbjutáshoz gólt kell rúgniuk. Lehetett persze számolgatni (mint ahogy tették is), de mindig arra jutottak: a hazaiak vannak kedvezőbb helyzetben. „Ezúttal nem futballoztunk rosszul, és párharcaink nagy részéből is győztesen kerültünk ki – elemzett Dárdai Pál, majd megállapította: – A játékunkban mégsem volt benne a gól, edzőm ezért is cserélt le. Nem velem volt a gond, Falko Götz egyszerűen egy támadóbb szellemű játékos bevetésével próbálta megnyerni a mérkőzést. Sajnos nem sikerült.”

A németek nem tudtak mit kezdeni a határozottan védekező hazaiakkal, tanácstalanul, a végén meg már kétségbeesetten keresték a rést a hazai falon. A szereposztás már a kezdéskor világosan látszott: az Odense mélyen kapuja elé húzódott, átadva a területet vendégeinek, akik mentek előre becsülettel, ám hiányzott az ötlet a játékukból.

Igaz, sejtették Dárdaiék, hogy ez vár rájuk Dániában, és képtelenek voltak türelmesen végigjátszani az akciókat. És ahogy az ilyenkor lenni szokott, a 62. percben Christian Fiedler kapus kapitális hibájából vezetést szereztek a hazaiak, végképp szertefoszlatva a berliniek továbbjutási reményeit. „El kell ismernem, a két találkozó alapján megérdemelten jutott a csoportkörbe az Odense, csak gratulálni tudok a játékosainak” – magyarázta Dárdai.

A Hertha nemzetközi kupaszereplése ezzel véget ért – még mielőtt igazán kezdetét vehette volna. „Nekünk, idősebb játékosoknak most az a feladatunk, hogy fiataljainkba lelket öntsünk – folytatta a tíz éve Berlinben légióskodó magyar. – Nem érdemes sokáig rágódnunk a kiesésen, csalódott szurkolóinkat már a hét végén, a Stuttgart ellen meg kell próbálnunk kiengesztelni.”

Bánat az egyik, öröm a másik oldalon: az Odense legnagyobb sikerét ünnepelheti az 1994-1995-ös szezon óta. Akkor a Real Madridot búcsúztatta. És most az eredményfalra a spanyoloké mellé a Hertha skalpját is kifüggesztheti…