Misur Tamásonline 2006.09.06 02:36 Frissítve: 2011.08.12 00:03

Itt a vb-döntő visszavágója!

Mindössze 59 nappal a berlini vb-döntő után ismét összecsap egymással az olasz és a francia válogatott. A tét ezúttal jóval kisebb, hiszen nem a világbajnoki címért, „csak” az Eb-selejtező három pontjáért zajlik a meccs, mégis parázs találkozóra számíthatunk: a franciákat (bár tagadják) fűti a visszavágás lehetősége, az olaszok pedig nem engedhetnek meg maguknak újabb pontvesztést.

Fabio Cannavarónak és az olasz csapatnak nyernie kellene a litvánok elleni blama után ? de éppen Párizsban?
AFP
Fabio Cannavarónak és az olasz csapatnak nyernie kellene a litvánok elleni blama után ? de éppen Párizsban?
A friss világbajnok olaszok a litvánok elleni meglepő hazai döntetlennel (1–1) kezdték az Európa-bajnoki selejtezőket, míg a franciák fölényes grúziai győzelemmel (3–0), így ha szerda este Párizsban hazai siker születik, a vb-győztes máris nagy bajba kerül.

Raymond Domenech, a francia válogatott szövetségi kapitánya roppant keveset változtatott csapatán a vb óta: két visszavonult klaszszisát, Zinedine Zidane-t és Fabien Barthezt kénytelen lesz nélkülözni, de a többiek kivétel nélkül itt vannak, még az a Claude Makelele és Lilian Thuram is, aki pedig szintén búcsút akart inteni a világbajnokság után a kék meznek. Így a franciák várható összeállítása csak az említett két helyen (a kapusposzton és az egyik támadó helyén) tér el a berlini fináléban látottól, igaz, ez némi szerkezeti átalakítással is jár: Zizou nehezen pótolható, ezért a korábbi 4–4–1–1 helyett most két ékkel lép pályára a hazai válogatott. Domenech számára mindössze két kisebb sérülés okoz gondot: Grúziában Makelele és Louis Saha is rúgást kapott a bokájára, de az orvosok kedden azt mondták, mindketten pályára léphetnek.

Domenech nem győzte hangsúlyozni, hogy ez a találkozó csak a szurkolók számára jelent revánsot, visszavágót a vb-döntőért, a válogatott tagjai számára nem több és nem kevesebb, mint kiemelten fontos csoportrangadó az Eb-részvételért zajló csatában.

Lilian Thuram is egyetértett mesterével: „Az a célunk, hogy megszerezzük a három pontot. Visszavágóról nem beszélhetünk, hiszen ha nyerünk, akkor sem leszünk világbajnokok. Ez egy új sorozat kezdete.”

Így látja a helyzetet egy másik egykori Juventus-védő, az olasz Fabio Cannavaro is. A 102. válogatott fellépésére készülő Real-hátvéd a következőt mondta: „A közönség nyilván ellenséges lesz velünk, de meg kell őriznünk a nyugalmunkat. Ami az esélyeket illeti, fizikailag még nem vagyunk teljesen rendben, kevés meccs van a lábunkban, de szerintem nyerési eséllyel lépünk pályára szerda este.”

Az egykori 94-szeres válogatott Giacinto Facchetti keddi halála miatt az olasz válogatott fekete karszalaggal lép pályára, a találkozót gyászszünet előzi meg.

A szerdai program

B-CSOPORT
  • Litvánia–Skócia (Kaunas, 17.30, tv: Sky Sports1)
  • Ukrajna–Grúzia (Kijev, 18.00)
  • Franciaország–Olaszország (Párizs, 21.00, tv: Sport1, Rai Uno, TF1, Sky Sports3)
Az állás
1. Skócia 1 1 6–0 3
2. Grúzia 2 1 1 6–3 3
3. Franciaország 1 1 3–0 3
4. Litvánia 1 1 1–1 1
Olaszország 1 1 1–1 1
6. Ukrajna
7. Feröer 2 2 0–12 0
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!