Nemzetisport.hu nyomtatott 2006.08.13 15:35 Frissítve: 2010.12.05 00:08

A franciák így is Zidane-t kedvelik a legjobban

Egy vasárnap nyilvánosságra hozott friss közvélemény-kutatás szerint Zinedine Zidane a legnépszerűbb közéleti személyiség Franciaországban, annak ellenére, hogy alig egy hónappal ezelőtt fejelte mellen Marco Materazzit a labdarúgó-világbajnokság döntőjében.


Szavazás

Mi a véleménye arról, amit Zidane csinált?

Írja be az itt látható számot!
Nem befolyásolta negatív irányba Zinedine Zidane megítélését Franciaországban az a tény, hogy a labdarúgó-világbajnokság július 9-i döntőjében indulatból leszegett fejjel neki nekirontott Marco Materazzinak, az olasz válogatott védőjének.

A Journal du Dimenache című napilap által megrendelt, és most publikált közvélemény-kutatás arról tanúskodik, hogy a franciák 48 százaléka még mindig Zidane-t kedveli a legjobban híres honfitársai közül.

"Július kilencedike után sokak számára úgy tűnt, hogy Zidane reputációja esett. Az a fejelés mindent lerombolt. És most… Azt kell hinnünk, hogy a franciák megbocsátottak neki, sőt egyenesen lovagnak tartják" – kommentálta a felmérés eredményét a Journal du Dimanche.

Zidane a 48 százalékos népszerűségi indexével utcahosszal előzte meg a korábbi kedvenc egykori teniszezőt, Yannick Noah-t, aki popsztárként kezdett új karriert építeni. Ő végzett a második helyen 30 százalékkal.

Harmadik lett a környezetvédő Nicolas Hulot, megelőzve a rockénekes Johnny Hallydayt és a népszerű filmsztárt, Jean Renót.

Emlékeztetőül: július 9-én az Olaszország–Franciaország világbajnoki döntőben Zinedine Zidane, a franciák csapatkapitánya a hosszabbítás 20. percében váratlanul Marco Materazzi felé fordult, majd leszegett fejjel nekirontott, hanyatt lökve az olasz védőt.

A pályafutása utolsó mérkőzését játszó Zidane-t azonnal kiállították, és a világ közvéleménye napokig a botrányos esettel volt elfoglalva.

Zidane a Canal Plus televíziónak adott exkluzív interjújában azt mondta, Materazzi az édesanyját és a testvérét illette olyan szavakkal, amelyek nem maradhattak megtorlatlanul. Materazzi ezt tagadta.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) mindkettőjüket megbüntette, Zidane-t három, az Inter játékosét két nemzetközi mérkőzésre tiltotta el.

Franciaországban hamarosan meg is zenésítették a történteket, a nyár egyik slágének "Coup de Boule" (Lefejelés, Öklelés) című dal lett. Ez már azt mutatta, hogy a "francia kollektív tudat" megbocsátott Zidane-nak a történtekért.