Vajda Györgyonline 2006.07.06 01:08 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Üllői út: a szegények futballja

Edzőmérkőzést játszott és győzött a szlovákiai Rimaszombat együttese ellen a Ferencváros, azonban ez nem jelenti azt, hogy minden rendben lenne az Üllői úton: a vezetőedző, Gellei Imre még nem írta alá a szerződését, a játékosok becsületből futballoznak, és megélhetési gondjaik vannak.

Jovánczai Zoltán (fehérben) alaposan megszenvedett a szlovák védôkkel, de egy gólt így is rúgott
Czagány Balázs
Jovánczai Zoltán (fehérben) alaposan megszenvedett a szlovák védôkkel, de egy gólt így is rúgott

Az Üllői úton megállt az idő. A Ferencváros labdarúgói és a szakmai stáb, társadalmi munkában végzik a dolgukat. A legjobb példa erre Gellei Imre vezetőedző esete: a szakember február óta nem kapott fizetést, ezért nem lenne meglepetés, ha távozna a Ferencvárostól. Gellei Imre azonban kitart a csapat, a játékosok mellett. Június 30-án lejárt a szerződése, a mesteredző becsülettel dolgozik tovább.

„Nem gondolok a búcsúra, pedig valóban nincs szerződésem – válaszolta a helyzetét firtató kérdésünkre Gellei Imre. – Az igazsághoz tartozik, hogy a klub megtette ajánlatát. Egyelőre azonban minden bizonytalan, hiszen sem a tulajdonviszonyok, sem az anyagi helyzet nincs tisztázva. Ennek ellenére bízom benne, hogy hamarosan véget érnek a szűkös napok, aztán már mindenki csak a szakmával foglalkozik. Persze nem könnyű a helyzetünk, hiszen a felkészülési időszakban van a legtöbb munka: most kellene megerősíteni a keretet, most kellene tisztázni a szerződéseket. Nincs egy hónap, és kezdődik a bajnokság, de bizonytalan, kikkel dolgozhatunk tovább.”

Kérdés, meddig tartható ez az állapot, a pénztelenség miatt széteshet a Ferencváros. Az amúgy sem erős csapattól távozott Sorin Botis, és külföldre igazolt Tőzsér Dániel, ő az AEK Athén légiósa lett. A rivális klubok is érzik, szétszedhető a Ferencváros, ezért sorra keresik meg az értékesebb labdarúgókat, köztük Leandrót is, aki elárulta, a Debrecen már tárgyalt vele. Csábítják Takács Ákost is, s a fiatal labdarúgó nehéz helyzetben van, mert bár a szíve a Ferencvároshoz húzza, azonban nem engedheti meg magának, hogy fizetés nélkül futballozzon. Családos ember, törlesztőrészleteket fizet, és hiába számít válogatott szintű labdarúgónak, megélhetési gondokkal küszködik. Balog Zoltánt is csábítják, de szerdán még ő is játszott a rimaszombatiak elleni felkészülési mérkőzésen (a kezdőcsapatban hat olyan játékos szerepelt, akinek június 30-a óta nincs szerződése).

Mégis miben bízhatnak a ferencvárosiak?

Legfőképpen abban, hogy a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) illetékesei végre eredményt hirdetnek az Üllői úti hat plusz két hektáros terület ügyében. Ismert, hogy egy spanyol cég (HI Grupo) az egyetlen pályázó, ám a KVI egyelőre vitázik a befektetni szándékozókkal. A 100% Fradi című hetilap szerint az egyezkedés tárgyát az képezi, hogy a spanyolok idővel véglegesen szeretnék megvásárolni a teljes területet, amelyre jelenleg csak a vagyonkezelői jogot váltanák meg 49 évre. Hírlik, a KVI szerint ez így aggályos üzletmenet lenne, ráadásul bankgaranciát is várnak a spanyoloktól. A HI Grupo ellenben csak abban az esetben hajlandó beszállni az üzletbe, ha a tulajdonjog esetleges későbbi megvásárlására garanciát kapna.

Patthelyzet van az ügyben, sokan mégis a Ferencváros számára kedvező határozatban bíznak, ami pedig azt jelentené, hogy ha a spanyol cég pályázata érvényes lesz, akkor napokon belül pénzhez juthat a 107 éves klub, s az összegből valamennyi tartozás megfizethető lenne, sőt az együttes megerősítésére is futná.

FERENCVÁROS - FC RIMAVSKÁ SOBOTÁ (szlovák) 3–1 (2–1)
Üllői út, 300 néző. V: Mocsári
FERENCVÁROS. 1. félidő: Kemenes – Takács Á., Tímár, Budovinszky, Balog Z. – Szalai T., Bognár Zs., Lazics, Lipcsei, Leandro – Jovánczai. 2. félidő: Szabó K. – Szálkai, Graszl K., Ferencz, Csurka – Fitos, Brettschneider, Csepregi, Horváth D. (Zsivóczky) – Bartha, Nógrádi
G: Szalai T., Jovánczai, Brettschneider, ill. Tomko