Munkatársunktól
2006.06.26 02:21 Frissítve: 2010.10.28 02:39
online

Maxi Rodríguez lett a bombázó

José Pekerman argentin szövetségi kapitányt sokan elmeháborodottnak, de legalábbis kissé különc edzőnek tartották, amikor Maxi Rodríguezt alapemberként játszatta az argentin válogatott eddigi négy mérkőzésén, miközben olyan megasztároknak, mint Pablo Aimar, Leo Messi, Carlos Tévez, „Lucho” González vagy Fabricio Coloccini csak a kispad, legjobb esetben csereként néhány percnyi játék jut. A Mexikó elleni őrületes, hosszabbítással záruló nyolcaddöntős csatában azonban bebizonyosodott a szakember igaza.

A világbajnokság eddigi legszebb gólját szerezte Mexikó ellen Maxi Rodríguez, akinek volt bátorsága a hosszabbításban távolról kapura lôni: az argentin középpályás mellel levette a labdát, majd pedig félfordulatból, ballal a jobb felsô sarokba lôtt
EPA
A világbajnokság eddigi legszebb gólját szerezte Mexikó ellen Maxi Rodríguez, akinek volt bátorsága a hosszabbításban távolról kapura lôni: az argentin középpályás mellel levette a labdát, majd pedig félfordulatból, ballal a jobb felsô sarokba lôtt
Maxi Rodríguez fényesen meghálálta régi mestere bizalmát, s nemcsak a középpálya jobb oldalát tartja szilárdan fennhatósága alatt, hanem három góljával eddig az argentin válogatott legeredményesebb játékosa is, Hernán Crespóval holtversenyben. (A mexikói Jared Borgetti szombati öngólját végül hivatalosan Hernán Crespónak adták – a szerk.). Olyannyira, hogy az Argentína–Mexikó nyolcaddöntő után a FIFA szakértői a meccs legjobbjának választották.

Nézzük, ki is az a játékos, aki olyan bombagólt lő, hogy elkápráztatja a világot.

Maxi Rodríguez már 17 évesen bemutatkozott a rosariói Newell’s Old Boys felnőttcsapatában, s ezzel párhuzamosan bekerült a korosztályos argentin válogatottba, amely részt vett a hazai rendezésű U20-as világbajnokságon 2001 nyarán. Maxi Rodríguez meghatározó embere volt a világbajnoki címet szerző csapatnak: minden mérkőzésen pályára lépett a jelenkori szövetségi kapitány, José Pekerman gárdájában, és csak egy alkalommal fordult elő, hogy nem a kezdő tizenegyben kapott helyet. Ő szerezte az argentinok első gólját a tornán (a finnek ellen), illetve az utolsót is a Ghána elleni döntőben, összesen négy gólt elérve a korosztályos világbajnokságon.

A következő idényben már klubcsapatában is alapembernek számított, az aperturában (ez az argentin bajnoki alapszakasz, a nyitány) kilenc, a clausurában (ez a bajnoki küzdelmek zárása) pedig hat gólt ért el. Több európai egyesület is csábította, végül az Espanyol lett a befutó, és a barcelonaiak nagyon jól jártak vele. 2005 nyarán azonban továbbállt az Atlético Madridhoz, ahová honfitársa – az időközben már menesztett edző – Carlos Bianchi csábította. A 2005–2006-os idény Maxi Rodríguez eddigi legjobb spanyolországi szezonja, hiszen harminc bajnoki meccsen tízszer talált a kapuba, holott nem is csatárposzton szerepel.

Maximiliano Rodríguez

Született: 1981. január 2., Rosario (Santa Fé)
Magassága/testsúlya: 180 cm/79 kg
Klubja: Atlético Madrid (spanyol, 2005 óta)
Korábbi klubjai: Newell’s Old Boys (argentin), Real Oviedo (spanyol), Newell’s Old Boys, Espanyol (spanyol)
Posztja: középpályás
Válogatottsága/góljai: 16/4
Bemutatkozása a válogatottban: 2003. június 8., Japán–Argentína 1–4 (Tokió)
Legjobb eredményei: U20-as világbajnok (2001), Konföderációs Kupa-2. (2005)
A világbajnokságon mind a négy alkalommal a kezdő tizenegy tagja volt, összesen 374 (!) percet töltött a pályán, és most már nagyon valószínű, hogy a továbbiakban is kirobbanthatatlan tagja marad az nemzeti csapatnak.

A mexikói kapusnak, Oswaldo Sáncheznek rúgott ballábas bombáját „álmai góljának” nevezte a mérkőzés után – nyugodtan mondhatjuk: teljes joggal.

Elképzelhető, hogy a levétel után félfordulatból a kapu jobb felső sarkába zúdított bomba lesz a világbajnokság legszebb gólja.

Mint ahogy lehet, hogy az argentinok is megcsókolják a lipcsei stadion füvén a játékos lába nyomát, hiszen ő lőtte tovább a válogatottat a negyeddöntőbe.