KRASZ EMILnyomtatott 2006.06.04 21:58 Frissítve: 2012.03.18 02:41

Könnyed brazil siker az új-zélandiak ellen

Brazília, a németországi labdarúgó-világbajnokság legnagyobb favoritja 4-0-ra verte Új-Zéland legjobbjait. A brazilok az első félidőben hiába alakítottak ki számtalan helyzetet, a szünetben még csak 1-0-ra vezettek, ám a hajrában már gólokban is megmutatkozott a két csapat közti tudáskülönbség.

A brazilok taktikája: Ronaldinho bűvöl, Emerson biztosít
Reuters
A brazilok taktikája: Ronaldinho bűvöl, Emerson biztosít

Szavazás

Melyik ország nyeri a 2006-s labdarúgó vb-t?

Írja be az itt látható számot!
Huszonnégy évvel ezelőtt és néhányszáz kilométerrel dél-nyugatra ugyancsak 4-0 lett a két csapat találkozójának végeredménye, ám akkor az világbajnoki csoportmérkőzésen született. Ezúttal csak a brazilok lehetnek ott a tornán, a spanyolországi vb-től eltérőn nem szimplán az egyik nagy esélyesnek, hanem a legfőbb favoritnak számítanak.

Új-Zéland ezzel szemben tapasztalatszerzés céljából utazott Európába. Az első leckét a Bozsik Péter szövetségi kapitány által irányított magyar együttestől kapták, amely 0-0-s félidőt követően Budapesten szakadó esőben a második félidőben bedarálta ellenfelét, a vége 2-0 lett Dárdai Pálék javára.

A brazilok elleni találkozó annyiban hasonlított a magyarok ellenihez, hogy ezúttal is csak a második félidőben vált biztossá az új-zélandi vereség. A óceániai együttes kezdőcsapatának összeállítása két helyen tért el a budapesti találkozón látottakhoz képest.

Viszont amíg a magyar játékosok az első félidőben ritkán jutottak lehetőséghez, a brazil csapat könnyedén alakította ki helyzeteit, ám azokat egymás után elhibázta. A szünet előtt végül Ronaldo nagyszerű megmozdulás végén juttatta egygólos előnyhöz a dél-amerikaiakat a pihenőre.

Ékpárja, Adriano a második félidő hatodik percében betalált, így már lassan helyreállt is a világ (futball)rendje. Ezúttal a 65. percben jött a brazil cseresor – igaz, a csatársorban Robinho már a második félidőre kifutott Ronaldo helyett -, a „tarcsi” ezúttal sem akart sokkal elmaradni a kezdőktől: kettőt rámolt be az ellenfelének.

Kaká – igaz, ő kezdő volt -, majd a hosszabbításban Juninho Pernambucano is betalált, kialakítva ezzel a végeredményt. A dél-amerikaiak tizedik találkozójukat tudták le zsinórban vereség nélkül.

A brazil csapat ezúttal is a szokásos formációban lépett pályára, amely szinte biztosan vehetően a vb-kezdőcsapatuk is egyben. A kapuban Dida biztos pont, mint ahogyan előtte a közvetlen védelemben a Cafú, Lució, Juan, Roberto Carlos négyes is. Középpályán Emerson és Zé Roberto inkább védekezett, míg elöl Kaká és Ronaldinho segítette a Ronaldo, Adriano támadó kettőst.

Felkészülési találkozón Szerbia és Montenegró 6-0-ra nyert az osztrák másod- és harmadosztályban játszó futballistákból álló alkalmi együttes ellen. Szaúd-Arábia pedig 15-0-ra verte Bad Nauheim csapatát.

VB-FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS

BRAZÍLIA – ÚJ-ZÉLAND 4-0 (1-0)
Genf, 30 000 néző. Vezette: Lapierre.
Gólszerzők: Ronaldinho (43.), Adriano (51.), Kaka (86.), Juniho Pernambucano (90.)
A KEZDŐCSAPATOK:
BRAZÍLIA ÚJ-ZÉLAND
Dida Glen Moss
Roberto Carlos Hay
Cafu Mulligan
Lucio Old
Juan Bertos
Ronaldinho Christie
Emerson Vicelich
Kaká Bouckenooghe
Ze Roberto Coveny
Adriano Hickey
Ronaldo Killen
Csere:
Ronaldo h. Robinho (46.) Hay h. Bunce (45.)
Roberto Carlos h. Juninho Pernambucano (65.) Mulligan h. Smith (61.)
Ze Roberto h. Gilberto (65.) Christie h. Brown (65.)
Emerson h. Gilberto Silva (65.) Coveny h. Brockie (75.)
Ronaldinho h. Ricardinho (75.) Bunce h. De Gregorio (81.)
Cafu h. Cicinho (76.) Bertos h. James (86.)