Szentgyörgyi Ákosonline 2006.06.03 00:49 Frissítve: 2011.03.18 00:02

A tizenkilenc éveseké a jövő

A házigazda Ausztria mögött a második helyen zárta az U19-es Európa-bajnoki selejtezőket a magyar korosztályos válogatott, így Teodoru Vaszilisz tanítványainak nem sikerült kiharcolniuk a kontinensviadalon való részvételt. A magyarok reményt keltő módon 1–1-es döntetlennel kezdtek az előzetesen a csoport favoritjaként számon tartott Oroszország ellen, majd 3–1-re győzték le Szlovéniát, az osztrákok elleni egygólos vereség azonban döntött a továbbjutás sorsáról.

A szövetségi edző attól függetlenül sikeresnek értékelte a selejtezőtornán való szereplést, hogy a fiataloknak nem sikerült kvalifikálniuk magukat Európa legjobb nyolc válogatottja közé.

– Milyen tapasztalatai voltak az Eb-selejtezőknek?
– A selejtezőket megelőzően a közvélemény számára amolyan „fekete ló” volt a csapat, de Ausztriában bebizonyosodott, hogy érdemes odafigyelni erre a korosztályra – mondta Teodoru Vaszilisz. – Úgy érzem, hamarosan sok játékossal találkozunk majd ebből a keretből a hazai NB I-es bajnokságban, hiszen mint azt a fiatalok bizonyították, érettek a komolyabb megmérettetésekre. A selejtezőket megelőzően tisztes helytállást tűztünk ki célul, ám menet közben, látván a jó teljesítményeket, már merészebb álmokat szövögettünk. Szerettünk volna az első helyen zárni, s kijutni az Európa-bajnokságra, ám úgy vélem, a második hely volt a reális.

– A tornát megelőzően Oroszországot tartották a legnagyobb esélyesnek, a magyar csapat mégis döntetlennel kezdett ellene, s végül az osztrákok elleni vereség döntött...
– Ennek az lehet az oka, hogy az első összecsapáson hatalmas energiát fektetett a mérkőzésbe a két csapat, így lényegében elvettünk egymástól két pontot, amely a végelszámolásnál a nevető harmadiknak, jelen esetben Ausztriának kedvezett. Meg kell jegyeznem: az erőviszonyokat tekintve az orosz csapat így is jobb benyomást tett rám, mint a csoportgyőztes osztrák. Ettől függetlenül erős volt a házigazda is.

– Kik azok a labdarúgók, akikkel a leginkább meg volt elégedve a három mérkőzésen?
– Az volt a tervem a keret öszszeállításánál is, hogy főleg azokra támaszkodom, akik a csapatjátékot, és nem az egyéni érdekeiket tartják szem előtt. Ezt a célt sikerrel megvalósítottuk, hiszen az egész csapat tudása legjavát nyújtva, mindvégig maximális alázattal és koncentrációval játszott, s kis szerencsével akár ki is juthattunk volna az Eb-re. Ezért nem tudom kiemelni egyetlen labdarúgómat sem, inkább a csapatot emelném ki.

– Mi lesz ennek a korosztálynak a sorsa az Európa-bajnokság után?
– Jövőre nem kell világversenyen helytállnia az együttesnek, legközelebb majd az U21-es Eb-selejtezőkön láthatjuk együtt futballozni ezeket a srácokat.

– Teodoru Vaszilisz irányítása alatt?
– Megbízatásom a selejtező végéig szólt, most már a szövetség kezében van a döntés.

U21-es Európa-bajnokság, elődöntő
Hollandia–Franciaország 3–2, h. u.
Ukrajna–Szerbia-Montenegró 0–0, 11-esekkel 5–4