CS. P., V. G.online 2006.06.02 01:13 Frissítve: 2011.01.03 00:02

Rekordösszeg Sevcsenkóért

A Chelsea-nél szerda este hivatalosan is bejelentették, amit sokan már korábban biztosra vettek: Andrij Sevcsenko négy évre, rekordot jelentő 31 millió fontért (12 milliárd forint) elkötelezte magát az angol bajnokhoz.

Gólöröm Sevcsenko módra ? a jövôben már nem a Milan mezében látjuk ujjongani a csatárt
Gólöröm Sevcsenko módra ? a jövôben már nem a Milan mezében látjuk ujjongani a csatárt

A hét éven keresztül Milan-színekben játszó, 29 éves ukrán támadó elfogadta a Chelsea ajánlatát, és aláírta 2010-ig szóló szerződését a londoni klubnál. Az átigazolási összeget ugyan nem hozták nyilvánosságra, de egyes források szerint a summa meghaladja a 30 millió fontot. Ennyi pénzt pedig a klub története során még sosem áldozott egy játékosért; az eddigi legdrágább vételt a Lyontól 2005-ben 24.5 millió fontért megvásárolt Michael Essien jelentette. Könnyen lehet, hogy a Milannak átutalt összeg nemcsak házi, hanem országos rekordnak is tekinthető, ha azt nézzük, hogy a Premiership legdrágább transzfereként mind ez ideig Rio Ferdinand 2002-es – Leedsből Manchesterbe történő – 30 millió fontos költözését tartották számon.

A 2004-ben Európa legjobbjának választott ukrán csatár így indokolta döntését: „A Premier League izgalmas légköre és az újabb kihívás miatt írtam alá a Chelsea-hez. Mindig van egy ideális pillanat, amikor érdemes csatlakozni egy klubhoz, és azt hiszem, ide most a legmegfelelőbb időben érkeztem.”

Utóbbi mondatához hozzátehetjük: a támadó nemcsak jó időben érkezett, hanem idejében távozott is, hiszen az olasz futballban uralkodó állapotok korántsem megnyugtatóak, ráadásul a futballbotrányban immár volt csapata, a Milan is érintett. Az olasz klub egyébként közleményben fejezte ki háláját Sevának a szurkolóknak nyújtott felejthetetlen élményekért és a piros-fekete egyesületben szerzett 173 góljáért.

Sevcsenko új szakvezetője, José Mourinho a klubváltással kapcsolatban inkább a Chelsea érdemeit hangsúlyozta: „A Milan nagy múltú, kiváló klub, de az, hogy Sevcsenko a Milantól a Chelsea-hez szerződött, pontosan jelzi, hogy hol tart jelenleg a csapatom!” A portugál edző nem rejtette véka alá a Sevcsenko megszerzése felett érzett örömét: „Ma az álom valósággá vált” – jelentette ki. „Amióta a Chelsea-hez érkeztem, Andrij mindig is az első számú jelöltem volt.”

A jelek szerint tehát kezd formálódni a „kékek” 2006–2007-es szezonra kialakítandó játékoskerete: a Chelsea Michael Ballack és Andrij Sevcsenko mellett átigazolta Salomon Kalout, a Feyenoord 20 éves elefántcsontparti támadóját és a portugál Hiláriót, aki Petr Cech és Carlo Cudicini mögött a harmadik számú kapusposzt várományosa. Megvannak az első lehetséges távozók is: egyes források szerint Carlton Cole és Eidur Gudjohnsen is elhagyhatja nyáron a csapatot.