szöllősi györgy jelenti Nyonbólonline 2006.06.01 02:10 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Gólhelyzetben vagyunk!

Látványos, összefogott és erős magyar–horvát bemutatkozással megtörtént az Eb-pályázati anyag hivatalos benyújtása Svájcban, az UEFA központjában, ahol vetélytársaink is átadták anyagaikat az európai szövetség vezetőinek. Nem túlzás, a levegőben az volt érezhető: e pillanatban egyértelműen vezetünk. Abban azonban mindenki egyetért, a nagy versenyfutás jó része még hátravan.

A magyar?horvát küldöttségtôl díszes csomagban vette át az UEFA elnöke, Lennart Johansson (jobbra)  az ezeroldalas pályázati anyagot ? járt mellé két labda is
MTI
A magyar?horvát küldöttségtôl díszes csomagban vette át az UEFA elnöke, Lennart Johansson (jobbra) az ezeroldalas pályázati anyagot ? járt mellé két labda is

Lehet cikinek is érezni, hogy éppen miattunk kellett negyedórával elcsúsztatni az amúgy kicentizett hivatalos programot, összességében mégis inkább tekintélyt szült, hogy azért borult minden, mert az összegyűlt delegációk a késve jövő géppel érkező horvát miniszterelnököt várták. Ivo Sanader aztán be is futott, és lett a mi pályázatunk szenzációja a kormányfő jelenléte (az ukránoknál és a lengyeleknél a sportminiszterek, az olaszoknál a labdarúgó-szövetség alelnöke volt a „csúcs”).
Az utolsó pillanatig alakult, finomodott a magyar–horvát mondandó, de ez nem vált hátrányára, sőt. Csak a mieinknek volt összeszedett, érdemi információkat és hangulati elemeket is tartalmazó videójuk (az olaszok semmit sem vetítettek, a lengyelek csak képeket, amelyek nem voltak összhangban a közben másról beszélő előadók mondandójával), s nálunk személyesen szólalt meg a horvát kormányfő (filmről a magyar is), továbbá Schmitt Pál MOB-elnök, EP-képviselő, aki rövid, de személyes hangvételű beszédével egyedüliként kapott spontán tapsot a teremben, aztán persze Gyárfás Tamás, aki összefogta a rövid bemutatót. Végül a két szövetségi elnök, Kisteleki István és Vlatko Markovic adta át a pályázati anyagot tartalmazó vaskos könyveket Lennart Johansson UEFA-elnöknek és Lars-Crister Olsson főigazgatónak.

Ne képzeljük, hogy ezek a prezentációk döntenek abban a sok százmilliárdos bizniszben, amelyet az Eb-rendezés jelent, de arra mindenképpen jók, hogy demonstrálják, milyen erő, milyen elszántság és milyen felkészültség áll az egyes jelentkezések mögött. Nos, a lengyel–ukrán prezentáció jellemző tájképek, hangtalan Walesa-interjúk és különféle információk vetítésével zajlott, miközben a két labdarúgó-szövetségi elnök szóban összefoglalta a pályázat lényegét – Michal Listkiewicz nagyvonalúan és szórakoztatóan, Hrihori Szurkisz izzadtságszagúan és rettenetes angolsággal (sokat erősített az elmondottakon a sportminiszterek és a sztársportolók – Szergej Bubka és Irena Szewinska – jelenléte, de sokat rontott rajta a küldöttség ízléstelen porcelánajándéka).
Az olaszok kiállása egyenesen cinikus volt: Giancarlo Abete, a szövetség alelnöke mondott egy monológot minden egyéb nélkül, amely nagyjából arról szólt, hogy bár nehéz periódust élnek át most náluk a profi fociban, azért az olasz emberek szenvedélyesen szeretik a focit, s amúgy Romano Prodi, az új miniszterelnök is a pályázatuk mögött áll.

A bemutatókat követő sajtótájékoztatón csakis magyar újságírók kérdeztek. Lapunk felvetésére, miszerint a magyar–horvát rendezők vállalnák a részt vevő csapatok utaztatását, s ehhez ki mit szól, Lars-Crister Olsson, az UEFA főigazgatója így reagált: „Amikor tizennégy éve Svédországban Európa-bajnokságot rendeztünk, mi is vállaltuk a csapatok utaztatását, igaz, az még csak nyolccsapatos torna volt, azóta azonban nem hallottam ilyesmiről. Engedjék meg ugyanakkor, hogy a pályázatok részleteit ne kommentáljam a december nyolcadikai döntés előtt.”

Ehhez az ukrán elnök azt tette hozzá, hogy lesz nekik is számtalan meglepetésük.
Tényleg elfogultság nélkül is igaz: a külsőségek versenyét megnyertük (pedig a tervekkel ellentétben Semmi-Kis Tünde szépségkirálynőt végül be sem vetettük), s akiknek módjuk volt bepillantani a vaskos pályázati kötetekbe, azok azt állítják, az ezeroldalas bőrkötéses könyvünk tartalmával sem kell szégyenkeznünk.