RODICS DÁNIELonline 2006.05.28 02:26 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Most csak az eredmény számít

Veres Péter (szemben) bombái ellen nem volt ellenszerük a dánoknak
Czeglédi Zsolt
Veres Péter (szemben) bombái ellen nem volt ellenszerük a dánoknak

A magyar válogatott az utolsó pillanatig nyílt mérkőzésen nyert Dánia ellen az Eb selejtezősorozat első fordulójában.

Az első szettben 4:4-ig szigorúan követte ellenfelét a dán csapat, ezután viszont magabiztosan játszva növelte előnyét a házigazda. Egyszerű volt a képlet: jó nyitásfogadások, pontos feladások és kőkemény, védhetetlen ütések követték egymást. A szett közepén még néhány apróbb bizonytalanság is belefért, a magyar válogatott részsikerét semmi sem veszélyeztette.

A második játszma elején kezdődtek a problémák! A megnyert első felvonás után elkényelmesedtek a magyarok, egy sebességi fokozattal lejjebb kapcsoltak, teljesítményük ijesztően visszaesett, a remekül szerváló északiak pedig éltek a felkínált lehetőséggel és egy szempillantás alatt elhúztak. Hiba hibát követett, a felzárkózást túlságosan későn kezdte a házigazda, könnyen egyenlített Dánia.

A szettgyőzelem magabiztossá tette a vendégeket, nyitásban, szervafogadásban, mezőnymunkában, ütésben és blokkban is javultak, a játék minden elemében jól teljesítettek. Emellett lendületbe jöttek, nehéz dolguk volt tehát a bizonytalankodó magyaroknak, de a hazaiak nem adták fel, küzdöttek az áhított győzelem megszerzéséért. Mintha mi sem történt volna, viszszatalált a helyes útra Magyarország válogatottja, amely megismételte a korábban produkált határozott, pontos, erőteljes játékát, és újra vezetett.

A nagy nehézségek árán visszaszerzett előnyt nem akarta kiengedni a kezéből a dicséretesen küzdő házigazda, amelyen olykor meglátszott, hogy a csapategység ugyan folyamatosan alakul, de még nem tökéletes. Szorongattak, majd fordítottak a szívósan röplabdázó, megalkuvást nem tűrően küzdő, keveset hibázó dánok, ráadásul a hajrában is jobban bírták az idegek harcát, így ismét egyenlővé tették az állást!

Százöt percnyi játék után következhetett az ötödik szett, Koch Róbert remek nyitásainak köszönhetően az első négy pontot a magyarok szerezték meg. A negyedik periódusban csereként pályára lépő Mészáros Dömötör is hozzátette a magáét az együttes teljesítményéhez, elég volt azonban egypercnyi rövidzárlat, 7:3-ról máris 7:6-ra zárkóztak a nyitásokat leheletfinoman fogadó vendégek, 8:8-nál pedig ismét egyenlő volt az állás. Ezután fej fej mellett araszoltak a felek, 13:13 után a magyarok begyömöszöltek két pontot, ezzel nagyon fontos győzelmet arattak a kvalifikáció első meccsén. Folytatás szombaton, Debrecenben, Szlovákia ellen.

MESTERMÉRLEG
Demeter György:
– Az első lépés mindig nagyon nehéz és fontos, ezúttal sem volt másképp. A várakozáson felül teljesítő dán válogatottat győztük le.
Frederick Sturm: – Gyengén kezdtünk, később összeszedtük, de hullámzóan játszottunk. Az sem vigasztal, hogy a remekül játszó magyar együttestől kaptunk ki.