RODICS DÁNIELonline 2006.05.27 01:56 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Sima győzelem új szerelésben

A magyarok akadozó játékkal nyertek a rendkívül szerény képességű osztrák csapat ellen a szombathelyi Európa-bajnoki selejtezőtorna első fordulójában.

Kovács Eszter (balra) látványosan magasabbra ugrott osztrák ellenfelénél, aki így reménytelenül nyújtózkodott a labda után
Unger Tamás
Kovács Eszter (balra) látványosan magasabbra ugrott osztrák ellenfelénél, aki így reménytelenül nyújtózkodott a labda után

A magyar női röplabda-válogatott új mezeket kapott. Ideje volt, hiszen évek óta két kopott garnitúrát használtak legjobbjaink. Igen ám, de az új dresszekhez tartozó nadrágokból – nem túlzás – kilóg a lányok feneke! Akad, akin jól mutat a minibugyi, viszont akik ezt előnytelen viseletnek érzik, folyamatosan igazgatják az alsóruházatot, ami eléggé zavaró lehet játék közben, de a nézőknek legalább van min szórakozniuk, még ha foghíjasak is voltak a lelátók. Igaz, a maroknyi szurkolótábor remek hangulatot teremtett.

A hosszú, súlyos betegség után, csütörtökön elhunyt korábbi kiváló játékos, szövetségi kapitány és játékvezető, Róka Gaszton emlékére illett volna gyászszünetet tartani a kezdés előtt. Sajnos elmaradt…

Eléggé gyászosan kezdett viszont a magyar válogatott, nyitási és szervafogadási problémák okoztak fejfájást Ludvig Zsolt szövetségi kapitánynak. Az osztrákok lelkesek voltak. Pontosan ennyi pozitívum említhető a sógorok legjobbjaival kapcsolatban, semmi több. Ausztria válogatottja körülbelül a szintén rendkívül lelkes és szimpatikus, egyébként az Extraliga nyolcadik (utolsó) helyén végző Nirvana-TFSE csapatának szintjén van, ezért volt különösen fájó a magyarok kezdeti vergődése.

A folytatásban már nem volt elég az alacsony és technikailag képzetlen osztrákok lelkesedése és küzdőképessége, a házigazdák fokozatosan növelték előnyüket. A színvonal ugyan nem javult, de a tízpontos szettgyőzelem így is dicséretes. A második felvonást ismét Ausztria csapata kezdte jobban, a játszma közepén 14:13-ra vezetett a rivális. Ekkor varázsütésre ismét lábra kaptak a magyarok, bár játékuk ekkor sem volt túlságosan meggyőző. Olyannyira nem, hogy 21:16 után néhány perccel már 23:23 állt az eredményjelzőn, fáradságos munkával sikerült tehát felhozni az ellenfelet. Az osztrákok megijedtek a lehetőségtől, elmaradt az egyenlítés, Ludvig edző pedig nem kockáztatott tovább, visszacserélte a kezdőcsapatát. A harmadik periódusban a magyarok megmutatták, hogy tudnak egy fokozattal jobban is játszani, az ellenfélnek ekkor már sem kedve, sem lehetősége nem volt kibontakozni.

Szombaton az ukránokkal találkozik a magyar együttes. Keleti szomszédunk csapata a csehektől elszenvedett vereség után bizonyára javítani szeretne, erre minden esélye megvan. Szegény osztrákok pedig a csehekkel találkoznak.

A szombati program
Nők, Szombathely: Ausztria–Csehország, 16; Magyarország–Ukrajna, 18
Férfiak, Tiszaújváros: Magyarország–Dánia, 17 (tv: Sport1)

Mestermérleg
Ludvig Zsolt, a magyarok szövetségi kapitánya: - A második szett bizonytalankodásától eltekintve magabiztosan hoztuk a kötelezőt.
Helmut Voggenberger, az osztrákok szövetségi kapitánya: - Sajnos indiszponáltan röplabdáztunk. A második játszmában óriási lehetőséget kaptunk, de nem tudtunk élni vele.