Nemzetisport.hu online 2006.05.26 02:14 Frissítve: 2012.01.27 02:49

A zebramezből rabruha lehet

Forró májust élt meg az olasz labdarúgás: napról napra bővült az ügyek, a vádlottak, a felszínre került visszaélések száma. A bunda- és lehallgatási botrány, a fogadási csalások, a doppingügyek, a szabálytalan könyvelések, a zsarolások, a fenyegetések szövevényes történetét idézzük fel kronológiai sorrendben.

Gianluigi Buffon ismét védhet, miután a hatóságok csütörtökön megszüntették ellene a nyomozást
Gianluigi Buffon ismét védhet, miután a hatóságok csütörtökön megszüntették ellene a nyomozást

Május 4., csütörtök és május 5., péntek: Az olasz sajtóban megjelenik a telefonlehallgatások jegyzőkönyve, amelyből kiderül, a Juventus általános igazgatója, Luciano Moggi és ügyvezető igazgatója, Antonio Giraudo miként egyezkedik Pierluigi Pairettóval, a játékvezetők korábbi főnökével arról, kiket lehet és kiket tilos a torinóiak meccseire küldeni. A cikkek óriási vihart kavarnak, az érintettek mindent tagadnak.

Május 8., hétfő: Az Olasz Labdarúgó-szövetség vizsgálatot kezdeményez, s kiderül, hogy a világbajnokságra jelölt játékvezető, Massimo de Santis érintett az ügyben. A kialakuló botrány miatt lemond Franco Carraro, a szövetség elnöke.

Május 11., csütörtök: A nápolyi ügyészség vizsgálatot kezdeményez kilenc klub – Arezzo, Avellino, Crotone, Fiorentina, Juventus, Lazio, Messina, Siena, Udinese – ellen, és kiderül: három egylet, köztük a Juventus esetében olyan súlyos a vád, hogy a kizárás sem kizárt. Délután lemond a Juventus vezérkara, a klub részvényei zuhanni kezdenek a tőzsdén.

Május 12., péntek: A Fiorentina, a Juventus és a Lazio a kizárás szélére sodródik, Gianluigi Buffonról kiderül, hogy feketén fogadott csapata meccseire, és a rendőrség állítja, hogy a Juventus a 2004–2005-ös szezonban 29 mérkőzés végeredményét igyekezett befolyásolni. Luciano Moggit és Antonio Giraudót emberrablással is vádolják, a Moggi fia által vezetett menedzsercéget, a GEA-t pedig azzal, hogy zsarolással, fenyegetésekkel próbál jogosulatlan előnyhöz jutni. Első ízben kerül szóba, hogy az AC Milan is érintett az ügyben.

Május 13., szombat: A Juventus Bariba utazik a vasárnapi, bajnoki címről döntő mérkőzésre, Gianluigi Buffon, a válogatott kapusa indulás előtt rövid, de korántsem baráti látogatást tesz a torinói ügyészségen, ahol elmondja, csak addig fogadott, ameddig a törvények ezt megengedték, és akkor sem saját mecscseire.

Május 14., vasárnap: „Szégyelljétek magatokat!” – hirdette egy Juve-szurkolói felirat a Reggina elleni meccsen, amelyen amúgy a Juventus győzelmével bajnok lett. Fabio Cappello ünneplés közben odavetette, hogy még sokat nevetnek majd ezeken a vizsgálatokon, a pályán nyerték meg a bajnokságot. Szerinted – mondták erre az AC Milannál, amelynek nevében Silvio Berlusconi klubtulajdonos, volt miniszterelnök maguknak követelte az aranyérmet, sőt az egy évvel korábbi bajnoki címet is. A scudettót ünneplő Juventus Bariból Torinóba érkező tagjait saját híveik inzultálták, a szokásos nyitott tetejű buszos fieszta elmaradt.

Május 15., hétfő: Egy római csendőrkaszárnyában kihallgatják Luciano Moggit, és kiderül, a Juventus mindent megtett, hogy a Fiorentina ne essen ki az első osztályból, cserébe a lilák minden fórumon támogatják a Juventus és a Milan elképzeléseit. Szóba kerül, hogy az aranyérem akár a bronzérmes Interé is lehet.

Május 17., szerda: Az AS Roma is belekeveredett az ügybe... A hírek szerint Emerson átigazolása a Juventusba többek között azzal a feltétellel jött létre, hogy a Roma bizonyos meccseken meghatározott eredményeket érhet el. Napvilágot látott a hír, amely szerint Luciano Moggi az Olasz Olimpiai Bizottság főtitkáránál intézte el, hogy az egyik Juventus-játékost ne vessék doppingvizsgálat alá.

Május 18., csütörtök: Marcello Lippi szövetségi kapitányt azzal vádolják, hogy a Moggi fiú üzleti érdekeltségeibe (a GEA-céghez) tartozó játékosok értékét növelendő, meghívót kaptak az olasz válogatottba. A pénzügyőrség házkutatást tartott Fabio Cannavaro és Zlatan Ibrahimovic házában, a gyanú szerint az ajándékba adott luxusingatlanok voltaképpen adómentes kifizetések.

Május 22., hétfő: Megkezdődik a válogatott edzőtáborozása a világbajnokságra, az első edzésen a szurkolók kifütyülik Gianluigi Buffont és a csapatkapitány Fabio Cannavarót.

Május 23., kedd: Utódokat keresnek a Juventus élére, a klub egykori csillagai, Dino Zoff és Franco Causio neve is olvasható a lapokban.

Május 24., szerda: A torinói ügyészség 41 játékos, köztük Zinedine Zidane szerződését kéreti be, mert törvénysértésre gyanakszik. Délben a válogatott edzőtáborából Gianluigi Buffon a parmai ügyészségre ment újabb tanúvallomást tenni a tiltott fogadásokról.

Május 25., csütörtök: Megszüntették a nyomozást Buffon ellen, miután a kapus azt állította, a fogadási botrányban nem a Juventus meccsére tétetett fel tízezer eurót.

Nos, itt tartunk most.
Azt továbbra sem lehet tudni, hogy mely csapatok képviselhetik a nemzetközi kupákban az olasz futballt: az érintett klubokat, elsősorban a Juventust visszasorolják-e, és ha igen, akkor melyik osztályba, és a B-, illetve C-ligába száműzött együttesek világsztárjai hová igazolnak. S a legfontosabb, ilyen körülmények között a favoritnak tartott válogatott hogyan tud felkészülni a 14 nap múlva kezdődő világbajnokságra.