RODICS DÁNIELonline 2006.05.25 02:28 Frissítve: 2011.10.03 02:44

Ezüstérmet hoztak egy új világból

Két kiváló játékos, Mészáros Dömötör és Veres Péter csatlakozott a szombaton Tiszaújvárosban rendezendő, Dánia elleni Európa-bajnoki selejtezőre készülő magyar válogatott kerethez.

Mészáros Dömötör a katari kaland után válogatott mezt húz magára
Meggyesi Bálint
Mészáros Dömötör a katari kaland után válogatott mezt húz magára

A két légiós rövid ideig Katarban egy klubban röplabdázott, s onnan tért haza.
„Sajnos a bajnoki döntőben három egyre kikaptunk, így ezüstérmesek lettünk – mondta Veres Péter, aki év közben az olasz Padovát erősítette, de a következő szezonban már a Montichiari tagjaként akár Mészáros Dömötör csapattársa is lehet. – Katarban gyakorlatilag a külföldieken múlik az aranyérem sorsa. Mindkét együttesben remek légiósok szerepeltek, így végül a hazai játékosok közti különbség döntött. Ellenfelünknél jól teljesítettek a katariak, nálunk viszont gyengélkedtek, így nehézkes volt a csapatjáték. Nagyon jó hangulatú döntő volt, sajnálom, hogy nem sikerült teljesíteni, amiért szerződtettek, de már most közölték, hogy jövőre visszavárnak.”

Veres és Mészáros rengeteg élménnyel gazdagodva tért haza a Közel-Keletről. „Megismertem egy új országot, egy eltérő kultúrát, egy olyan világot, amely szinte mindenben különbözik attól, amit korábban tapasztaltam – tette hozzá Veres Péter. – Szinte családi kapcsolat alakult ki a csapatban, hazautazásunk előtt ajándékokat kaptunk, és a társaink kikísértek bennünket a repülőtérre, korábban elvittek bennünket teázni, vacsorázni és biliárdozni is. Régi igazság, hogy mindennek van jó és rossz oldala is. Anyagilag nagyon megéri, a szakmai fejlődés szempontjából viszont nem, mert a színvonal alacsony.”
Veres Péter már a katari kaland előtt döntött: távozik az olasz Padovától, de Itáliában marad, és a Montichiariban folytatja pályafutását. Itt ismét együtt játszhat Mészáros Dömötörrel, aki tavaly akkor hagyta el a Padovát, amikor Veres Péter odaigazolt.

„Profi játékosok vagyunk, mindig a legjobb ajánlatot fogadjuk el, nem neheztelek Dömére, ha ezúttal sem marad ott, ahova én megyek. A klubváltás egy újabb jelentős állomás az életemben, fontosságát az első spanyolországi szerződésemhez hasonlíthatnám.”

Mészáros Dömötör fáradt. Nem csoda, hiszen az elmúlt néhány hétben bejárta az Olaszország, Görögország, Katar, Magyarország útvonalat.
„Kevés időnk volt pihenni, sokat utaztam – mondta Mészáros Dömötör. – A katari időszak nagyon érdekes volt, megtanultunk tisztelni egy idegen kultúrát, amelyben nagyon fontos a bizalom. Hatalmas eredménynek tartom, hogy ebben a miliőben megnyertük a helyiek bizalmát. A döntőbe kerülésért rendezett mecscsen három kettőre nyertünk, ezért kimerültek voltunk, a finálébeli ellenfelünk viszont pihentebb volt.”

Kántor Sándor csapatot épít

Az elmúlt évtized legsikeresebb magyar röplabdázója, Kántor Sándor végleg hazatért. A Panasonic Panthers Osaka játékosa a Japán Kupa küzdelmeivel búcsúzott el az ázsiai országtól.

„Sajnos csak az ötödikek lettünk – mondta Kántor Sándor. – A négy közé jutásért kikaptunk a későbbi aranyérmestől három kettőre, az ötödik szettben tizenhat tizennégyre. Én elbúcsúztam Japántól, már meg is találták az utódomat, egy Puerto Ricó-i játékost. Olaszországban töltöttem egy hetet, intéztem az ügyeimet, és néhány napja újra itthon vagyok.”

Kántor a következő idényben a kaposvári férficsapat mindenese, játékosa, edzője, menedzsere lesz, és ezekben a napokban sem tétlenkedik: „Játékosokkal és szponzorjelöltekkel tárgyalok, tizenhárom röplabdázó van a listámon. Magyarokat és külföldieket egyaránt szeretnék szerződtetni, de nehéz dolgom van, mert Magyarországon sokkal kevesebbet keresnek a játékosok, mint a környező országokban bárhol. Nagyon bízom benne – tárgyalok ezzel kapcsolatban –, hogy hamarosan ismét pályára léphetek Panasonic-mezben! És nem Japánban…”