Misur Tamásonline 2006.05.24 01:33 Frissítve: 2011.01.03 00:05

Visszajöhetnek a ’82-esek

Miközben dúl az olasz átigazolási botrány (a kedd nem tartogatott velőtrázó újdonságokat, a nyomozók csendben haladnak tovább előre), Torinóban azon dolgoznak, hogy romjaiból újjáépítsék a Juventust. A klub háza táján egyre jobban erősödnek azok a hangok, amelyek az egyesület irányítását visszaadnák a régi juvésok kezébe.

Ha Amerika az amerikaiaké, akkor a Juventus a juventusosoké!

Torinóban egyre erősebben lehet hallani azokat a hangokat, amelyek szerint a Moggi-korszak befejezése után a Juvét vissza kell adni a klub egykori nagyságainak a kezébe, hogy ők folytassák – pontosabban kezdjék újra – a munkát Olaszország legeredményesebb csapatánál.

Az elnöki poszton szinte mindenki Michel Platinit szeretné látni, de erre vajmi kevés az esély, miután az egykori francia világklasszis az UEFA elnöki székére tör. Mindig elmondja ugyan, hogy a Juve milyen kedves a szívének, de belőle aligha lesz presidente. A második számú jelölt Dino Zoff, a klub legendás kapusa lehet, aki 570 A-ligás bajnoki találkozója nagy részét zebracsíkos mezben játszotta le, és aki volt már klubelnök, igaz, nem itt, hanem a Laziónál. Zoff ellen két tényező szól: egyrészt 64 évesen aligha hiányzik neki, hogy a vállára vegyen egy ilyen súlyos terhet (mert ne tagadjuk, hogy az újjáépítés fáradtságos és nem hálás munka), másrészt annak idején 1990-ben nem éppen békés körülmények között hagyta el a csapatot, hiszen felmondtak neki.

Jók az esélyei ugyanakkor a harmadik számú jelöltnek, Franco Causiónak, aki nem- csak az elnöki székre, hanem az ügyvezetői posztra is pályázhat. A ,,Báró” becenévre hallgató futballista éveken át szolgálta a Juvét, a szurkolók rajongtak érte, és nem távolodott el teljesen az egyesülettől: annak idején Giampiero Boniperti elnök felkérésére ő figyelte meg először Alex Del Pierót, míg Fabio Capellóval mind a mai napig nagyon jó kapcsolatot ápol.

A másik nagy kérdés, hogy ki legyen az edző, ha a klubot a másodosztályba száműzik (ami roppant valószínű), s ha ebben az esetben Capello mester tényleg bedobja a törülközőt (ami még valószínűbb). Walter Novellino neve már a múlt héten előkerült, de ő maga rögtön cáfolta, hogy elhagyná a Sampdoriát. A következő jelölt Claudio Gentile lehet, egy újabb egykori Juventus-bálvány, Zoffhoz és Causióhoz hasonlóan egy újabb 1982-es világbajnok. Gentile ezekben a napokban az olasz U21-es válogatottat vezeti a korosztályos Európa-bajnokságon, és a szövetségben igen elégedettek eddigi ténykedésével, így könynyen elképzelhető, hogy a Juvénál is érdemes lenne kalkulálni vele.

Az olvasóban felvetődhet persze a kérdés, hogy miért keresünk új elnököt a Juventusnak, amikor a jelenlegi első ember, Franzo Grande Stevens nem mondott le, és a jelenlegi botrányba sem sodródott bele. Igen ám, de az Agnelli családhoz közel álló jogász kedden bejelentette, hogy elege van az egyre kényelmetlenebbé váló megbízásból: ,,Remélem, hogy felmentenek az elnöki teendők alól, mert ez a munka nem nekem való, én egyszerű ügyvéd vagyok, ahhoz értek. Az én elnöki teendőim kimerültek a reprezentációban, még szegény Umberto Agnelli kért fel erre a posztra, miután a bátyjának, Gianninak kétszer is nemet mondtam.”

Nem Grande Stevens az egyetlen, aki ,,menekül a sülylyedő hajóról”: kedden Mike Bongiorno, a leghíresebb olasz televíziós személyiség, az olasz televíziózás atyja jelentette be: ,,Hetvenöt éve vagyok Juventus-drukker, de a mostani események annyira megviseltek, hogy elhagyom a klubot. Sőt: nem akarok több futballmeccset látni az életben.”

Bundaügy: újabb vizsgálat

A Milannál továbbra is tagadják, hogy közük lenne a bundabotrányhoz; a torinói ügyészség vizsgálatot indított három játékos, Enzo Maresca, Fabrizio Miccoli és Giorgio Chiellini ügyében, akiket a Juventus a Fiorentinának adott kölcsön; Alessandro Nesta (Milan) szerint törölni kellene a legutóbbi két bajnokság eredményeit.