Nemzetisport.hu online 2006.05.17 01:43 Frissítve: 2011.07.08 00:06

Az Osasuna a negyedik utas

Óriási volt a tét az első osztály utolsó fordulójának keddre halasztott mérkőzésein. A táblázaton a bajnok Barcelona mögött álló négy gárda találkozott egymással abban a tudatban, hogy mindegyikük megjárhatja a mennyet és a poklot is.

Saviola két góllal járult hozzá a Sevilla csodálatos feltámadásához
Saviola két góllal járult hozzá a Sevilla csodálatos feltámadásához

A Real Madridot fogadó Sevillának a BL-indulást érő negyedik hely megszerzése volt a célja, ehhez jobb eredményt kellett elérnie, mint a Valenciát vendégül látó Osasunának – a friss UEFA-kupa-győztes azonos pontszámmal állt a forduló előtt a pamplonaiakkal, ám az egymás elleni eredmények Javier Aguirre csapatának kedveztek (1–0, 1–0 az Osasuna szemszögéből). Ebből nem nehéz kikalkulálni az Osasuna álláspontját.

Eközben a két vendég a második, automatikus BL-főtáblát érő pozícióért futott versenyt. Az egyszerre kezdődő meccsek előtt a királyi gárda előnye egy pont volt a Valenciával szemben, ám az egymás elleni eredmények a Turia-partiak számára ígértek többet (2–1, 0–0).

A Real gyorsan lelohasztotta a valenciai reményeket, a Sánchez Pizjuánban ugyanis David Beckham a 25. percben már a második gólját ünnepelhette (igaz, a Sevillától igazolt Júlio Baptista az elsőre jogot formált azzal, hogy látványosan nem ünnepelt). A Sevillának viszont a jelek szerint manapság nem lehet gátat szabni, a lendületben lévő csapatot még az sem állította meg, hogy „Becks” második gólját lesállás előzte meg, néhány perccel előtte viszont Javi Navarro fejes gólját les címén tévesen érvénytelenítette a bíró. A feltámadásra Jesús Navas adta meg a jelet 25 méterről bevágott hatalmas góljával, majd szép sorban jöttek a többiek: Saviola négy perc alatt kettőt lőtt, Luis Fabiano pedig még a szünet előtt begurította a negyediket. K. O. az első félidőben, miközben az Osasuna csak szenvedett a Valencia ellen, de nem tudta gólra váltani mezőnyfölényét. A második félidő(k)ben viszont változott a felállás: Sevillában megnyugodtak a kedélyek, ami elsősorban annak volt köszönhető, hogy az Osasuna két gyors gólt szerzett a fordulást követően, így a Sevilla hiába növelte volna az előnyét, a Valencia esetleges egyenlítéséig tehetetlen volt, a Realnak pedig ezen a ponton tökéletes volt mindkét eredmény.

A Real Madrid mezében utolsó mérkőzését játszó Zinedine Zidane azért megszerezte a búcsúgólját, ám ez érdemben nem befolyásolta a négyes versenyfutás végkimenetelét.

Nihat a Villarrealnál folytatja
Még véget sem ért az idény, máris megvan a következő évad egyik nagy igazolása. Nihat Kahveci, a Real Sociedad török támadója megállapodott a BL elődöntőjéig jutó Villarreallal az ötéves szerződés aláírásáról. A kontraktust minden bizonnyal pénteken szentesítik, azt követően, hogy a játékos átesett az ilyenkor kötelező orvosi vizsgálatokon. Nihat szerződése június 30-án jár le a San Sebastián-i egyletnél, így egyetlen fillérjébe sem kerül a Villarrealnak, noha a 26 esztendős futballista alappillére a Sociedadnak (142 mérkőzésen 58 gólt szerzett) és a török válogatottnak is.

PRIMERA DIVISIÓN
38. forduló keddi mérkőzésein

Sevilla–Real Madrid 4–3 (Saviola 29., 33., Jesús Navas 27., Luis Fabiano 42., ill. Beckham 15., 25., Zidane 72.)
Osasuna–Valencia 2–1 (Milosevics 46., David López 49., ill. David Villa 92.)

Az élcsoport: 1. Barcelona 82 pont (37 mérk.) – bajnok, 2. Real Madrid 70, 3. Valencia 69, 4. Osasuna 68, 5. Sevilla 68
Pontazonosság esetén az egymás elleni eredmények döntenek. Az idényzáró Bilbao–Barcelona meccset szombaton rendezik.