GYENGE BALÁZSonline 2006.05.12 01:18 Frissítve: 2011.08.15 00:17

Vége a száz év magánynak

Lehet, hogy az UEFA-kupa fokozatosan veszít a presztízséből, de magyarázzák ezt el a mindenkori győztesnek, most például a Sevilla játékosainak és szurkolóinak, akik gyermeki módon, túláradó örömmel ünnepelték a sikert. Persze ehhez kellhet százévnyi – relatív – magány, avagy sikertelenség is.

A gyôztes öröme sosem változik: eufóriában a Sevilla csapata
A gyôztes öröme sosem változik: eufóriában a Sevilla csapata

Aki látta a televíziós közvetítést a döntőről, az a holland rendező jóvoltából nagyszerű képet kaphatott a Sevilla-drukkerek lelkiállapotáról. A pályán történő események mellett egy szurkolót lehetett rendszeresen látni, aki Luis Fabiano vezető gólja után már könnyes szemmel fohászkodott, hogy ne csak a mézesmadzagot húzza el az orra előtt a Mindenható, teljesítse is be az ő és több ezer társa akaratát. Végig remegett, izgult, minden porcikája azt kívánta, hogy a játékvezető azonnal fújja le a mérkőzést. Andy Warhol, a 20. század híres-hírhedt művésze megjósolta, hogy a televíziózás korszakában negyedórára mindenkiből ismert ember lehet – nos, szerda este ez a csapata sikerét láthatóan mindennél jobban akaró szurkoló volt az est egyik csillaga.

Hogy miért vesszük elő éppen őt? Elsősorban azért, mert az UEFA-kupát egyre többen lesajnálják, megjegyzéseket tesznek rá, ám annak, aki végül kivívja a sikert, továbbra is egyenes út vezet a mennybe. Egyúttal felvetődik a kérdés: az egyre inkább elitizálódó futballban mi szükség elvenni ennek a túláradó örömnek a forrását a relatíve kicsi, de a játékot mesterfokon űző gárdáktól?

Merthogy Eindhovenben mintegy 12, Sevillában pedig több tízezren ünnepelték ugyanolyan felszabadultan és önfeledten Juande Ramos csapatának győzelmét, mint a tömegből virtuálisan kiragadott szurkoló. A nagy számok törvénye alapján az ekkora létszámú hepeningeken elkerülhetetlen a rendbontás, ám Eindhovenben mindössze 16 letartóztatást hajtottak végre, ráadásul a hatóságok közleménye szerint kábítószerárusokat és hamis jegyeket kínáló személyeket vettek őrizetbe.

Sevilla

Hivatalos név: Sevilla Club de Fútbol
Alapítási év: 1905
Szín: piros-fehér
Elnök: Jose Maria del Nido (2002 óta)
Cím: Avda. Eduardo Dato, s/n. 41005, Sevilla
Tel: (00 34) 95 453 53 53.
Fax: (00 34) 95 453 60 61
Internetcím: www.sevillafc.es
e-mail: sevillafc@sevillacf.es
Bérletesek száma: 36 000
Stadion: Sánchez Pizjuán (45 000 férőhely)
Egyéb szakosztály: evezés
Legnagyobb sikerek: UEFA-kupa-győztes (2006), spanyol bajnok (1946), 3x Király-kupa-győztes (1935, 1939, 1948)
A boldog győztesek mindeközben hajnalba nyúló banketten vettek részt, ám sokat nem pihenhettek, mert csütörtök este Sevillában kellett folytatniuk a fiesztát. A hősöket természetesen hatalmas tömeg fogadta a repülőtéren, viszont a mélyen gyökerező katolikus hagyományokat tiszteletben tartva a csapat először a helyi katedrális felé vette az irányt, hogy felajánlja a trófeát a város védőszentjének. Csak ezt követően mentek át a városházára, aztán pedig a Sánchez Pizjuán Stadionba, hogy a szimpatizánsoknak is megköszönjék a támogatást.

Természetesen ismét hajnalba nyúló, jócskán lapzártánk után véget érő ünneplésre került sor a Guadalquivir partján, ahol százegy éve várnak hasonló, majdnem hatvan éve pedig akármilyen sikerre. A Sevillát ugyanis 1905-ben alapították, és korábban még nem nyert egyetlen európai klubtornát sem, hazai porondon pedig az 1948-ban elhódított Király-kupa-elsőség volt a legutóbbi jelentős sikere.