Nemzetisport.hu online 2006.05.11 01:42 Frissítve: 2012.03.13 02:42

Sevillai derű, ’Boro-ború

Luis Fabianónak az első félidő derekán fejelt góljával a Sevilla korán vezetést szerzett a Middlesbrough ellen, és nyugodt, okos játékkal, végül kiütéssel hódította el az UEFA-kupát.

A TELJES MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A TELJES MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Kellemes tavaszi időben, izgalmasan nedvesre locsolt játéktéren kezdődött meg este háromnegyed kilenckor az összecsapás. A kérdés ugyebár az volt, hogy jól sikerül-e a múlt héten angol szövetségi kapitánnyá kinevezett Steve McClaren utolsó, egyben 250. mérkőzése a Middlesbrough kispadján, vagy érvényesül a jobb forma, azaz a spanyol bajnokság ötödik helyén álló Sevilla legyűri a Premiership 14.-jét.

McClaren főképp a játékosai lelkén igyekezett könnyíteni azzal, hogy csapatát beágyazta az esélyleső szerepébe, ám hamar bizonyítást nyert: jól mérte fel az erőviszonyokat. A Sevilla gyors és technikás futballt játszott, ahogyan azt várták tőle – meglepetést inkább az keltett, hogy a Boro mintha nem készült volna fel erre. A bal oldalon Adriano és Luis Fabiano többször is a védőfal mögé került, és ha ordító gólhelyzet nem is adódott a középre lőtt labdákból, a veszély állandóan ott leselkedett Mark Schwarzer kapuja előtt. Próbálkozott előreíveléssel a Sevilla középen, beíveléssel jobbról is, és végül egy ilyenből sikerült megverni az angol védelmet – éppenséggel fejjel, hogy meginogjon egy közhely is.

A gól még egyértelműbb helyzetet teremtett: az egyik oldalon ötlet, vállalkozókedv és pontos átadások, a másikon tartalmatlan lendület, erőlködés és célt tévesztő felívelések. A különbséget alátámasztották a félidei statisztikák is: a lövések (7:2) és a labdabirtoklás aránya (53:47) egyaránt a Sevilla fölényét mutatta – nem is beszélve arról a bizonyos Luis Fabiano-féle gólról.

Luis Fabiano (elöl) fejes gólja nyitotta meg az elsô európai kupagyôzelmét begy?jtô Sevilla diadalmenetét
Luis Fabiano (elöl) fejes gólja nyitotta meg az elsô európai kupagyôzelmét begy?jtô Sevilla diadalmenetét
Nem ért meglepetésként senkit, hogy McClaren a szünetben becserélte a korábban fontos találatokat jegyző Massimo Maccaronét – immár pályán volt tehát a Boro UEFA-kupabeli menetelésének három leggólerősebb játékosa. Egyikük, Mark Viduka (elrontott) ziccere feltámadást jelzett, igaz, a túloldalon is volt egy jó lehetőség, az angolok szerencséjére a csereként beálló Fred Kanouté elcsúszott, köszönhetően az elején említett locsolásnak.

Aztán sokáig semmi. Pontosabban semmi, amiből döntő fontosságú események közeli bekövetkezésére lehetett volna következtetni. A piros mezes angolokban megvolt ugyan a szándék, de az ötlet és az erő már kevéssé (64 tétmérkőzés egy idényben, lássuk be, nem kevés), kombinatív játékra egyáltalán nem voltak képesek – egy-egy szabadrúgás és szöglet kiharcolásakor reménykedhettek mindössze. No meg abban, hogy a hajrában érvényesül a „taktikai fegyelem felbomlásának törvénye”.

McClaren mindent egy lapra tett fel, az utolsó húsz percre védő helyére csatárt hozott be Yakubu Ayegbeni személyében, ám a húzás visszaütött. A Sevilla nem adta fel a támadások lehetőségét, és éppen a lecserélt Franck Queudrue helyén bontakozott ki az az akció, amely a mindent eldöntő második gólt eredményezte. Hamarosan jött a harmadik, majd a negyedik is, és ebből a szakadékból már négy Maccarone sem rángathatta vissza csapatát.

Az idei európai kupadöntők spanyol–angol párbajának első felvonását az ibériaiak nyerték meg. Egy hét múlva „visszavágó”: Arsenal–Barcelona a BL-ben.