GYENGE BALÁZS, KORMANIK ZSOLTonline 2006.05.10 01:25 Frissítve: 2011.01.07 00:04

Két álom, egy valóság

Öt éve, a gólzáporos Liverpool– Alavés csata óta először fordul elő, hogy az UEFA-kupa döntőjének mindkét résztvevője ebben a sorozatban kezdte az európai idényt, nem pedig a Bajnokok Ligájában. Akárcsak öt esztendeje, ezúttal is angol–spanyol párharcra kerül sor a fináléban, azzal a különbséggel, hogy a most pályára lépő két csapat, a Middlesbrough, illetve a Sevilla egyaránt az első európai kupadöntőjére készül.

A júliustól angol kapitánnyá elôlépô Steve McClaren kupagyôzelemmel szeretne búcsúzni a Middlesbrough-tól
Getty
A júliustól angol kapitánnyá elôlépô Steve McClaren kupagyôzelemmel szeretne búcsúzni a Middlesbrough-tól
A két csapat nemhogy európai kupadöntőben nem járt eddig, de alacsonyabb szinten sem találkozott soha, azaz „több rendbeli” debütálásnak lesz színhelye a csodaszép eindhoveni Philips Stadion. Mindenesetre az, hogy az egyik fél angol, a másik pedig spanyol, a semlegesek számára biztatóan hangzik, elvégre a kontinens két meghatározó futballnemzetét képviselik. Érdemes citálni egy statisztikai adatot: Anglia 28 európai kupaelsőséggel vezeti a vonatkozó örökrangsort, Spanyolország 26-tal a harmadik helyen várakozik ugrásra készen (közöttük Olaszország áll, 27-tel).

Vajon a jó formában lévő, már biztos őszi kupaindulónak számító, sőt a BL-lel is kacérkodó Sevilla képes lesz-e egy lépéssel közelebb tolni Spanyolországot Angliához, megteremtve a lehetőséget a BL-döntőt játszó Barcelonának az egyenlítésre? Vagy az utóbbi hetekben fergetegesen hajrázó, megalkuvást nem ismerő Middlesbrough-nak lesz ereje az újabb csodatételre, hazája bajnokságának 14. helyezettjeként európai kupát nyerni? Diadalával új fejezetet nyitna az európai kupák történetében, eddig ugyanis az Inter a „legmélyebb győztes” – 1994-ben a Serie A 13. helyezettjeként gyűrte le a Salzburgot az UEFA-kupa döntőjében.
Ha az élet olyan egyszerű lenne, mint amilyennek Derek „Robbo” Robson, a BBC sporthumoristája szeretné látni, miszerint „Sevilla elbűvölő város, Middlesbrough pedig, …khm, hát nem az, legfeljebb a szépen csillogó UEFA-kupa tehetné elviselhető hellyé” – szóval, ha így állna a helyzet, akkor Juande Ramos embereinek tulajdonképpen nem is illenék kifutni a pályára. Csakhogy a sevillai küldöttség érthető módon tele van eltökélt, a városkép iránt e napokban kevéssé fogékony futballistával, ne is menjünk tovább a csapatkapitány Javi Navarrónál, aki a Valencia keretének tagjaként kénytelen volt tétlenül végigülni két BL-döntőt is.

„Ez lesz pályafutásom legfontosabb mérkőzése, elégtétel minden keserűségért, ami a futballban ért” – mondta a keménykötésű, korábban könyöklésért és ütésért is hosszabb eltiltáson vezeklő hátvéd. Nagyjából hasonlóan vélekednek a társai is, ami nem csoda egy olyan csapatnál, amely korábban a közelébe sem jutott ilyen mérkőzésnek. Növeli a spanyol esélyeket, hogy szinte mindenki bevethető, így a combsérülése miatt három hetet kihagyó Fredi Kanouté is ott lehet a pályán, minden bizonnyal veszélyes támadó kettőst alkotva Javier Saviolával.

Javi Navarro (elöl), illetve a sevillai védelem sokat tehet azért, hogy két év után ismét spanyol csapaté legyen a trófea
Getty
Javi Navarro (elöl), illetve a sevillai védelem sokat tehet azért, hogy két év után ismét spanyol csapaté legyen a trófea
„Nagyon sok embert tehetünk boldoggá, egész Andalúziát – pengetett romantikus húrokat Juande Ramos vezetőedző. – Jó formában vagyunk, rendben a lelkünk is, bár azért nem árt óvatosnak lennünk, hiszen a túlzott önbizalom néhányszor már visszaütött ebben a szezonban. Tisztában vagyunk vele, hogy veszélyes ellenfél vár ránk. Ha egy csapat képes olyan szituációkban gólokat szerezni, amilyenekben a Boro tette az előző két körben, azt semmiképpen sem szabad félvállról venni.”

Nagy becsvággyal, de óvatosan készülődik a Middlesbrough is, a kevésbé esélyes csapat szerepébe tudatosan belebújva, kispadján a búcsúzó Steve McClarennel. A múlt héten angol szövetségi kapitánnyá kinevezett Macca olyannyira tartalékolta erőit a hét végén, hogy a Fulham elleni bajnokin pályára küldött csikócsapatnak a 18 esztendős Lee Cattermole volt a kapitánya – ez már maga történelem, hiszen ilyen fiatal futballista még sohasem viselte a karszalagot a riverside-i egyletben.
„Sokáig fogják emlegetni ezt a napot a klubnál, hiszen csupa helyi srác alkotta a csapatot, és egyáltalán nem vallottak szégyent” – értékelt büszkén McClaren, még véletlenül sem kudarcként élve meg az 1–0-s vereséget. A pihenő egyébként elkelt az alapjátékosoknak, tekintve, hogy a Borónak az UEFA- kupa döntője lesz a 64. tétmérkőzése az idényben – csak március vége óta a tizenötödik…

Az angol menedzser jó érzéssel nyugtázta, hogy a kisebb sérüléssel kínlódó játékosai, Mark Schwarzer kapus, a védő Gareth Southgate és a gólerős támadó, Jimmy Floyd Hasselbaink felgyógyult, és mindannyian vállalni tudják a játékot – az arccsonttörést szenvedő ausztrál hálóőr minden bizonnyal maszkban. Hasselbaink bevethetősége egyben azt is előrevetíti, hogy a Borót kései fejesével a döntőbe juttató Massimo Maccarone csak a kispadon kezd. Fájdalom ugyanakkor, hogy a régóta sérült Gaizka Mendieta és Emanuel Pogatetz ezúttal sem léphet pályára.

„A kupagyőzelem csodálatos befejezés lenne a számomra, hiszen azzal egyben megfelelő alapot teremtenék utódomnak az újrakezdéshez. Örömmel tölt el, hogy hozzájárulhattam a Boro sikereihez, remélem, szerda este sikerül fellépnünk a csúcsra – mondta McClaren. – Nagyszerű élményekben volt részünk együtt, a Riverside mindig is közel lesz a szívemhez. Biztos vagyok abban is, hogy szerda este még a regionális riválisaink, a Newcastle és a Sunderland szurkolói is szorítanak majd értünk.”

McClaren természetesen tudja, hogy a kibővített szurkolói bázis nem elég a sikerhez.
„Sokat tanulmányoztuk a Sevilla játékát. Hathatós segítséget kaptunk a Boltontól, amely a csoportkörben megmérkőzött a spanyol csapattal – folytatta a tréner. – Tipikus spanyol csapattal lesz dolgunk, játékosai gyors és jó futballt játszanak, technikai felkészültségükről felesleges is ódákat zengenem. Aztán ott van nekik Fredi Kanouté, akiről már az angliai évei alatt megtanultuk, milyen jó csatár.”

Nos hát, a felek tisztelik egymást, felkészültek egymásból, ettől függetlenül kiélesítették fegyvereiket, és egyelőre álmodják meseszép álmukat. Merthogy spanyol és angol ajkakról egyaránt az hangzott el, hogy a szerda esti siker egy álom megvalósulása lenne. Ők is tudják: csak egy álomból lehet valóság.

Tudta-e, hogy…
…eddig mindössze egyszer, az 1996–1997-es kiírásban fordult elő, hogy a Bajnokok Ligája (BEK) és az UEFA-kupa fináléjában ugyanaz a két ország egy-egy klubja mérkőzött egymással? Német öröm és olasz bánat kísérte az említett párharcokat: Dortmund–Juventus 3–1 (BL), Schalke–Internazionale 1–0, 0–1, tizenegyesekkel 4–1 (UEFA-kupa). Mint ismert, május 17-én Barcelona–Arsenal finálét rendeznek a BL-ben.