MONCZ ATTILA
2006.04.21 00:39 Frissítve: 2010.10.28 02:39
online

Távolabb kerültek a millióktól

A Schalke hazai pályán nem tudott előnyt szerezni a Sevillával szemben az UEFA-kupa elődöntőjében, miután a két csapat visszafogott játékot hozó mérkőzésen gól nélküli döntetlenre végzett.

Sören Larsennek (balra) szinte mozzanata sem volt Javi Navarro mellett
Reuters
Sören Larsennek (balra) szinte mozzanata sem volt Javi Navarro mellett

Túlzás lenne azt állítani, hogy Mirko Slomka, a Schalke közelmúltban hosszabb távra véglegesített vezetőedzője a nevek bűvöletében élne, hiszen előzetes bejelentésének megfelelően kihagyta a Sevilla elleni kezdőcsapatából Kevin Kuranyit és Lincolnt, az együttes házi gólkirályát (10 találat) és karmesterét. A két brazil származású futballista (Kuranyi azóta már német állampolgár) az utóbbi időben nem volt megfelelő formában, így aztán a nem éppen kényelmes kispad maradt nekik.

Hogy a teljesítmény- helyett „névkultuszban” szenvedő országokban ezt ki merte volna meghúzni, nehéz megmondani, mindenesetre Slomkát még az sem zavarta, hogy egyes források szerint a németeknek mintegy tízmillió eurójuk múlik ezen a párharcon. A „királykékek” a 2005–2006-os idényben a nemzetközi porondon (a BL-ben, majd az UEFA-kupában) eddig 18 millió eurót kaszáltak a televíziós bevételekből, és ha elérnék az eindhoveni finálét, további bruttó tízmillió kerülne a kasszába. Abból újra neki lehetne vágni a nyári átigazolási piacnak…

Ugyanakkor a csütörtöki mérkőzés ismét bebizonyította, bőven lehet még acélosítani a Schalkén, amely ellen a Sevilla különösebb megerőltetés nélkül ért el 0–0-s döntetlent. Semmiféle különbség sem látszott az első félidőbeli, ászok nélküli, majd a fordulás utáni, idővel Kuranyit és Lincolnt is bevető gelsenkircheni együttesen: az ötletek és a helyzetek mindkét időszakban ritkán szerepeltek a „táncrendben”. A hazaiak tudatosan például egyetlen ziccert sem (!) alakítottak ki, mert Gerald Asamoah lecsorgó labdából eleresztett lövését (Palop a bal alsónál hárított) vagy Lincoln szólóit nehéz lenne annak minősíteni. Illetve utóbbiakat besorolhatnánk abba a kategóriába, ha elfutásai végén a brazil hajlandó lett volna az üresen érkező Sören Larsen, majd Kuranyi elé tálalni. Inkább magának akarta a dicsőséget, aztán ő is, csapata is hoppon maradt.

Sőt még rosszabbul is járhatott volna, hiszen a kezdődő hajrábeli rohamoknak véget vetett Mladen Krsztajics teljesen felesleges kiállítása (a szerb védő a szerelése után lekönyökölte Jesús Navast), emberelőnyben a Sevilla már három csatárral támadgatott, de azért ügyelt arra is, hogy gól nélkül megússza a túrát. Bordon fejesénél Fortuna is fogta a kezét, ettől még a tervet hibátlanul megvalósította.

SCHALKE (német) - SEVILLA (spanyol) 0–0
Gelsenkirchen, 53 000 néző
V: Övrebo (norvég). K: Krsztajics (80.)
SCHALKE: Rost – Rafinha, Bordon, Krsztajics, Kobiasvili – F. Ernst (Bajramovic, 74.), Poulsen, Varela (Kuranyi, 65.) – Hamit Altintop (Lincoln, 46.) – Asamoah, S. Larsen
SEVILLA: Palop – Daniel Alves, Javi Navarro, Escudé, Castedo – Martí, Jesús Navas, Maresca, Puerta (Adriano, 82.) – Saviola (Luis Fabiano, 62.), Kanouté (Renato, 32.)

A visszavágókat április 27-én játsszák.