Csinta samu, Galambos Péteronline 2006.04.20 01:46 Frissítve: 2011.05.08 00:10

A keleti fronton kezdenek

A Bukarestben, a Steaua ellen fellépő Middlesbrough ritka lehetőség előtt áll: története második nemzetközi kupás szezonjában rögtön kiharcolhatja a fináléba jutást. Feltéve, hogy bírja a szokatlanul nagy terhelést.

Jimmy Floyd Hasselbaink és a Middlesbrough azt szeretné, ha a gárda szárnyalása nem érne véget a legjobb négy között
Jimmy Floyd Hasselbaink és a Middlesbrough azt szeretné, ha a gárda szárnyalása nem érne véget a legjobb négy között

Embert próbáló idők ezek az alapításának 130. évfordulóját ünneplő északkelet-angliai klub, a Middlesbrough számára. A csapat egy hét alatt három elődöntő-mérkőzést játszik, az UEFA-kupa két találkozója közrefogja a West Ham United elleni FA-kupa-összecsapást. Mostanában előfordult, hogy Boro szakvezetője, Steve McClaren egyik meccsről a másikra kilenc helyen változtatta meg a kezdő tizenegyet.

„Az utóbbi napokban az összes egészséges futballistánkat bevetettem, beleértve a húsz év alatti kölyköket, és feltehetően erre lesz szükség a későbbiekben is. Óriási lehetőség ez mindannyiunknak. Az ember azért dolgozik a labdarúgásban, hogy átélhessen ilyen heteket, márpedig a többségnek nem adatik meg túl gyakran, hogy efféle nagy tétre menő párharcok részese lehessen. Félelemre semmi okunk, vannak tapasztalt, jó nevű játékosaink, akik tudják, mit kell tenniük” – mondta az egykor két és fél éven át Sir Alex Ferguson segítőjeként az Old Traffordon tevékenykedő Steve McClaren.

Ami azt illeti, igaza van: ha végigfutunk a Gareth Southgate, Mark Schwarzer, Mark Viduka, Gaizka Mendieta, Doriva, Fábio Rochemback, Jimmy Floyd Hasselbaink, George Boateng névsoron, nehéz megérteni, miként állhat a Boro a Premier League 13. helyén. Elvégre a felsoroltak egytől egyig volt vagy jelenlegi angol, ausztrál, brazil, holland és spanyol válogatottak. A válasz alighanem a többszörös terhelésben keresendő.

A klubnál mindenesetre biztosak benne, hogy a hiba nem McClarenben van, ő már bizonyított azzal, hogy tavaly a hetedik pozícióba kormányozta az együttest, lehetővé téve az újabb próbálkozást az UEFA-kupában (elsőre a nyolcaddöntő volt a végállomás, a portugál Sporting ellen). A 44 éves szakembert egyébként az új angol edzőgeneráció egyik legtehetségesebb képviselőjének tartják, nem véletlen, hogy az FA egyik jelöltje a nyáron megüresedő szövetségi kapitányi posztra.

„Ismét hangsúlyozni szeretném, hogy amit eddig elértünk, azzal csak megteremtettük a lehetőségét az egyesület számára történelmi sikerek eléréséhez. Még nem nyertünk semmit, de biztos vagyok benne, hogy mindenki a legjobbját nyújtja majd” – igyekezett McClaren a sajtón keresztül is lelkesíteni a játékosait.