Nemzetisport.hu online 2006.03.25 02:06 Frissítve: 2010.11.23 00:02

Tragikus baleset a viadalon

Halálos baleset árnyékolta be a Katalán Rali első napját: versenybalesetben életét vesztette a német navigátor, Jörg Bastuck. A verseny folytatódott – hat gyorsasági szakasz után a világbajnoki címvédő Sebastien Loeb vezet.

Sebastien Loeb a gyorsasági szakaszok felét megnyerte, és majdnem fél perccel vezet a szomorú versenyen
Sebastien Loeb a gyorsasági szakaszok felét megnyerte, és majdnem fél perccel vezet a szomorú versenyen

Aaron Burkart lecsúszott az útról a katalán viadal második gyorsasági szakaszán, ám nem ez okozta társa tragédiáját. A pilóta navigátora, Jörg Bastuck éppen kereket cserélt, amikor néhány perccel később megérkezett a brit Barry Clark, és sajnálatos módon a pályának éppen ugyanazon a részén csúszott le az útról, ahol a német.

Fordja eltalálta a szervizelő navigátort, akit a baleset után mentőhelikopterrel kórházba szállítottak, ám az orvosok már nem tudtak segíteni rajta.

Jörg Bastuck 36 éves volt: pályafutását 1988-ban pilótaként kezdte, és csak nyolc évvel később választotta a navigátorülést. A versenyző iránti kegyeletből a rendezők úgy döntöttek, hogy a vasárnapi díjkiosztó ceremóniát törlik.

Az ilyen súlyos baleset után nehéz a versenyre koncentrálni, ám mivel a katalán viadal végén értékes pontok találnak gazdára, lássuk röviden, mi történt az első hat gyorsasági szakaszon. Az ellenfelek nem kis meglepetésére az inkább murvakedvelő Marcus Grönholm fölényét hozta az első három pálya az idény első klasszikus aszfaltviadalán. Aztán a Ford-pilótának gondjai támadtak a hepehupás pályával, és visszacsúszott (a finn a 10. pozícióból várja a folytatást), így megnyílt a lehetőség a Citroën francia sztárja, Sebastien Loeb előtt. Ő is három részsikerrel zárta a napot, no meg majdnem félperces előnnyel.

Katalán Rali, a vb 4. futama
Abszolút sorrend 6 gyorsasági szakasz után:
1. Sebastien Loeb, Daniel Elena (francia, Citroën Xsara WRC) 1:16:07.0, 2. Sordo, Marti (spanyol, Citroën Xsara WRC) 27.3 másodperc hátrány, 3. Pons, del Barrio (spanyol, Citroën Xsara WRC) 1:01.5 p h.