Csanálosi Beátaonline 2006.03.24 01:41 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Csingék nyakában arany csüng

A világbajnokság első éremosztásán a kínaiak örülhettek, hiszen a párosok versenye után az arany- és az ezüstérmet is hazavihették. Nekünk ellenben nem sok ünnepelnivalónk akadt a nők kvalifikációját követően, Pavuk Viktória ugyanis a 8. (összesítésben 15.), Sebestyén Júlia a 11. (20.) helyen végzett, még szerencse, hogy az itt kapott pontoknak csupán a 25 százaléka számít a végelszámolásnál.

A Pang Csing és Tung Csien páros karrierje elsô öt évében edzô nélkül készült ? trénerrel már volt esélye
A Pang Csing és Tung Csien páros karrierje elsô öt évében edzô nélkül készült ? trénerrel már volt esélye
A torinói téli olimpia egyik emlékezetes momentuma volt a kínai pároskorcsolyázó Tan Csang óriási bukása, amely után képes volt felállni, sőt befejezni a programot párjával. Hogy a pontozók akkor mennyire számították bele Csangék teljesítményébe a már-már emberfeletti akaraterőt, nem tudni, mindenesetre sokan vélték úgy, az olimpiai ezüst után bizonyára hosszabb kihagyásra kényszerülnek. Nem így történt, sőt Calgaryban a rövid program után, csodával határos módon, az élen állt a fiatal kínai kettős. A szabadon választott viszont már nem sikerült ilyen jól nekik, Tan Csang kétszer is hibázott – a triplából elesett, a Salchowot pedig duplára ugrotta –, így végül a második helyen zártak, s ez eddigi legjobb vb-eredményük.

A versenyt a Pang Csing, Tung Csien pár nyerte meg, amely eddig mindössze egyszer állt világbajnoki dobogón, 2004-ben, amikor bronzérmes lett. A kínaiak valójában harmadik számú duójának – a korábbi világelső Sen Hszüe, Csao Hung-po nem nevezett – már igencsak kijárt a kiugró siker, elvégre 1993 óta készült rá.

Igaz, az első öt évben, edző nélkül, vajmi kevés esélye volt a kimagasló eredményre, ám aztán Jao Pin személyében megérkezett a tökéletes megoldás. Az egykori versenyző remekül felkészítette Pangékat, akik 2002-ben megnyerték a Négy kontinens bajnokságot, s azóta is szinte minden fontosabb viadalon pontszerzőként végeztek – csak az aranyérem nem akart összejönni. Most végre megszerezték. S lehet ugyan fanyalogni, hogy foghíjas a mezőny, hiszen az olimpiai bajnok Tatjana Totmjanyina, Makszim Marinyin kettős nem indult, akárcsak a már említett – s Torinóban harmadik – Sen Hszüe és Csao Hung-po páros, a krónikákban csak annak lesz nyoma, hogy 2006-ban Pang Csing és Tung Csien volt a legjobb.

A nagy vesztes titulus ezúttal az orosz Marija Petrova, Alekszej Tyihonov kettősnek jutott, amely öt éve nem tudja megismételni világ- és Európa-bajnoki győzelmét. Ráadásul már nem is lesz rá több alkalma, ugyanis Tyihonov a verseny után bejelentette a visszavonulásukat.

A nőknél mindkét korcsolyázónk a kvalifikáció A-csoportjában szerepelt, s előzetesen ugyan Pavuk Viktória és Sebestyén Júlia is fogadkozott, Calgaryban feledteti az olimpiai fiaskót, egyikük helyzete sem túl biztató. A két csoport összesítése alapján ugyanis Pavuk a 15., míg Európa-bajnoknőnk a 20. helyről várja a rövid programot.

VILÁGBAJNOKSÁG, CALGARY
Nők. Kvalifikáció. A-csoport:
1. Szuguri Fumie (japán) 113.88, 2. Meissner (amerikai) 113.84, 3. Cohen (amerikai) 112.36, ...8. Pavuk Viktória (magyar) 85.24, ...11. Sebestyén Júlia (magyar) 79.08
Párosok. Világbajnok: Pang Csing, Tung Csien (Kína) 189.20, 2. Tan Csang, Hao Csang (Kína) 186.42, 3. Marija Petrova, Alekszej Tyihonov (Oroszország) 186.22, 4. R. Inoue, J. Baldwin (Egyesült Államok) 183.17, 5. V. Marcoux, C. Buntin (Kanada) 181.09, 6. A. Savchenko, R. Szolkowy (Németország) 170.08