Nemzetisport.hu online 2006.02.13 03:30 Frissítve: 2010.10.28 02:39

A kaszinótól a győzelemig

„A bemelegítésnél sírógörcs tört rám, fel kellett mennem a nézőtérre, hogy a családom megvigasztaljon. Ott a szüleim vállán kizokogtam magam, aztán megkönnyebbült szívvel visszamentem a jégre, és olimpiai bajnok lettem.” Ha hihetünk a gyorskorcsolyázó Chad Hedricknek, az 5000 méteres táv olimpiai bajnokának, ilyen egyszerű az egész. Nem beszélve arról, hogy a houstoni legény mindössze három éve űzi ezt a sportot.

Chad Hedrick mámorosan ünnepelte pályafutása elsô olimpiai diadalát
Reuters
Chad Hedrick mámorosan ünnepelte pályafutása elsô olimpiai diadalát

Még 2002 februárjában történt. Hedrick egy Las Vegas-i kaszinóban, két pörgetés között, megnézte az egyik gyorskorcsolya olimpiai döntőt, s meglepve látta, hogy egykori görkorcsolyázó cimborája, Derek Parra feláll a dobogó tetejére.

„Miért ne sikerülhetne nekem is?”– gondolta az akkor 24 éves fiatalember, másnap bevágta a pincébe görkorcsolyacipőjét, és kiment a jégre edzeni.
No persze nem a semmiből vágott neki az új karriernek: már 17 hónaposan otthonosan mozgott a jégen, hiszen szüleinek jégpályájuk volt Houstonban – csak éppen később a futballtól (amerikai és európai egyaránt) a baseballon a teniszig mindennel megpróbálkozott, hogy aztán a görkorcsolyánál kössön ki, s meg se álljon ötven világbajnoki címig (senki másnak sincs tizenötnél több vb-aranyérme a sportágban).

S aztán jött a múzsa csókja a vegasi játékbarlangban, s két évvel később, 2004-ben Chad valami olyasmit vitt véghez, ami 1988 óta nem sikerült amerikai gyorskorcsolyázónak: megnyerte a négytávú összetett világbajnokságot!

Ezzel akkora hírnévre tett szert a sportág őshazájában, Hollandiában, hogy az ország második legnagyobb pénzintézete, a DSB Bank reklámkampánya főalakjának választotta az amerikai fickót, azaz manapság Chad Hedrick a DSB Bank arca. Képzeljük el, hogy – mondjuk – egy brazil bank nem Ronaldinhóval, hanem David Beckhammel reklámozza magát. Ugye, abszurd?
Mindenesetre Hedrick fejlődése töretlennek bizonyult. Először is felfogadta edzőjének a holland Bart Schoutent – a sportág Jose Mourinhóját –, majd az elmúlt idényben három olimpiai távon (1500 méter, 5000 méter és 10 000 méter) megjavította a világcsúcsot, s mindezt megfejelte a 3000 méter rekordjával – utóbbi nem olimpiai szám. (Ezekből az 1500 és a 10 000 csúcsa még ma is él.)

Torinóban az 1000, az 1500, az 5000 és a 10 000 méteren indul – illetve indult –, és csapattársai kérésére felvette repertoárjába a vadonatúj számot, a csapat üldözőversenyt is.
Azaz: ha minden jól megy, beállíthatja honfitársa, Eric Heiden rekordját – a legendás amerikai az 1980-as Lake Placid-i játékokon öt számban diadalmaskodott.
Igaz, akkor több nem is volt…