Nemzetisport.hu online 2005.11.30 02:59 Frissítve: 2011.03.24 00:05

Azért a zöld-fehér marad

Amint arról többször is írtunk: az érdeklődő befektetők december 16-ig adhatják le pályázatukat a Központi Vagyoni Igazgatóságnál (KVI) a Ferencváros által használt hat plusz két hektáros területre. Természetesen még nem lehet tudni, melyik befektető nyer, az viszont már most biztosnak látszik, hogy a labdarúgócsapat olyan stadionba költözhet, amely megfelel a klub kívánalmainak.

Ahogy Sorin Botis (balra), úgy az elkövetkezô évek légiósai is Fradi-címeres mezt kaphatnak a szertárból
Németh Ferenc
Ahogy Sorin Botis (balra), úgy az elkövetkezô évek légiósai is Fradi-címeres mezt kaphatnak a szertárból
Az új tulajdonos, illetve a befektető kapcsán főleg az foglalkoztatja a Ferencváros szurkolóit, hogy a klub, a futballcsapat elveszítheti eddigi arculatát. A fanatikusok attól (is) tartanak, hogy zöld-fehér helyett, mondjuk, narancssárga-fekete-kék színű székeket szerelnek fel az új arénában…

"Olyan szerződést akarunk kötni, amely pontosan rögzíti az elvárásainkat. Bár már ott tartanánk, hogy a székek színéről kelljen döntenünk..." – mondta érdeklődésünkre Horváth K. József, az FTC kommunikációs igazgatója.

A november 16-án nyilvánosságra hozott pályázati kiírás szerint az új befektetőnek legalább 15 ezres arénát kell építenie az Üllői úton, legkésőbb 2010. december 31-ig. Az építkezés azonban nem tarthat tovább 36 hónapnál, ez idő alatt kell lebontani a mostani stadiont, és felépíteni az újat.
"Sportszakmai szempontból jut előnyhöz az a pályázó, amely tizenötezresnél nagyobb stadiont építene, ugyanis ez pluszpontokat ér az elbírálás során" – mondta a ferencvárosiak kommunikációs igazgatója.

Az biztos, hogy december 16-ig nem várható hivatalos információ a pályázókról, ugyanis addig az anyagokat "őrző" KVI – egy központi döntés értelmében – semmit sem hajlandó elárulni.

Azt viszont már tudjuk, hogy az új FTC-stadionban csak ülőhelyek lesznek, hiszen ez az egyik alapfeltétele a rangosabb nemzetközi kupamérkőzések lebonyolításának. Miután Magyarország – társrendezőként, Horvátországgal közösen – pályázik a 2012-es Európa-bajnokság döntő szakaszának lebonyolítására, új létesítményekre van szükségünk.

Egyébként a világ futballja mindenfelé megpezsdítette az építési kedvet: felhúzzák az új, 90 ezer nézőt befogadó Wembleyt, a 2008-as olimpiára Peking százezres szuperstadionnal gazdagodik, és az európai sztárcsapatok egy része is kinőtte már jelenlegi otthonát. Eltűnik a rendkívül népszerű, sok nagy csatát megélt liverpooli Anfield Road (45 ezer férőhely), a londoni Highbury (38 500), és hamarosan megépül az FC Liverpool otthonául szolgáló Stanley Park, valamint az Arsenal új hazai pályája, az Emirates-stadion – mindkét új létesítmény 60 ezres lesz.

A Manchester United nem költözik el, viszont már zajlanak a jelenleg 69 ezres Old Trafford bővítési munkálatai, Németországban pedig a jövő évi világbajnokság miatt készültek el új arénák. Az olasz sztárcsapatok közül, az AC Milan és az AS Roma is fontolgatja – megunva a közösködést –, hogy "leválik" városi vetélytársáról, és saját stadiont építtet.

Nos, Magyarországon a Fradié lehet a legkorszerűbb aréna – feltéve, ha meglesz végre az új befektető…