Nemzetisport.hu online 2005.10.09 02:21 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Hollandia idegenben ért révbe

Hollandia semmit sem bízott a véletlenre, nem várta meg a Macedónia elleni, szerdai ütközetet, hanem már nagy riválisa, Csehország otthonában eldöntötte a világbajnokságra jutás sorsát (ezzel egyébként magával vitte Lengyelországot és Angliát is a németországi tornára, utóbbi két gárda közül az egyik megnyeri a 6. csoportot, a másik pedig egyike lesz a két legjobb másodiknak).

Opdam (4) fejesét követôen dôlt el végleg a prágai meccs sorsa (Fotó: Reuters/Petr Josek)
Opdam (4) fejesét követôen dôlt el végleg a prágai meccs sorsa (Fotó: Reuters/Petr Josek)

Az Eb-bronzérmesek ütközete holland rohamokkal indult, Robben és Landzaat alig tévesztette el a kaput, aztán felébredtek a csehek is. Baros háromszor is közel járt a tizenegyes kiharcolásához, az első két próbálkozásnál még Sars bírót szidta egész Prága, a harmadiknál, Boulahrouz szabálytalanságát követően azonban már a francia is úgy látta, ahogyan a közönség. Jöhetett a büntető, jött Rosicky – és Van der Sar. A holland kapus védett, és ezzel szárnyakat adott csapatának.

A 31. percben mintaszerű Maduro, Van der Vaart, Robben, Van der Vaart összjátékot követőn a Hamburg irányítója lőtt a bal alsó sarokba, nyolc perccel később pedig szögletet követően Opdam bólintott a kapuba, és ezzel el is dőlt a találkozó sorsa.

A hollandok tehát továbbmentek, a csehekre viszont még vár egy kemény finn túra, amelyen nyerniük kell, ha vissza akarják előzni a románokat. Victor Piturca együttese ugyanis megtette, amit tennie kellett, izgalmas mérkőzésen nyert Helsinkiben. A finn fővárosban mért 11 fokos hideg ellenére hamar megmelegedtek a nézők, az első negyedórában négy nagy helyzetet is feljegyezhettünk – kettőt itt, kettőt ott. A kezdeményezés azonban egyre inkább a románok kezébe került, akik a 33. percben kapufáig jutottak: Ovidiu Petre lőtt a lécre egy kipattanó labdát. Aztán jött a gól is, a bolgár játékvezető a második tizenegyesgyanús helyzetnél – Mazilut vágták fel – már nem habozott, s a megítélt büntetőből Mutu higgadtan a bal alsó sarokba gurított.
A hatodik vb-selejtezőjén a hetedik gólját lövő Juventus-csatár mellé Mazilu is felzárkózhatott volna, de a fiatal támadó három nagy helyzetben is hibázott. Cocis kapáslövésénél a jobb kapufa mentette meg Jaaskelainent, hogy a végén aztán hatalmas izgalmakon menjenek keresztül a románok. Eremenko tíz méterről lőtt toronymagasan fölé, Tainio pedig a hosszabbítás harmadik percében tesztelte még egyszer a lécet. Az 1–0-s román győzelem ennek ellenére megérdemeltnek mondható.

CSEHORSZÁG–HOLLANDIA 0–2 (0–2)
Prága
V: Sars (francia). G: Van der Vaart (31.), Opdam (39.)
CSEHORSZÁG: Cech – Grygera, Ujfalusi, Rozehnal – Polák (Heinz, 57.), Galásek, Poborsky, Rosicky, Jiránek (Smicer, 44.) – Stájner (Jarolin, 77.), Baros
HOLLANDIA: Van der Sar – Kromkamp (N. de Jong, 84.), Boulahrouz (Vlaar, 57.), Opdam, Van Bronckhorst – Maduro, Landzaat, Robben (Van Persie, 77.) – Van der Vaart – Kuyt, Van Nistelrooy

FINNORSZÁG–ROMÁNIA 0–1 (0–1)
Helsinki, 30 000 néző
V: Genov (bolgár). G: Mutu (41. – 11-esből)
FINNORSZÁG: Jaaskelainen – Nyman (J. Johansson, 64), Hyypiä, Kuivasto, Saarinen (Kopteff, 76.) – Heikkinen, Lagerblom, Tainio, Kallio – Eremenko, Forssell (Sjölund, 73.)
ROMÁNIA: Lobont – Contra (Badoi, 54.), Tamas, Iencsi, Rat – O. Petre, D. Munteanu, Cocis – Fl. Petre, Mutu (Rosu, 81.) – Mazilu (D. Niculae, 89.)