A mérkőzésről tudósított: Borbola Bence, Sinkovics Gáboronline 2005.09.26 01:56 Frissítve: 2011.08.22 00:08

Most kétgólos előnyt pocsékolt el a FradiNS-értékelés: Bízhatunk a fiatalokban

Örökrangadót játszottak a Hungária körúti stadionban tegnap délelőtt, de az embernek néhány pillanatra olyan érzése támadt, mintha visszavágtattunk volna az időben. Hajdanán a kékek és a zöldek ifi-, valamint serdülőcsapatai mérkőztek egymással vasárnap délelőttönként, s egy-egy jelentősebb, nagyobb tétre menő utánpótlás bajnokin a hatvanas-hetvenes években álltak háromezren is az edzőpálya körül - nem, nem tévedés, a fiatalok meccsein!
Most már más idők járnak, azonban mégis érdekes a párhuzam, hiszen mind az MTK-nál, mind a Ferencvárosnál rengeteg a fiatal labbdarúgó.

És ez jó. Ez nagyon is jó!
Annál sokkal jobb, mintha a futballban már megfásult, kiöregedőfélben lévő harmad- negyedosztályú légiósok koptatnák a Hidegkuti-stadion füvét.
Az MTK-drukkerk már hozzászoktak, hogy vannak tehetségeik, a zöld-fehér szimpatizánsok most kezdik megszokni, megtanulni ifjú játékosaik nevét.
Ami a lényeg: a fiatalok mecscséből pedig vasárnap délben igazán élvezetes bajnoki kerekedett ki.

Ilyenkor már nagy a baj: Hrepka Ádám (középen) perdítése után hiába vetôdött Szucs Lajos, a labda a Fradi hálójában kötött ki
M. Németh Péter
Ilyenkor már nagy a baj: Hrepka Ádám (középen) perdítése után hiába vetôdött Szucs Lajos, a labda a Fradi hálójában kötött ki

S ahogyan a Fradi-drukkereket, úgy bennüneket is meglepett, hogy ezúttal Rósa Dénes játszott centert. Számára nem volt könnyű feladat ez. Egyrészt azért, mert világéletében középpályásként robotolt, másrészt azért, mert egy center eredményessége jelentős mértékben függ attól, hogy megfelelő támogatást kap-e a jobb- és a balszélről, no meg a középpályáról.

Visszahívják Pintér Attilát

Amint Furulyás János, a Ferencváros elnöke lapunkban már jelezte, hétfőn aláírhatja a szerződést Rácz Gáborral. Az üzletember részvényeket vásárol a futball-rt.-ből, és az általa befektetett pénzből fizeti majd vissza a klub az OTP-től felvett 238 millió forintos hitelét. Rácz Gábor nem csak tűzoltómunkára vállalkozna, pénze és kapcsolatai révén szeretné megalapozni a Ferencváros jövőjét, így az várható, hogy ő lesz majd az FTC Rt. alelnöke. Ha ma valóban megtörténik a szerződésaláírás, akkor felgyorsulhatnak az események. Ebben az esetben az a Kiss László is fontos szerephez jutna, aki így újra a zöld-fehér klubnál dolgozhatna (korábban Nyilasi Tibor pályaedzője volt). S ezzel még nincs vége az átalakulásnak: információink szerint a más pozícióba kerülő László Csaba vezetőedző helyét a tavaly nyáron menesztett, előtte a csapattal bajnokságot, valamint Magyar Kupát nyerő Pintér Attila venné át.
Rósa Dénes sokáig nem panaszkodhatott, hiszen a találkozó első félórájában sokat volt nála a labda, és ráadásul mellé felzárkózott jobbról Szalai Tamás, középről Lipcsei Péter és Csepregi Richárd, balról pedig Tőzsér Dániel. S ami lényeges volt: a mérkőzés első felében futott minden ferencvárosi vissza, hogy lezárja a területet a villámgyors, technikás hazai fiatalok elől. Ebben a tempós játékban olyannyira nem volt hiba, hogy egy perc leforgása alatt két góllal vezettek a zöldek (igaz, Szabó Zsolt játékvezető erősen vitatható ítélete nyomán). A szünetben aztán László Csaba igyekezett elhitetni játékosaival, hogy többet, még többet kell futniuk, dolgozniuk az előny megtartásához.

Nem sikerült… S hogy miért nem? Nos, azért, mert az MTK is felpörgette a játékot, s húsz perc alatt gyakorlatilag szétzilálta a Fradit.

A legnagyobb hibája a ferencvárosiak futballjának az volt, hogy bár a csapat több helyzetet is kidolgozott, azonban a ziccerek kihagyta, mindez pedig plusz energiát adott az amúgy is motiváltan futballozó MTK-s fiataloknak, akik futottak, hajtottak megállíthatatlanul.

Feltűnt az is, hogy a tartalékbajnokság helyett az NB I B-s Bodajk küzdelmein edződött hazai fiatalok rutinosabban osztották be az erejüket, s így nem volt csoda, hogy - az újabb rossz bírói ítélettel együtt - egyenlített is az MTK.

Keblemre, haver! Rósa Dénes Tôzsér Dániel nyakába ugorva ünnepelhette a Ferencváros vezetô gólját
M. Németh Péter
Keblemre, haver! Rósa Dénes Tôzsér Dániel nyakába ugorva ünnepelhette a Ferencváros vezetô gólját
Garami József amúgy remekül megszervezte a csapata játékát: a hátvédek elé állított szűrők, illetve a három, a támadásban is alkotni tudó futballisták idővel szétzilálták a Ferencvárost, így a bíróbaki ellenére sem volt igazságtalan, hogy egalizálta az eredményt a hazai együttes.

Az is igaz azonban, hogy a Fradi erre az örökrangadóra alaposan felszívta magát”. Nem csupán a védekezésre koncentrált, hanem megpróbált újabb gólokat szerezni, amire például Szálkai Zsolt révén meg is lett volna a lehetősége.

A szurkolók nem véletlenül tapsolták meg mindkét oldalon a kedvenceiket. Az más kérdés, hogy amíg az MTK-nál továbbra is kimondva-kimondatlanul a bajnoki címről ábrándoznak, addig a Ferencvárosnál mindenki beérné a biztos bentmaradással.

S ehhez megtette az első lépést a Fradi: a zöldek az örökrangadón szerzett egy ponttal elkerültek a kieső helyről, más kérdés, hogy ezzel a teljesítménnyel a szurkolók aligha elégedettek…

Azonban a jelen helyzetben az apró sikereket is meg kell becsülni, éppenséggel azt is, hogy ez az örökrangadó azt bizonyította: van fantázia a fiatalabb korosztályhoz tartozó játékosok futballjában.

A magyar foci jelenkori helyzetében ez a legnagyobb öröm…