OROSZ FERENConline 2005.07.05 21:01 Frissítve: 2011.10.31 02:43

Dallos és Leonardo az élen

Pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el a hét végén Dallos Zsófia: a válogatott sportoló megnyerte a díjlovagló Világkupa idei harmadik fordulóját a lengyelországi Ksiazban. Magyar versenyző utoljára még 1999-ben nyert Vk-fordulót: az örökös bajnok Dallos Gyula Aktionnal lett első a hagyományos kaposvári viadalon. Az újabb nagy nemzetközi sikerre tehát hat évet kellett várni.

Dallos Zsófia saját nevelésû lovával végre a csúcsra jutott
Dallos Zsófia saját nevelésû lovával végre a csúcsra jutott
"Egyáltalán nem számítottam erre az eredményre - árulta el a 28 esztendős Dallos Zsófia. - Leonardo nevű lovam jó formában volt a hét végén: a pénteki Intermediaire II. feladatot szakadó esőben a hetedik helyen fejeztük be, a szombati Nagydíjban pedig megszereztük a második helyet a lengyel Wierthowski mögött. A vasárnapi döntőben szinte minden összejött, bár nem kedveztek az előjelek. Rossz volt a sorsolásom: a nagy riválisok utánam mutatták be a zenés gyakorlatukat. Megcsináltam a kűrt, és a végén úgy mentem ki a díjkiosztóra, hogy nem tudtam, mire elég a pontszámom. Nem sokkal később annál nagyobb volt az öröm…"

A jelenlegi legjobb magyar díjlovas páros közös munkája immár igazi sikertörténet. Dallosék hat hónapos korában vették meg Leonardót, és ezután csak Zsófia foglalkozott a lóval. Hosszú évek munkájával ő hozta fel nemzetközi szintre, és a korábbi pontszerző helyezések után most végre sikerült Vk-fordulót nyerni. A lengyelországi viadalon egyébként nyolc nemzet 42 lovasa vett részt, és Dallos még egy nagy sikert elért: a nyolcesztendős Druppy nyergében az első helyen zárta a Szent György-díjat, második lett az Intermediaire I. gyakorlatban, harmadik pedig az Inter-kűrben.

A sportoló Leonardóval legközelebb augusztusban indul versenyen, a magyar bajnokság, egy újabb Vk-forduló, valamint két nemzetközi viadal szerepel a programban. A legfrissebb hírek szerint Dallos korábbi terveivel ellentétben nem áll viszont rajthoz a moszkvai Európa-bajnokságon, mert a szervezéssel és a lovak szállításával kapcsolatban igen sok a kérdőjel.
A hét végén egy fiatal tehetség is letette a névjegyét a nemzetközi mezőnyben: a korosztályos Európa-bajnokságra készülő monori Kafka Nándor Record nevű lovával három számot is nyert a junioroknak kiírt versenyen.