SEBASTIAN TAMÁSonline 2005.05.16 22:10 Frissítve: 2011.08.02 00:02

Tóth kemény a tatamin és a civil életben is

A tenerifei kontinensbajnokság utolsó, vasárnapi versenynapján nem lépett tatamira magyar karatéka. A csapatversenyeket bonyolították le, amikor a Santiago Martín-sportcsarnok nézői spanyol hengerlés miatt őrjönghettek. Mi, magyarok Tóth Beatrix bronzérmének örülhetünk, mert a világ krémjét felsorakoztató WKF-rendszerben hatalmas bravúr felállni a dobogóra.

Tóth Beatrix állja a pofonokat, amit bizonyít, hogy bronzéremmel térhetett haza az Európa-bajnokságról(Fotó: Czagány Balázs)
Tóth Beatrix állja a pofonokat, amit bizonyít, hogy bronzéremmel térhetett haza az Európa-bajnokságról(Fotó: Czagány Balázs)

- A tavalyi moszkvai Eb-bronzomnak talán kicsit jobban örültem, hiszen az volt az első, de az is lehet, hogy a mostanit még nem fogtam fel - vall Tóth Beatrix, aki a bronzmeccs megnyerése után edzője, Zallel László nyakába ugrott és transzban ünnepelt. - Irtózatos a konkurencia az én súlycsoportomban is, a német Knühmann és Fleischmann, ők ketten vívták egyébként a döntőt, a szlovák Visnovská, a török Celik, a francia Nekkache, az orosz Ponomarjova, a horvát Kovacevic mind nagyon ügyesek.

- Rosszul kezdődött: Fleischmann ellen a legelső meccsén kikapott, aztán összeszedte magát, és három meccset nyerve meg sem állt a bronzig. Honnan az erő ilyenkor a talpraálláshoz?
- Ezt a német lányt már egyszer megvertem korábban, most nem is értem miért, álmosan kezdtem. Általában összedől nálam a világ egy ilyen vereség után, most nem ez történt, odajött hozzám az edzőm, rámförmedt, talán egy kicsit pofozgatott is, hogy térjek már magamhoz, ott a vigaszág, még enyém lehet a bronz.

- Nem volt könnyű a bronzmeccs sem az orosz Ponomarjova ellen.
- Tőle viszont tavaly Milánóban kikaptam hét egyre, most is vezetett, s én ilyenkor nem szoktam felállni, de most sikerült a fordítás. Nagyon meleg volt…

- Az Európa-bajnokság előtt kiegyezett volna a bronzéremmel?
- Gondolkodás nélkül. Azért persze az is eszembe jut, hogy ha jobban figyelek az elején, a döntő is összejöhetett volna, de így is nagyon örülök.

- Éles témaváltás: a francia, spanyol karatékák hatalmas sztárok hazájukban. Egy Eb-érmes meg tud élni Magyarországon a karatéból?
- Dehogy tud. Én is munka mellett edzek naponta kétszer. Egy átlagos napom során héttől kilencig edzek, utána ötig munka, egy francia cég leányvállalatát vezetem, a jó magyar akácot importáljuk Franciaországba szőlőkaróként, este újabb edzés, hetente kétszer gyerekeknek tartok edzést, úgyhogy tíz előtt ritkán zuhanok haza. De bírni kell a tempót, az élet kemény, a tatamin is keménynek kell lenni.

40. EURÓPA-BAJNOKSÁG, LA LAGUNA-TENERIFE (40 ország, 386 versenyző)
Csapat. Kata. Férfiak. Európa-bajnok: Spanyolország (Fernando San Jose Bastante, Manuel Cedres, Damian Hugo Quintero), 2. Olaszország, 3. Szerbia-Montenegró és Franciaország. Nők. Eb: Franciaország (Jesssica Buil, Sabrina Buil, Laetizia Guesnel), 2. Olaszország, 3. Spanyolország és Macedónia. Kumite. Férfiak. Eb: Spanyolország (Marcos Arenas Prado, Tomas Herrero Barcelo, Ivan Leal Reglero, Francisco Javier Martinez Guzman, Antonio Sanchez Estepa, David Santana Vega, Oscar Vasquez Martins), 2. Bosznia-Hercegovina, 3. Horvátország és Franciaország. Nők. Eb: Spanyolország (Gloria Casanova Rodriguez, Noelia Fernandez Alonso, Cristina Feo Gomez, Lucia Zamora), 2. Németország, 3. Bosznia-Hercegovina és Csehország