SEBASTIAN TAMÁSonline 2005.05.15 00:56 Frissítve: 2011.06.21 00:01

Tóth Beatrix bronzérmes lett

Egy újabb világverseny, amelyen a maroknyi magyar különítmény a világ legjobbjaival, franciákkal, spanyolokkal, olaszokkal kellett hogy felvegye a versenyt, olyan nemzetekkel, ahol a karate nemzeti sportnak számít. Egy újabb világverseny, amelyről a magyar csapat nem tér haza érem nélkül. A női 53 kilósok versenyében Tóth Beatrix az első meccsén ráfutott a német Fleischmannra, álmosan kezdett, rögtön az elején kapott egy nagyobb ütést, mozgása szétesett, s aztán végig futott az eredmény után.

Az 53 kilós Tóth Beatrix vereséggel kezdett, ám a vigaszágon már nagyszerûen harcolt(Fotó: Czagány Balázs(Fotó: Czagány Balázs)
Az 53 kilós Tóth Beatrix vereséggel kezdett, ám a vigaszágon már nagyszerûen harcolt(Fotó: Czagány Balázs(Fotó: Czagány Balázs)
A vigaszágra azonban felettébb sikeresen visszarendezte sorait, szerb, majd cseh ellenfelet verve jutott el a bronzmeccsig, ahol az orosz Ponomarjovát is felülmúlta remekül időzített közbeütéseivel. Legutóbb a moszkvai Eb-n is felállhatott a dobogóra a magyar versenyző, s most itt, Tenerifében is harmadik lett. S. Kovács Ádám hihetetlenül közel állt a bravúrhoz. Jó formában versenyezve török, szerb-montenegrói és angol karatékákat legyőzve jutott el az elődöntőig, ahol egy taktikai csatában bírói döntéssel maradt alul a későbbi kontinensbajnok görög ellenfelével szemben, majd pedig a bronzmeccsen az azeri Huszeinov is jobbnak bizonyult nála. Hajszál híján döntőzhetett, így viszont maradt az ötödik hely. Míg Klima Zsuzsanna a nyílt kategóriában sem tudott javítani, az első fordulóban alulmaradt az angol Weekes-szel szemben vitatható bírói döntések után. De ami a lényeg: Tóth Beatrix révén a magyar zászlót is felvonták az eredményhirdetéskor a La Laguna-i Santiago Martín-sportcsarnokban.

40. EURÓPA-BAJNOKSÁG, LA LAGUNA-TENERIFE Kumite (küzdelem)
Férfiak. 60 kg (23 induló). 1. forduló: Szebeni József-Reynolds (walesi) 2:1. 2. forduló: Muslic (bosnyák)-Szebeni 3:2. Európa-bajnok: Francesco Ortu (Olaszország), 2. G. Berens (Hollandia), 3. J. Sztilasz (Görögország) és J. Jafarov (Azerbajdzsán). 65 kg (26). 1. forduló: S. Kovács Ádám-Demir (török) 9:3. 2. forduló: S. Kovács-Mujanovics (szerb-montenegrói) 3:1. Negyeddöntő: S. Kovács-Hodge (angol) 3:1. Elődöntő: Triantafilisz (görög)-S. Kovács 0:0 - bírói döntéssel. A 3. helyért: Huszeinov (azeri)-S. Kovács 7:0. Eb: Dimitriosz Triantafilisz (Görögország), 2. M. Cossou (Franciaország), 3. C. Massa (Olaszország) és R. Huszeinov (Azerbajdzsán). Open (36). 1. forduló: Guba Milán erőnyerő. 2. forduló: Leal Reglero (spanyol)-Guba 8:0. Vigaszág: Junek (cseh)-Guba 8:0. Eb: Rafael Agajev (Azerbajdzsán), 2. I. Leal Reglero (Spanyolország), 3. D. Vanderschrick (Belgium) és Y. Baser (Törökország) Nők. 53 kg (22). 1. forduló: Tóth Beatrix erőnyerő. 2. forduló: Fleischmann (német)-Tóth 5:0. Vigaszág: Tóth-Milenkovics (szerb-montenegrói) 3:1. Tóth-Zborilová (cseh) 4:1. A 3. helyért: Tóth-Ponomarjova (orosz) 2:1. Eb: Kora Knühmann (Németország), 2. U. Fleischmann (Németország), 3. Tóth Beatrix (Magyarország, Karate Klub Sporting Budo, edző: Zallel László) és G. Celik (Törökország). Open (22). 1. forduló: Weekes (angol)-Klima Zsuzsanna 3:0. Eb: Vanesca Tania Nortan (Hollandia), 2. Sz. Perics (Szerbia-Montenegró), 3. Y. Aras (Törökország) és G. Casanova Rodriguez (Spanyolország)