KORMANIK ZSOLT
2005.05.09 22:44 Frissítve: 2010.10.28 02:39
online

Aranyérem, edzőcserével

Három lyoni kulcsember, Juninho, Essien és Govou közös üzenete: megvan sorozatban a negyedik bajnoki cím!
Három lyoni kulcsember, Juninho, Essien és Govou közös üzenete: megvan sorozatban a negyedik bajnoki cím!


Eredetileg úgy készültünk, hogy alaposan megénekeljük a Lyon vasárnap késő este kiteljesedő remek sorozatát, az egymást követő negyedik francia bajnoki címét; a Ligue 1 legjobb támadósorát (50 gól) és legjobb védelmét (21), a legjobb hazai és idegenbeli mérlegű csapatot, a francia labdarúgás jelenét egyértelműen uraló gárdát. Aztán tegnap délután jött a hír: Paul Le Guen vezetőedző az idény végén megválik tanítványaitól. Mintha kísértene a múlt: 2002-ben Jacques Santini is a bajnokság megnyerése után állt fel a Lyon kispadjáról (a sors néhány hét múlva a szövetségi kapitányi székbe repítette).

Nem mondhatni, hogy a bejelentés váratlanul érte a francia futballközvéleményt, hiszen Le Guen szerződése június végén lejár, és a tréner - bár a klub vezetői kitartóan kérlelték - nem írta alá a hosszabbítást. "Megvolt a lehetőség arra, hogy hosszabbítsak, de úgy döntöttem, nem teszem. Hároméves cikluson vagyok túl, és nem voltam meggyőződve arról, hogy jót tenne még egy ilyen hosszú időszak" - magyarázta a sikeredző, aki elárulta, hogy a BL-ből való kiesést, pontosabban az Auxerre-ben megnyert bajnokit (3-0) követően döntött végleg. Mint mondta, egyelőre nem tudja, hol folytatja a pályafutását. "Egy biztos: nincs elegem a labdarúgásból, eszemben sincs pihenőt tartani. A legszívesebben valahol külföldön tenném próbára magam, de az sem zárható ki, hogy Franciaországban maradok" - fejtegette. Kérdésre válaszolva ugyanakkor cáfolta, hogy játékoskori csapatához, a Paris Saint-Germainhez készülne.

"Büszkén és elégedetten távozom, köszönök mindenkinek mindent, hiszen gyönyörű élményekkel gazdagodtam" - mondta mosolyogva. A vasárnap estét egy ideig bizonyosan nem felejti el: az OL sorozatban negyedszer is aranyérmes lett - harmadszor az ő irányításával! A beteljesedést hozó meccs nem volt éppen könynyű, Juninho Pernambucano például 11-est hibázott, az emberhátrányba kerülő Ajaccio egyenlíteni tudott, végül azonban a brazil csapatkapitány, Cacapa befejelte a bajnoki címet jelentő gólt.

Bár a bajnokságból három forduló még hátravan, Le Guen utódlása máris slágertéma a francia sajtóban. Jean-Michel Aulas klubelnök, miután keserűen tudomásul vette beosztottja döntését, és sok sikert kívánt neki a folytatásra, alapos és gyors tárgyalásokat ígért. Kézenfekvő lenne a Monacónál bizonyító Didier Deschamps szerződtetése, ám ő már jelezte, neki más tervei vannak. Egyelőre a Nantes-tal és a Real Sociedaddal sikereket elérő Raynald Denoueix, a lisszaboni Sporting után a Rennes-nél is nagyot alkotó Bölöni László, a Lille-t gardírozó Claude Puel, valamint Le Guen segítője, Yves Colleu neve szerepel a címekben.

Bárki is lesz az új tréner, nem lesz könnyű dolga, ugyanis az ambiciózus Aulas máris kijelölte a 2006-ra érvényes haladási irányt: bajnoki cím ötödször, BL-döntő először…

LIGUE 1
A 35. forduló záró mérkőzésén: Lyon-Ajaccio 2-1 (Govou 35., Cacapa 65., ill. Demont 52.)
Az élcsoport: 1. Lyon 72 pont (már bajnok), 2. Lille 61, 3. Monaco 58, …16. Ajaccio 39