KORMANIK ZSOLT
2005.03.06 20:25 Frissítve: 2011.06.22 00:01
online

Az üldözők tátják a szájukat

A vetélytársak nem használták ki a listavezető Lyon pénteki botlását. Az üldözők közül a Lille és az Auxerre kikapott, a Monaco csak egy pontot tartott otthon az idegenben nem túl acélos Metzcel szemben, így ha a Marseille (lapzártánk után) diadallal tért is volna haza a nehéznek ígérkező saint-etienne-i túrájáról, az éllovas címvédő előnye akkor is öt pont maradt volna.

A Lille azzal a céllal utazott Korzikára, hogy megtörje öt mérkőzés óta tartó döntetlensorozatát. Nos, a szakadás bekövetkezett, csak éppen nem úgy, ahogyan Claude Puel vezetőedző elképzelte: a LOSC hiába szerezte meg a vezetést, végül simán kikapott az élvonalban maradásért harcoló Bastiától. Megjegyzendő, az időjárás nem volt éppen ideális: szakadt a hó, egy-egy futballista sapkában játszott, és akkora szél tombolt, hogy Hadzsi beadását egyszerűen befújta a kapuba - így egyenlítettek a hazaiak…

Monacóban jobbak voltak a körülmények, ám a hazaiak így is elpuskázták minden helyzetüket: Saviola, a hosszú idő után újra játszó Chevanton és Adebayor próbálkozásai rendre elakadtak Wimbée kapuson, akit egyszer - Adebayor fejesénél - a kapufa is kisegített. "Ha pozitívan akarok gondolkodni, akkor azt mondom, hogy szerdára, a Bajnokok Ligájára tartalékoltuk a gólokat. Ezzel együtt nem dob fel, hogy olyan tempóban haladunk, mint egy teknős" - mondta kényszeredett mosollyal Didier Deschamps vezetőedző.

Javier Saviola (balra) sem tudta feltörni a Metz remekül megszervezett védelmét
Javier Saviola (balra) sem tudta feltörni a Metz remekül megszervezett védelmét
Röviden a többi mérkőzésről: a Bölöni László edzette Rennes sorozatban hetedszer nyert odahaza, és továbbra is a liga legkegyetlenebb vendéglátójának számít (a fejjel és lábbal is betaláló Frei 12 góljával beérte a strasbourgi Pagist a góllövőlista élén), ellenben a mecscset kilenc emberrel befejező Sochaux kezd a veszélyzóna felé sodródni - már a negyedik bajnokiján nem szerzett gólt; a Strasbourg kétszer mentett a gólvonalról, megúszott további két ziccert - és Devaux első L1-es góljával nyert az Ajaccio ellen; jókora szerencsével és Uche átemelésével a Bordeaux győzött a sereghajtó otthonában - a tengerkékeknek ez volt a második sikerük a legutóbbi 13 (!) bajnoki fellépésükön; Moreira győzelmet érő szabadrúgásgólja után a Toulouse ismét álmodozhat az UEFA-kupáról; a Lens immár öt mérkőzés óta legyőzhetetlen.

Végül említsük meg, hogy a hosszú éveken át rangadónak számító, az idén legfeljebb a kétségbeesettek derbijének nevezhető Paris SG-Nantes mérkőzésen hazai siker született. Pauleta a találkozó hajrájában, szép lövéssel szerezte meg az egyetlen gólt, némi elégtételt szolgáltatva a fővárosiaknak az ősszel hasonló körülmények között elveszített nantes-i találkozóért. A PSG-nél a bezsebelt három ponttal nagyjából elintézettnek vélik a bennmaradást, és ahogyan a beugró edző, Laurent Fournier fogalmazott: "Most meg kell próbálnunk némi színt vinni a játékunkba, élvezni a futballt. Egy élvonalbeli meccsen való részvétel lehetősége kellő motiváció kell, hogy legyen..."