KORMANIK ZSOLT
2005.02.06 21:34 Frissítve: 2010.11.09 00:06
online

Szabad lesz? Jön Juninho!

Megint mélyül a szakadék! Miközben a Lyon kiütéses győzelmet aratott a Ligue 1 hét végi fordulójában, a közvetlen vetélytársak mindegyike (Lille, Monaco, Auxerre) döntetlent játszott, így a címvédő előnye ismét tetemes, immár hét pont. Az említett trió pontherdálása jól jött a Marseille-nek is, amely az idegenbeli sikerek után hazai pályán is vitézkedett, és könynyed sikerével feljött a harmadik helyre.

Juninho (balra) kétszer, Malouda (jobbra) pedig egyszer talált be a vendég Toulouse kapujába
Juninho (balra) kétszer, Malouda (jobbra) pedig egyszer talált be a vendég Toulouse kapujába
A Lyon hamar feledtetni akarta a keddi bastiai döntetlenjét, és Juninho Pernambucano lécrepesztő szabadrúgásával már a második percben megszerezte a vezetést. Egy rossz hazaadást követően Malouda növelte az előnyt, majd megint jött a brazil, aki másodszorra a jobb alsóba csavart szabadrúgásból, végül Bergougnoux adta meg a kegyelemdöfést a Toulouse-nak. "Ha tízszer próbálkozhat, tízszer talál be" - morfondírozott megtörten Christophe Revault, a TFC kapusa, aki a brazil második mestermunkájánál ráadásul jól beverte a fejét a kapufába. "Jó tudni, hogy állított labdából bármikor betalálhatok" - örült Juninho, aki három és fél lyoni idénye során 17 gólt szerzett szabadrúgásból. Technikájáról elárulta, hogy nem párbajként fogja fel a szabadrúgást, sohasem keresi előtte a kapus tekintetét, csak arra figyel, hogy a maga részéről tökéletes munkát végezzen.

Az NSO ajánlja:

A bajnokság állása, eredmények: Francia bajnoki tabella, fordulóról fordulóra
Ha nem is tökéletes, de eredményes produkcióval rukkolt ki az Olympique Marseille is. "Azt akarjuk, hogy a Vélodrome-szindróma mostantól az ellenfeleket sújtsa - mondta Philippe Troussier vezetőedző a hazai pályán rendre fellépő lámpalázukat végre levetkőző tanítványai láttán -, jó egy órán át igazi, hódító Marseille-t láthattak a nézők." Bruno Cheyrou fejjel nyitotta a gólok sorát az idegenben vérszegény Rennes-nel szemben - a középpályásnak ez volt az első találata az idényben -, Batlles ollózással növelte az előnyt, majd betalált Marlet is. A bretonok tíz emberrel fejezték be a meccset, de így is sikerült szépíteniük.

Röviden a többi mérkőzésről: Guy Roux nagyjából ilyentájt szokta megjegyezni, hogy immár biztos a bennmaradás - nos, az auxerre-i vezetőedző most sem hazudtolta meg magát, a 12 bajnoki óta veretlen Saint-Etienne-nel szemben otthon tartott pontot a következő szezon miatt ünnepelte; a Nice megszerezte fennállása 2500. élvonalbeli találatát; a gól nélkül végződő négy (!) mérkőzésről annyit, hogy a Lille temérdek helyzetet puskázott el a Sochaux ellen, a Bastia védelmének közepén jó játékkal mutatkozott be a francia élvonalba majdnem tíz év után visszatérő Christian Karembeu, míg a Monaco úgy őrizte meg tíz bajnoki óta tartó idegenbeli veretlenségét, hogy Didier Deschamps vezetőedző nagy keserűségére az első félidőben nem lőtt kapura.

Végül ejtsünk szót arról, hogy a múlt hét közepén a Ligakupa döntőjébe jutó Strasbourg és Caen egymással csatázott a hét végén - bár az állítmány nem éppen megfelelő, mert a liga legrosszabb védelme hozta a formáját… Az első osztályban maradásért is zajló "kupadöntő-előzetes" hőse Mickael Pagis volt, aki három lövésével pályafutása első mesterhármasát alkotta meg - és egyúttal befogta a monacói Mohamed Kallont (11) a góllövőlista élén. A Racing 1994 óta csak vesztes félként élt át ilyen nagy különbséget tükröző mérkőzést.

Tv: a Sport1 ma 20.30-kor tűzi műsorára a forduló összefoglalóját.