KORMANIK ZSOLT
2005.01.12 23:17 Frissítve: 2010.10.28 02:39
online

Húszon túl is veretlenek

A hét végi kupafordulót követően a bajnokságban is megkezdődött a 2005-ös esztendő, és rögtön jelentős változás történt az élbolyban.

Az NSO ajánlja:

A bajnokság állása, eredmények: Francia bajnoki tabella, fordulóról fordulóra
A Marseille elvette a Lille hazai veretlenségét, amivel nemcsak a saját pozícióján javított jelentősen, hanem a Lyonén is, amely tegnap este magabiztos sikert aratott a Sochaux ebben az idényben meglehetősen könnyen bevehető várában. A listavezető előnye immár hat pont.
"A hét végén történtek után mindenképpen tennünk kellett valamit" - adott háttérmagyarázatot Philippe Troussier vezetőedző az OM váratlan lille-i győzelméhez. A déliek egy szabadrúgást követően, Marlet közeli emelésével hamar megszerezték a vezetést a forduló nyitó mérkőzésén, majd egy kontra végén bevitték a második találatot is: Marlet ezúttal előkészített, és a végig nagyszerűen játszó, 17 éves Samir Nasri lőtt az üres kapuba. Ugyan a Lille egy tévesen befújt büntető segítségével szépíteni tudott, a pontok elosztásába már nem tudott beleszólni. "Ez a mérkőzés is megmutatta, hogy elsősorban akkor vannak gondjaink, ha nekünk kell irányítanunk a játékot. Most kontrázhattunk, s lám, hatékonyabbak is voltunk" - mondta még Troussier, emlékeztetve a szombati, Angers elleni hazai kupafiaskóra. Hír még az OM háza tájáról, hogy a csapat teszteli a japán védőt, Nakata Kodzsit, akit Troussier még az ázsiai országban eltöltött kapitányi éveiből ismer.

Bergougnoux (fehér mezben) technikás emeléssel szerezte meg a vezetést a bajnoknak
Bergougnoux (fehér mezben) technikás emeléssel szerezte meg a vezetést a bajnoknak
Az OM-hez hasonlóan a Lyon sem várt sokáig az első góllal, a fiatal Bergougnoux nagyszerű belső emeléssel váltotta gólra a legutóbbi évadban még a Sochaux sorait erősítő Frau önzetlen átadását. Bár az "oroszlánosok" is vezettek veszélyes akciókat ezen az esős estén, a következő gólt is az ő kapujuknál ünnepelték: Juninho szögletét követően a nagyszerűen felemelkedő Diarra a jobb felső sarokba fejelt. A második játékrész legnagyobb lehetősége is a bajnok előtt adódott, csakhogy a leshatárról kilépő Govou hiába vitte egyedül a labdát a kapu felé, az eléje kifutó Richert-ben elakadt a lövése.
Röviden néhány további mérkőzésről: a Bordeaux kétszer is felállt ugyan vert helyzetből Nizzában, sőt az egyenlítő gólt lövő Francia immár második gólpasszából Samak a győztesnek látszó gólt is befejelte, de a hajrában Vahirua 11-esből - amelyet megelőzően Roux-t, a Girondins kapusát kiállították - egyenlített; a Paris Saint-Germainnek minden erőfeszítése ellenére nem sikerült feltörnie a liga legrosszabb védelmét, a Caenét; balszerencséje volt az Auxerre-nek Rennes-ben, hiszen Benjani egyik labdáját a kapufa mentette, és a meccset végül Kalou öngólja döntötte el az ellenfél javára; nem sikerült az új edzőpáros bemutatkozása az Istres élén, ugyanis a Monaco a jó ütemben kiugró és a kapust megelőző Souleymane Camara góljával mindhárom pontot elvitte az újonctól.

Jöjjön a videobíró!
Frédéric Thiriez, a francia liga elnöke szorgalmazza, hogy tétmérkőzésen kipróbálják, hogyan lehet segíteni a játékvezető munkáját a videó segítségével. A francia játékvezetői bizottság is támogatja a kísérletet, de csak a leginkább vitatott, például a 16-oson belüli, nem egyértelmű eseteknél. Thiriez szerint a bajnok és a kupagyőztes idénynyitó mérkőzésén, a szuperkupának megfelelő Trophée des Champions-on lehetne megejteni a próbát.