GOMBKÖTÔ ROLANDonline 2004.10.19 22:30 Frissítve: 2011.01.01 00:07

Tappancs dzsúdózik, a fiúk megnyugodtak

"Tappancsot" ünnepelte vasárnap a Sportaréna közönsége - dzsúdóberkekben erre a becenévre hallgat Mészáros Anett, tekintélyes méretű kezei és lábai miatt. Az UTE 17 esztendős versenyzője - sorrendben a japán Vatanabét, a kazah Zsanzunovát, az ukrán Malikovát, a francia Llopis-t és az orosz Ovszejcsukot legyőzve - elsőéves juniorként megnyerte a 70 kilogrammosok küzdelmeit, Szabó Brigitta 2002-es sikere után ő a magyar cselgáncs második junior-világbajnoka. Ha hiszik, ha nem, Mészáros Anett alig hatesztendősen kezdett dzsúdózni&

A Mészáros szülôk jól döntöttek, amikor eleven lányukat elvitték a dzsúdóedzésre. Az ovis fiúk azóta megnyugodhattak, ám a nemzetközi mezôny legjobbjai nem reménykedhetnek kíméletes bánásmódban, ha Mészáros Anett (fehérben) karmai közé kerülnek (Fotó: Far
A Mészáros szülôk jól döntöttek, amikor eleven lányukat elvitték a dzsúdóedzésre. Az ovis fiúk azóta megnyugodhattak, ám a nemzetközi mezôny legjobbjai nem reménykedhetnek kíméletes bánásmódban, ha Mészáros Anett (fehérben) karmai közé kerülnek (Fotó: Far
- Túlságosan eleven gyerek voltam, az energiáimat az óvodában a fiúkon vezettem le, úgy gondolták a szüleim, jobb, ha inkább az edzéseken verekszem, ezért elvittek dzsúdózni. A döntés az övék volt, de egészen biztosan tiltakoztam volna, ha nekem nem tetszik a dolog - fűzi hozzá Mészáros Anett.
- Még két évig versenyezhet a juniorok között, de a korosztályában már megnyert mindent, amit csak lehet, mi több, tizenöt évesen már magyar bajnok lett a felnőtteknél. Tudja, mi egy kicsit hajlamosak vagyunk arra, hogy mielőbb követeljük a folytatást. Mit gondol, mikor lehet a felnőttek között is ilyen eredményes?
- Remélem, nem kell soká várni erre. Úgy érzem, korán érő típus vagyok, a pekingi olimpia pedig a fejlődésem szempontjából éppen ideális távolságra van. A felnőttmezőnyről egyelőre csak a külföldi edzőtáborokból vannak tapasztalataim, az idősebb versenyzők természetesen sokkal rutinosabbak, fizikailag is erősebbek, de főleg fejben előznek meg jócskán minket.
- Ha már a rutinról beszél, a japán Vatanabe és a francia Llopis ellen aranyponttal nyert, és a döntő is nagyon szoros volt, ezekhez a győzelmekhez is kellett némi dörzsöltség.
- Mindhárom meccsen nagyon kellett figyelni, talán a japán és a francia lány ellen volt a legnehezebb dolgom. Llopis ugyanolyan alapállású volt, mint én, ráadásul nem is ismertük még egymást, nagyon kellemetlen ellenfél volt. A küzdelem során talán egy kicsit előrébb jártak a gondolatai, ezért úgy tűnhetett, felkészült belőlem, de végig biztattam magam, éreztem, hogy meglesz a győzelem. A világbajnokság előtt azt a célt tűztem ki magam elé, hogy döntőbe jussak, s ezt a célt elértem, sokkal nyugodtabban mentem ki az utolsó mérkőzésemre. Nagyon sokat segített a közönség, bár a küzdelem közben nem lehet figyelni rá, az ember hallja az óriási tombolást. Dobtam egy kokát az orosz lányon, aztán a földharcok során próbáltam húzni az időt.

Mészáros Anett
Született: 1987. július 14., Budapest
Klubja: UTE
Edzôje: Illés Sándor
Nevelôegyesülete: Margitszigeti AC
Nevelôedzôje:
Fülöp Sándor
Kiemelkedô eredményei: junior-világbajnok (2004), junior-vb-5. (2002); junior Európa-bajnok (2004), junior Eb-2. (2003); ifjúsági Európa-bajnok (2003), ifjúsági Eb-3. (2002); 3x országos bajnok (2002–04)
- Rutinos… Mit gondol, mik az erősségei és miben kell még fejlődnie?
- Elsősorban a technikámban, többnyire még csak egyoldalas vagyok a dobásokban, meg kell tanulnom a másik oldalra is indítani. A fizikumom és az állóképességem tartom az igazi erősségeimnek.
- A világbajnoki cím és az Európa-bajnok arany után most a jól megérdemelt pihenés következik?
- Mindenekelőtt egy kis ünneplés, aztán a pihenés. Nem lesz hosszú, egy hetet kaptam az edzőmtől, de ennek is nagyon örülök. Két hét múlva jön a junior magyar bajnokság, arra is fel kell készülni, utána pedig már megkezdjük a munkát a jövő évi válogatóversenyekre.