MISUR TAMÁSonline 2004.02.22 23:00 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Végre győzni tudott a Perugia

Az élen a helyzet változatlan, azaz az olasz bajnokság 22. fordulója után a Milan továbbra is öt ponttal vezet a Roma és hattal a Juventus előtt, miután a hét végén mindhárom dobogós begyűjtötte a három pontot.

Miközben Iuliano magára vállalta Del Piero (jobbra) feladatát, a góllövést, addig a csatár a védô szerepkörében jeleskedett
Miközben Iuliano magára vállalta Del Piero (jobbra) feladatát, a góllövést, addig a csatár a védô szerepkörében jeleskedett
Pedig az üldözők szombaton késő estig okkal reménykedhettek a csodában, hiszen az Inter az 55. percig 2–0-ra vezetett a városi rangadón, a Milan azonban 3–2-re fordított, így vasárnapra a fővárosi és a torinói együttesnek már "csak" annyi feladata maradt, hogy megnyerje a maga meccsét. A többi eredmény közül érdemes kiemelni, hogy az Udinese utolérte a hatodik helyen álló Intert, valamint hogy megszerezte idénybeli első győzelmét a Perugia, amely így ismét elkezdhet reménykedni a bentmaradásban.
A vasárnapi eredmények ismertetése előtt érdemes visszatérni a szombat esti milánói derbire. Az első félidő kiegyenlített küzdelmet, enyhe Milan-fölényt, és két furcsa Inter-gólt hozott: Sztankovics szöglete után érintés nélkül pattant Dida kapujába a labda, míg Cristiano Zanetti lövését követően Kaladzén változtatott irányt, s jutott a hálóba. Az Inter némi szerencsével 3–0-ra is elmehetett volna, hiszen Adriano két nagy helyzetet is elpuskázott, ehelyett a Milan a második félidő első negyedórájában két perc alatt egyenlített, majd Seedorf bombájának köszönhetően a hajrában a győzelmet is megszerezte. "Már az első félidőben sem játszottunk rosszul, de két kisebb figyelmetlenségünket az Inter remekül kihasználta. A szünet után – elsősorban a távoli lövéseknek köszönhetően – bebizonyítottuk, hogy milyen jó csapat vagyunk" – mosolygott elégedetten Carlo Ancelotti, a Milan edzője, akinek a jókedvét az sem vette el, hogy Silvio Berlusconi klubelnök (és miniszterelnök) félig tréfásan megfenyegette: kirúgja, ha még egyszer egy csatárral mer pályára lépni. (A Milan az első félidőben Sevcsenkóval, a másodikban Sevvel és Tomassonnal játszott.)
Az Inter képviseletében Alberto Zaccheroni mester a következőket mondta: "Kár a vereségért, mert az első félidőben kiválóan játszottunk, a két gól mellett egy kapufát is lőttünk. A szünet után azonban már nem összpontosítottunk annyira, mert úgy éreztük, hogy zsebünkben a meccs. Nagyon sajnálom a vereséget, de ne feledjük el, hogy sok hiányzónk volt."
Az üldözők közül vasárnap délután a Roma a sorozatban négy vereségből érkező Sienát fogadta. A 4–4–2-t játszó "farkasok" húsz percen keresztül szenvedtek az újonccal szemben, aztán viszont egy szögletet követően Cassano fejjel megszerezte a vezetést, és innen kezdve nem volt megállás: a Roma igazi örömfocit mutatott be, 6–0-ra nyert, pedig a második félidő elején (3–0-nál) Zebina piros lapot kapott, nem sokkal később pedig Totti kihagyott egy büntetőt is. Fabio Capello szavai: "Nagyszerűen játszott az egész csapat, de különösen Cassano, De Rossi és Totti. Elég sok forduló van még hátra ahhoz, hogy azt mondjam: a bajnokság egyelőre nem dőlt el, még van esélyünk az első hely megszerzésére."
A Juventus sokkal jobban megszenvedett a Bologna ellen, és miután Trezeguet hiányzott, Di Vaio, Del Piero és Miccoli pedig rossz napot fogott ki, egy előrehúzódó hátvédnek, Iulianónak kellett a hálóba juttatnia a labdát. "A Bologna szerencsét hoz nekem, hiszen az ősszel is betaláltam a piros-kékek ellen. Ez a győzelem tökéletes válasz a minket bírálóknak, arról nem is beszélve, hogy hiába temettek már el, szerintem megint mi nyerjük meg a scudettót" – jelentette ki Mark Iuliano. A találkozó egyébként igen sok helyzetet hozott, és a vendégsiker igazságosságát jelzi, hogy a mezőny legjobbja Gianluca Pagliuca, a hazaiak veterán kapusa volt.
A negyedik helyen továbbra is a Lazio áll, amely jobban játszott a Chievónál, mégsem tudta begyűjteni a három pontot. A meccsnek három kulcspillanata volt, mindhárom a második félidőben: először a játékvezető les címén nem adta meg Cesar gólját, amely a televíziós felvételek szerint teljesen szabályos volt, nem ítélt 11-est, amikor Barzagli felrúgta Muzzit, a kettő között pedig a római kékek kihagytak egy büntetőt: Claudio López lövését a 38. születésnapját ünneplő Luca Marchegiani (a Lazio egykori kapusa) hárította. A büntető előtt egyébként Malagó kezezett, miután Cesar gólba tartó labdáját a lécre ütötte, ám ezúttal bejött a húzás, hiszen a piros lap és a 11-es ellenére a Chievo pontot mentett a Lazio ellen.
Távirati stílusban a többi mérkőzésről: Modenában rendkívül színvonalas mérkőzést vívott egymással a "kanárik" csapata és az Empoli, így a döntetlen igazságosnak tekinthető, bár mindkét csapat jobban örült volna a három pontnak; Reggio Calabriában a Reggina vagy másfél tucatnyi (!) helyzetet alakított és hagyott ki, míg a Perugia a kevés lehetőségéből kettőt is gólra váltott (a másodikat a veterán Hübner révén az utolsó pillanatokban), így megszületett a Cosmi-gárda első győzelme a 2003–2004-es idényben; az Ancona viszont még mindig nyeretlen, miután Udinében sem sikerült győznie, sőt: az újonc ugyan egy szűk órán keresztül ellenállt a "zebrák" rohamainak, az utolsó fél órában azonban kijött a két gárda között a háromgólos különbség, így az udineiek utolérték a hatodik helyen álló Intert; vasárnap este Bresciában a hazai csapat Roberto Baggio 199. élvonalbeli gólja dacára kikapott a Leccétől.

Tv: a Sport1 hétfőn 18.15-kor közvetíti a 22. forduló összefoglalóját

A forduló eredményeit és a bajnokság állását Európai topligák című összeállításunk Olaszország rovatában olvashatják.

Következik (február 28–29-én) a 23. forduló: Siena–Reggina (szombat délután), Empoli–Udinese (szombat este), Internazionale–Brescia, Juventus– Ancona, Lecce–Modena, Parma–Roma, Perugia–Bologna, Sampdoria–Chievo, Lazio–Milan (vasárnap este)


B-liga
28. forduló: Atalanta–Genoa 1–0 (Gautieri 94.), Bari–Verona 1–2 (Bruno 72., ill. Myrtaj 44. és 49.), Catania–Salernitana 2–0 (Mascara 48., Grieco 50.), Fiorentina–AlbinoLeffe 2–1 (Graffiedi 6., Riganó 55., ill. Possanzini 79.), Livorno–Triestina 1–1 (Cannarsa 75., ill. Moscardelli 29.), Napoli–Avellino 1–0 (Savoldi 52.), Pescara–Ascoli 2–1 (Calaió 29. és 55. – a másodikat 11-esből, ill. Colacone 71. – 11-esből), Ternana–Palermo 1–1 (Zampagna 40., ill. Toni 7.), Treviso–Cagliari 0–0, Venezia–Piacenza 0–0, Vicenza–Messina 2–1 (Schwoch 55. és 60., ill. Di Napoli 36.)
A Torino–Como találkozót hétfőn este rendezik meg.
Az állás: 1. Atalanta 52 pont, 2. Ternana 48, 3. Cagliari 45 (46–31), 4. Palermo 45 (38–25), 5. Piacenza 45 (29–24), 6. Messina 42, 7. Livorno 41, 8. Catania 39, 9. Triestina 38 (37–37), 10. Salernitana 38 (26–28), 11. Torino 37 (37–31, 27 mérk.), 12. Fiorentina 37 (32–35), 13. Treviso 36, 14. Verona 35, 15. Ascoli 34 (33–35), 16. Napoli 34 (21–27), 17. Pescara 34 (23–32), 18. Vicenza 33, 19. Albinoleffe 32, 20. Venezia 30, 21. Bari 27 (29–38), 22. Como 27 (21–32, 27), 23. Genoa 27 (23–36), 24. Avellino 18