Nemzetisport.hu online 2003.09.04 13:45 Frissítve: 2012.02.24 02:44

Az amerikai futball szabályai

A játék résztvevői: A football-t a pályán lévő két, tizenegy tagú csapat játssza, de a játék sajátosságából adódóan a két csapatot, az edzői stábbal együtt közel 70 fő alkotja csapatonként.
A játék célja: Több pontot szerezni, mint az ellenfél. A pontszerzési lehetőségekről lentebb olvashatnak majd.
Játékidő: 4 x 15 perc. (A játékidő mérése leginkább a futóórás és tiszta játékidő keverékeként érthető meg).
Amikor áll az óra: Ez több esetben lehetséges. Támadási jog átadása esetén, ha a labda passzt követően földet ér és az utolsó negyedben, ha a játékos a játékterületen kívülre viszi a labdát.
Támadások közötti idő: A támadó csapatnak 40 másodperce van a támadás indítására, ha a bíró nem állítja meg az órát. Amennyiben technikai okok miatt (pl. sérülés, büntetés stb.) megállították az órát, akkor a bíró óra-újraindítási jelétől számítva 25 másodperc van a kezdésre. Amennyiben a támadó csapat az adott időn belül nem kezdi meg a támadását, büntetést kap (Delay of Game).
Játéktér: 360 x 160 láb (1 láb=30,5 cm). A pályán 5 yardonként egyenes vonalak keresztezik a pályát, és minden yardot, úgynevezett hashmarks jelöl, ami a labda pontos elhelyezéséhez szükséges. A cél terület (End Zone) a játéktér részét képezi és a gólvonal mögött 30 láb mély.
Játék menete: A kezdőrúgást (kickoff) követően (speciális eseteket lásd később) a fogó csapat futó embere (returner) elviszi a labdát egy bizonyos pontig, ahonnan a csapat támadóegységének maximum 4 lehetőségből minimum 10 yardot kell előre vinnie a labdát. Ha ez nem sikerül, akkor az ellenfél következik. Fontos megjegyezni, hogy a pályán lévő két csapatból egyidejűleg az egyik mindig támad a másik mindig védekezik és fordítva.


Pontszerzési lehetőségek

Touchdown (TD) (6 pt.): Akkor következik be, ha valaki a játékosok közül az ellenfél célterületére (End Zone) viszi be a labdát, vagy az irányító a célterületen álló társának dobja a labdát, aki mindkét lábával érinti a földet, az elkapott labdával a kezében. TD-t elérhet a védő és a támadócsapat is. A védő labdaszerzés után közvetlenül, a támadó pedig egy akciósorozat végén (lehet passz, vagy futás eredménye is).
Mezőnygól/Field Goal (FG) (3 pt): Ezt csak a támadó csapat speciális egysége (Special Team) szerezhet. Akkor kerül rá sor, ha a támadó csapat három kísérletből nem tesz meg 10 yardot és negyedikre a kapura lövést választják. Akkor sikeres, ha az U alakú kapu szárai közt megy be az U keresztszára fölött.
Safety (2 pt.): A védőcsapat akkor éri el, ha a támadóegység labdás emberét annak saját célterületén szerelik. Ez ráadásul a támadási jog átadásával (Kick off) is jár. Ez elégé ritkán történik.
Extra pont (2 pt): Úgynevezett két pontos kísérlet (Two Point Attempt), TD után van rá lehetőség. A két pontért át kell vinni újra a labdát a gólvonalon, a 2 yardos vonalról indulva, 1 kísérletből, hasonlóan a Touchdown-hoz.
Extra pont/jutalomrúgás (1 pt): Szintén TD után van rá lehetőség. Ez az általános választás. Egy 20 yardos FG kísérlet a kapuval szemben.


Fontosabb kifejezések a játék során

Play: Az az idő amíg a labda a földről elindul, és újra földet ér.
Drive: Támadássorozat, ameddig a támadó csapat birtokolja a labdát.
First Down: Akkor használják, ha egy csapat a neki járó legfeljebb 4 kísérletből eléri a minimális célt, a 10 yardot, ami természetesen lehet több is.
First/second/third/fourth and *szám* / Első/második/harmadik/negyedik és *szám: A támadóegység helyzetét mutatja: hanyadik (1., 2., 3. vagy 4.) kísérletük következhet, és még hány yardot kell előrehaladniuk a first downhoz.
Rushing play: Ha az irányító nem passzol, hanem valamelyik futó kezébe adja a labdát, és ő a földön próbál meg területet nyerni.
Passing play: Ebben az esetben az irányító rövid (10 yardnál rövidebb), vagy hosszú (10 yardnál hosszabb) passzal próbál területet nyerni.
Tackle: A védő(k) által szabályosan végrehajtott szerelés, a támadás megállítása.
Sack: Ez akkor következik be mikor az Irányítót (Quaterback) a védő(k) azelőtt állítják meg, hogy az irányító a labdát játékba tudta volna hozni.
Fumble: Amikor a labdás játékos elejti a labdát. Történhet védői ráhatásra, vagy egyszerű technikai hibából kifolyólag. Alapfeltétel, hogy birtokolni kell a labdát. Nem beszélünk fumble-ről, ha például a fogó nem tudja megfogni a passzt. Az így "szabaddá" váló labdát bármelyik csapat megszerezheti (a labdát elvesztő is).
Fumble lost: Labdaejtés következtében történő labdavesztés. Következmény támadáscsere, vagy ha a labdát megszerző védő eljut a célterületig TD.
Interception (IT): A védőjáték egyik leglátványosabb eleme. Akkor történik, ha védő kaparintja meg a Quarterback (QB) által előre passzolt labdát. Következmény támadáscsere, vagy ha a labdát megszerző védő eljut a célterületig TD.
Punt: Általában akkor kerül rá sor, ha az edző úgy ítéli meg három kísérlet után, hogy nincs esély a First Down-ra vagy a Field Goal-ra, és inkább az önkéntes támadási jog átadást választják. A játék során a támadócsapat rúgója a lehető legmesszebb próbálja rúgni a labdát.
Punt return: A punt során elrúgott labdát próbálja a másik csapat a lehető legtovább visszavinni.
Kickoff: Kezdőrúgás. A két félidő elején, és TD vagy FG után.
Kickoff return: A Kickoff során elrúgott labdát próbálja a másik csapat a lehető legtovább visszavinni.
Touchback: Amikor a játékos, a labdát a saját end zone-ban szerzi meg, és letérdel vele, akkor van touchback. Ilyenkor a támadás a 20 yard-os vonalról indul. (Pl. Kickoff, punt, IT, fumble után lehetséges).
Challenge: Az edzőknek (Head Coach) egy félidőben kétszer van lehetőségük a bírói ítélet felülvizsgálatát kérni. Nem kérhetnek Challenge-et az első és második félidő utolsó 2 percében. Ellenben a bírók ezen időszakban minden vitás és/vagy vitatható esetet automatikusan visszanéznek. A Challenge kérését egy piros kendő pályára való bedobásával jelzik az edzők. Ilyenkor a vezető bíró egy külön az erre a célra felállított tv-n többféle kameraállásból visszanézi a vitás szituációt. Ha nincs igazuk, akkor elveszítenek egy időkérést (Timeout), ha igazuk van akkor a bírók felülbírálják a saját ítéletüket és a Challenge-t kérő csapat edzőjének adnak igazat.
Timeout: Időkérés. Egy csapatnak félidőnként 3 időkérésre van módja (az időkérés alatt a játékidő áll).

Szabálytalanságok és a büntetések

A pályán lévő 7 bíró, ha szabálytalanságot lát, akkor eldobja a nála lévő sárga kendőt.
Az alábbiakban néhány nagyon fontos szabálytalanságot, és az alkalmazott büntetés mértékét ismertetjük.
Fontos! A büntetés minden esetben területvesztéssel jár.
False start: A támadóegységből valaki a labda megindulása előtt bemozdul. 5 yard.
Offside: A védőegységből valaki a labda megindulása előtt bemozdul. 5 yard.
Offensive holding: Egy Play során a támadó egység valamely tagja szabálytalan blokkolással segíti a labdás embert. 10 yard.
Defensive holding: Egy Play során a védő egység valamely tagja szabálytalan blokkolást hajt végre. Nem feltétlenül a labdás emberen! A büntetés automatikusan First Down a támadó egységnek, és még plusz 10 yard-t mehetnek előre.
Offensive/Defensive Pass Interference: Passz esetén a fogó játékost előbb támadja a védője, illetve a védővel szemben szabálytalankodik a fogó, mint hogy a labdát megkapná. A támadó hibájánál 15 yard a büntetés, a védő szabálytalankodása esetén a szabálytalanság helyéről indulhat a támadásban lévő csapat automatikusan First Down-nal.
Running into / Roughing the Passer, Kicker: A passz vagy rúgás utáni szándékos támadása a passzolónak vagy rúgónak. 5, illetve súlyosabb esetekben 15 yard.
Facemask: Az ellenfél arcmaszkjába való kapaszkodás. 5, illetve súlyosabb esetekben 15 yard.
Delay of Game: A támadó csapatnak, ha nem sikerül elindítania a támadást a megadott támadó idő alatt, akkor büntetést kap. 5 yard.


A csapatok pályán lévő kezdő tizenegyének a legjellemzőbb felállása

Támadó egység
1 fő - irányító (Quarterback - QB)
4 fő - támadó sor/fal (Offensive Line - OL)
1 fő - fogó-blokkoló (Tight End - TE)
1 fő - futó (Running Back - RB)
1 fő - futó-blokkoló (Full Back - FB)
3 fő - (szélső) elfogó (Wide Recevier - WR)

Védekező egység
4 fő - védősor/fal (Defensive Line - DL)
3 fő - középső védő (Linebacker - LB)
2 fő - szélső védő (Cornerback - CB)
1 fő - elősöprögető (Strong Safety - SS)
1 fő - söprögető (Free Safety - FS)