RÁCZ PÉTER
2002.09.12 23:55 Frissítve: 2023.01.29 05:29
online

Sokkolta az oroszokat

Ritkán lehet örülni egy olyan verseny után, amely egy sakkozó számára negatív mérleggel zárult. Polgár Judit az OroszországVilágválogatott rapid csapatmérkőzésen négy vereség és két döntetlen mellett mindössze egyetlen győzelmet könyvelhetett el. Igen ám, de az a diadal nem akárki ellen született...

Polgár Judit az orosz Kaszparov elleni sikerével meglepte a házigazdákat Moszkvában
Polgár Judit az orosz Kaszparov elleni sikerével meglepte a házigazdákat Moszkvában
– Gratulálhatok?
– Igen, úgy érzem, elégedett lehetek a teljesítményemmel – válaszolt Polgár Judit.
– Pedig négy vereség és két döntetlen egyetlen diadal ellenében önmagában nem túl szép. Első hallásra az ember elkomorodna egy ilyen mérleg hallatán.
– Ez így van, de a kritikus pillanatokban a legjobbak, Garri Kaszparov és a PCA-világelső Vlagyimir Kramnyik ellen sötéttel remekül teljesítettem, így, azt hiszem, sikerült érdemben hozzájárulnom a Világválogatott győzelméhez.
– Hogyan készült erre a rendezvényre?
– Komolyabban nem foglalkoztam az elmélettel, a különféle megnyitásokkal, inkább a lelki felkészülésre fordítottam nagyobb hangsúlyt.
– Nem túl jól indult az elején.
– A nyitó két fordulóban vereséget szenvedtem, ezért aztán pihentem, a következő két partit más játszotta helyettem.
– Nagyon elfáradt?
– Az első napon mindenféleképpen, a ritmust nem igazán sikerült felvennem. Elsősorban idegileg viselt meg a dolog.
– Az ötödik játszmában pedig egyszercsak feltámadt, történelmet írt. Úgy tűnt alaposan kipihente magát.
– A Kaszparov elleni teljes pontnak fantasztikus visszhangja volt, elsősorban azért, mert én lettem az első nő, aki meg tudta verni az orosz szupersztárt, a férfi világranglista vezetőjét. Ez volt az a siker, amely megbillentette az orosz válogatottat, ezután már nem is tudott igazán talpra állni. Kaszparov sem tudott már ezek után jól teljesíteni. A csapattársaim és a nekem szurkolók is mind is odajöttek hozzám gratulálni, de természetesen az oroszoktól is kaptam elismerő szavakat.
– Ellenfele hogyan reagált?
– Kaszparov elmondta, hogy borzalmas volt ez neki, de gondolom, ő is túltette már ezen magát.
– A partijukban az orosz exvilágbajnok nem azt a rendszert játszotta, mint amit tőle várni lehetett.
– Valóban, Kaszparov sötéttel a spanyol megnyitás úgynevezett berlini védelmét választotta, amit csak nagyon ritkán szokott megjátszani. Talán úgy gondolhatta, valószínűleg mást várok tőle, ezért megpróbált egy olyan lépéssorrendet véghezvinni, ami zavarba hozhat. A feszült légkör, a meglepetés hatása néha összekuszálhatja az ember gondolatait, így könnyebben hibázhat. Ez a variáció egyébként leginkább Kramnyik fegyvertárára jellemző, az utóbbi években rendkívül sikeres volt a berlini védelemmel. A rendszert éppen Kaszparov döntötte meg egy emlékezetes mérkőzésen, talán úgy gondolhatta, hogy megtalálta és kijavította a gyengeségeket. Ennek ellenére a parti egyébként nagyon simán alakult, teljesen túljátszottam, esélye sem volt arra, hogy fölém kerekedjen.
– Szakmai szempontból hogyan értékelné teljesítményét?
– A játszmák nagyon izgalmasak voltak, de értékéről nem tudok igazán véleményt alkotni, mivel a rövidített játékidő mellett nem lehet túlságosan színvonalas partikat alkotni.
– Kárpótolja ez a győzelem a négy vereségért?
– Nem, én azt hiszem, a dolgok úgy alakultak, hogy ne kelljen szégyenkeznem.
– Hol helyezkedik el most a sakk az ön életében?
– Olyan intenzitással, mint régen, az egyéb elfoglaltságaim és teendőim miatt már nem játszom, de még mindig nagyon fontos számomra. Szeretnék még további sikereket elérni a hatvannégy mezőn is.