Vb 2022: Nem lesz könnyű eldönteni, kiket állítsak csatasorba – Rossi

BORSOS LÁSZLÓ (Tirana)BORSOS LÁSZLÓ (Tirana)
Vágólapra másolva!
2021.09.04. 20:35
null
Marco Rossi győzni hozta a válogatottat Albániába (Fotók: Török Attila)
A vasárnapi Albánia–Magyarország vb-selejtezőt megelőzően megtartott tiranai sajtótájékoztatón Marco Rossi szövetségi kapitány és Nikolics Nemanja válaszolt az újságírók kérdéseire.

 

A kisebb-nagyobb hegyekkel körülölelt albán fővárosban minden körülmény adva van ahhoz, hogy nemzetközi mérkőzést rendezzenek – egyet leszámítva. Hiába gyönyörű, napos az idő, s épült 2019-ben minden igényt kielégítő, impozáns nemzeti stadion a város belvárosához közeli, déli részén, az Európa-konferencialiga-idény döntőjének otthont adó Air Albania Stadion pályájára nem léphet rá senki: túl sok nap érte a füvet, ezért a gyepszőnyegét nemrégiben le kellett cserélni.

Noha az arénában nem állt meg az élet, mert a stadion keringőjére nyíló bár üzemelt, egyelőre nem alkalmas arra a csábítóan zöld gyepszőnyeg, hogy akár csak egy labdarúgó-mérkőzés erejéig is igénybe vegyék. Így aztán az Albánia–Magyarország világbajnoki selejtezőt a várostól mintegy negyven kilométerre fekvő Elbasanban rendezik meg, ahol a helyi járványügyi szabályozások miatt legfeljebb négyezren szurkolhatnak – a lefújás után gyorsan haza kell indulniuk a messziről érkező fanatikusoknak, Albániában ugyanis 23 órától kijárási tilalom van érvényben.

A magyar válogatott szombat délután landolt a tiranai Teréz anya repülőtéren, ám nem a mérkőzésnek otthont adó városba utazott, hanem a fővárosba, Tiranába, mert Marco Rossinak és Nikolics Nemanjának a nemzeti stadion sajtótermében volt jelenése, ahol megválaszolták az újságírók kérdéseit.

„Teljesen más mérkőzés vár ránk, mint amilyen a csütörtöki volt – mondta a mieink szövetségi kapitánya. – Anglia ellen az első félidőben csak a védekezésre futotta tőlünk, a másodikban pedig nem reagáltunk megfelelően, és csúnyán kikaptunk a világ egyik legjobb válogatottjától. De nem szeretek panaszkodni, ezért most sem kesergek.

Az albánok is csalódottak, mivel olyan meccs volt nekik a lengyelországi, amelynek eredménye nem tükrözi a játék képét. Balszerencsés volt az albán válogatott, már csak Robert Lewandowski miatt is, aki pillanatok alatt el tudja dönteni a mérkőzést, ezúttal is ő volt a főszereplő.

Kétségünk sincs afelől, hogy rendkívül kemény lesz a vasárnapi összecsapás, de ezzel már a sorsolás pillanatában tisztában voltunk. Nem kell részleteznem, az ismert okok miatt mindkét fél nyerni akar, ezért kiegyenlített lehet a játék. Nem lesz könnyű megszerezni a három pontot, hiszen ellenfelünknél sokan játszanak erős bajnokságban, s ismerem olasz edzőjét, Edoardo Reját is, aki jó barátom. Tisztelem az albánokat, tudom, mire képesek, de győzni akarunk.”

A helyi sajtó egyetlen képviselője rákérdezett: mekkora jelentősége van annak, hogy az albán válogatott fennállása során még nem győzte le Magyarországot, mi több, gólt sem szerzett ellene.

„A történelemnek nincs nagy jelentősége egy-egy mérkőzés előtt, ezt tapasztalhattam akkor is, amikor szembesültem azzal, hogy az Anglia elleni összecsapás után sokan elfelejtették, mi is történt az Európa-bajnokságon. Ezért megállapítható, a futballban kizárólag a jelenen és a jövőn van a hangsúly.”

Noha a válogatott a koronavírusos megbetegedés miatt Magyarországon maradó Szalai Ádámot, valamint az angolok ellen sérülést szenvedő Varga Kevint is kénytelen nélkülözni, lesznek visszatérők. Marco Rossi kapitány nehéz döntés előtt áll, számos választási lehetősége van, kiket vessen be Elbasanban.

„Nem lesz könnyű eldönteni, kiket állítsak csatasorba. A visszatérőkről: Botka Endre már a csapattal edzett, itt van velünk, ám nem tudom, a kezdőbe jelöljem-e. Nagy Ádám letöltötte eltiltását, rá is számíthatunk. Emlékezhetnek, az Európa-bajnokságon mindannyiszor a kezdőcsapat tagja volt, remekül, hasznosan játszott, ezért benne van, hogy ezúttal is játszatom, de ez még nem biztos, át kell gondolnom a stábommal. Ahogyan megannyi mást is, mert sok a kérdőjel az összeállítás kapcsán, több poszton nem hoztam még végleges döntést.

S ha már a kérdéseknél tartunk, Szalai Ádám kapcsán visszatérő elem, hogy ha pályán van, azért, ha meg nem, akkor azért kérdezik: miért, miért, miért? Most, mint ahogyan láthatják, kiderült, nemcsak a pályán, hanem azon kívül is fontos a karizmája, vezéregyénisége miatt. Természetesen nem lesz könnyű helyettesíteni, de kérdezem én, mi volt az Európa-bajnokságon a legfőbb erényünk?

Megmondom: a csapategység, amelyet a nagy fiaskó után szeretnék ismét viszontlátni, ehhez kell nyúlnunk. Bízom a játékosaimban, tudom, hogy mindenki a legtöbbet akarja nyújtani a válogatottért. Remélhetőleg tudjuk pótolni, s megbirkózunk a hiányával. Nyilván jobb lett volna, ha itt van velünk, de szembe kell néznünk ezzel a kihívással, csapatként kell megfelelően reagálnunk erre a problémára. Azt viszont elárulhatom, hogy Gulácsi Péter vezeti csapatkapitányként pályára a csapatot."

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Bogdán Ádám (FTC), Dibusz Dénes (FTC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország)
Védők: Bolla Bendegúz (Grasshopper Club Zürich – Svájc), Botka Endre (FTC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FK Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország), Tamás Márk (Slask Wroclaw – Lengyelország)
Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Schäfer András (FC DAC 1904 – Szlovákia), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország)
Támadók: Hahn János (FC DAC 1904), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Sallói Dániel (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Varga Roland (al-Ittihad Kalba – Arab Emírségek)

AZ ALBÁN VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Etrit Berisha (Torino – Olaszország), Thomas Strakosha (Lazio – Olaszország), Gentian Selmani (Boluspor – Törökország)
Védők: Elseid Hysaj (Lazio – Olaszország)*, Albi Doka (HNK Gorica – Horvátország), Ardian Ismajli (Empoli – Olaszország), Berat Djimshiti (Atalanta – Olaszország), Marash Kulbulla (Roma – Olaszország), Enea Mihaj (PAOK – Görögország), Ramen Cepele (Hannover – Németország), Lorenc Trashi (Al-Kadsia – Kuvait), Mario Mitaj (AEK Athén – Görögország), Erjon Hoxhallari (KF Tirana)
Középpályások: Amir Abrashi (Grasshopper – Svájc), Klaus Gjasula (Darmstadt – Németország)*, Enis Cokaj (NK Zagreb – Horvátország), Ylber Ramadani (MTK Budapest), Keidi Bare (Espanyol – Spanyolország)*, Qazim Laci (Ajaccio – Franciaország), Odise Roshi (Boluspor – Törökország), Endri Cekici (Konyaspor – Törökország), Nadim Bajrami (Empoli – Olaszország)
Támadók: Ernest Muci (Legia Warszawa – Lengyelország), Bekim Balaj (Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Armando Broja (Southampton – Anglia), Sokol Cikalleshi (Konyaspor – Törökország), Rey Manaj (Spezia – Olaszország)*, Myrto Uzuni (Ferencváros)
* A megjelölt játékosok sárga lapos eltiltás miatt nem játszhatnak Magyarország ellen.

EURÓPAI VB-SELEJTEZŐK
I-CSOPORT
SZEPTEMBER 5., VASÁRNAP
18.00:
Albánia–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
18.00: Anglia–Andorra (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
20.45: San Marino–Lengyelország – élőben az NSO-n!

SZEPTEMBER 8., SZERDA
20.45:
MAGYARORSZÁG–Andorra
20.45: Lengyelország–Anglia
20.45: Albánia–San Marino

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia 4 4 13– 1 +12 12
2. Lengyelország 4 2 1 1 11– 6 +5 7
3. MAGYARORSZÁG 4 2 1 1 10– 8 +2 7
4. Albánia 4 2 2 4– 6 –2 6
5. Andorra 4 1 3 3– 8 –5 3
6. San Marino 4 4 0–12 –12 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik