Válogatott: „Sohasem volt még ilyen gyenge a futballunk, mint most”

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2018.03.25. 10:06
null
Kire hallgat Georges Leekens? Szélesi Zoltánra, akinek mintha egy fülhallgatón keresztül súgnának... (Fotó: Szabó Miklós)
Jellemző véleménye a „nagy öregeknek”, hogy még nem szabad ítéletet mondani Georges Leekens munkájáról, de már megjelennek a kritikus hangok is.

 

Georges Leekens tavaly októberi kinevezésekor megkérdeztünk több, korábban Belgiumban futballozó magyar labdarúgót, milyen véleménnyel vannak a 68 éves szakemberről. Mindannyian dicsérték, és jó döntésnek nevezték az MLSZ választását, így most kíváncsiak voltunk, hogy a szövetségi kapitány bemutatkozó mérkőzése, a Kazahsztán elleni hazai 3–2-es vereség tükrében változott-e a véleményük.

Ladinszky Attila, az Anderlecht korábbi csatára: „Továbbra is azt mondom, jó választás volt Georges Leekens kinevezése, mert profi gondolkodású és mentalitású embernek ismertem meg, és ez csupán az első meccse volt, amely igencsak balszerencsésen alakult. Sajnos több gólt is mi ajándékoztunk az ellenfélnek. Most még csak ismerkedik a játékosokkal, biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb megtalálja a jó csapatot és a helyes taktikát is. A két gólunk nagyon szép volt. A legfőbb gond szerintem az, hogy még jól láthatóan nincsenek egymásra hangolva a kapitány és a játékosai. Külföldről jött, nem ismerte a futballunkat, a nyelvünket sem, rövid ideje van még itt, tehát időre van szüksége. Én több poszton is más játékost szerepeltettem volna, de ő van ott velük minden edzésen, s látja, ki milyen erőnléti és főleg milyen mentális állapotban van.”

Bánfi János, 25-szörös válogatott védő, az Aalst korábbi játékosa:„Egy mérkőzés alapján nem szabad pálcát törni valaki fölött, de az kétségtelen, hogy az első meccs nem azt mutatta, hogy összeállt volna a csapat. Az az érzésem, hogy az egész közeg nincs teljesen rendben a válogatottnál. Még három felkészülési mérkőzése van a kapitánynak az őszi tétmeccsek előtt, és bizony egyik sem lesz könnyű, különösen a skótok és az ausztrálok elleni találkozó. Továbbra is kérdés számomra, hogy tényleg a jelenlegi legjobb keret áll-e a rendelkezésére. A védelem ebben az összeállításban még sohasem játszott, egyértelmű, hogy a sérült Kádár Tamás nagyon hiányzott. A meccset külön nem boncolgatnám, nincs szándékomban indulatokat generálni. Egyébként is úgy gondolom, hogy a válogatott néhány tavalyi és egyetlen idei meccse alapján olyan problémák vannak a csapattal, amelyek miatt nem csupán a szövetségi kapitányt kell elővenni.”

Kenderesi István, a Beerschot egykori kapusa: „Egy meccs után még igazságtalan lenne ítélkezni. Véleményem szerint – lehet, hogy nincs igazam – ezt a keretet még nem Georges Leekens állította össze. Nem ismerheti még annyira a magyar mezőnyt, és szerintem túlságosan befolyásolták a magyar stáb tagjai. Különben nem tudom elképzelni, hogy beválogatta volna azokat a labdarúgókat, akik a szeme láttára csúnyán leszerepeltek még Szélesi Zoltán irányításával Luxemburgban, amikor éppen bizonyítaniuk kellett volna az új kapitánynak. Majdnem teljesen ugyanazt a keretet hívta most össze, amellyel megtörtént az a történelmi szégyen. Ezen a meccsen nem léptünk előre, a kazahok lefutballoztak minket a pályáról, megalázó és elszomorító volt látni. Technikailag is fölénk nőttek, és úgy láttam, hogy jobban is akartak. Szerintem nem jó azt kommunikálni, hogy ilyen vereség előkészületi meccsen belefér, mert a jövő csapatát építi. Azt mondom: mindig nyerje meg a soron következő mérkőzést, úgy épül a jövő csapata. Sohasem volt még ilyen gyenge a futballunk, mint most, de tizenegy játékost még így is lehetne találni. A legsürgősebb dolga az lesz az edzőnek, hogy a védelmet rendbe tegye, mint ahogy Dárdai Pál tette. És azt mondom, az U21-es csapatban van már négy-öt játékos – Sallai Roland, Sallói Dániel, Balogh Norbert, Szoboszlai Dominik – akiket ideje volna kipróbálni a nagyválogatottban is. Egyetlen új arcot sem hozott be most, ez is azt jelzi, hogy ezt a keretet bizony még nem ő állította össze.”

Bálint László, 76-szoros válogatott védő, az FC Bruges korábbi játékosa: „Úgy vélem, hogy most a fő cél a felkészülés a Nemzetek Ligájára és az Európa-bajnoki selejtezősorozatra. A kapitánynak szeptemberre kell megtalálnia a legütősebb csapatot, és hozzá a megfelelő taktikát, stratégiát és felállást. Erre összesen négy mérkőzése van, ebből egy már lement, de most még van lehetősége kísérletezni. Kazahsztán ellen egy bizonyos elképzelés alapján küldte pályára az együttest, de gondolom, vannak más ötletei is. Jelenleg úgy néz ki, hogy az első elképzelése nem működött, nem volt sikeres, de biztos vagyok benne, hogy képes változtatni. A pénteki eredmény természetesen mindenkinek csalódás, ám a cél az, hogy fejlődjön és összerázódjon a csapat. Még ismerkedik a játékosokkal, és gyűjti a tapasztalatokat. Ettől függetlenül a futballisták túl sokat hibáztak, főleg hátul. Elképzelhetőnek tartom, hogy sokan most kiesnek majd a kapitány kegyeiből, de ők magukra vessenek, megkapták a lehetőséget, és nem éltek vele. Természetesen a nézőknek roppant nehéz megmagyarázni ilyenkor, hogy ez még a kísérletezési fázis, mert ők azonnali eredményt akarnak, azért vettek jegyet a mérkőzésre, hogy magyar győzelmet lássanak.”

PÉTER ZOLTÁN: A JÉG HÁTÁN IS...

Pénteken ünnepelte a hatvanadik születésnapját Péter Zoltán, a 28-szoros válogatott labdarúgó és edző, aki 1979 és 1987 között szerepelt címeres mezben. Tagja volt 1986-ban a mexikói világbajnokságon szereplő együttesnek is. A legemlékezetesebb mérkőzése talán az 1985. január 29-én, Hamburgban játszott NSZK–Magyarország barátságos találkozó volt, amelyet a Mezey György vezette együttes havas, jeges talajon – szinte tökéletes játékkal – Péter Zoltán góljával nyert meg 1–0-ra.

Hétfői számunkban terjedelmes interjút olvashatnak az ünnepelttel, aki értékelte a válogatott Kazahsztán elleni pénteki produkcióját, továbbá felelevenítette pályájának jelentősebb eseményeit, így beszélt többek között a szovjetek elleni kínos mexikói 0–6-ról is. A korábbi kiváló balhátvéd a rokkantnyugdíjasok mindennapjait éli, az interjúból pedig kiderül, hogy mi volt a legszebb ajándék, amelyet születésnapján kapott.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–KAZAHSZTÁN 2–3 (1–3)

Budapest, Groupama Aréna, 9038 néző. V: Musial (lengyel)
Magyarország: Gulácsi – Bese (Lovrencsics G., a szünetben), Otigba, Fiola, Botka (Hangya, a szünetben) – Dzsudzsák, Kleinheisler (Pátkai, 72.), Elek Á. (Pintér Á., 68.), Ugrai (Németh K., a szünetben) – Szalai, Nikolics (Böde, 76.). Szövetségi kapitány: Georges Leekens
Kazahsztán: Erics – Bejszebekov, Malij, Posztnyikov, Somko – Iszlamhan (Mirosnicsenko, 93.), Kuat (Ahmetov, 84.), Zajnutgyinov (Paragulgov, 72.), Szejdahmet (Percuh, 60.) – Hizsnicsenko (Tungisbajev, 76.), Murtazajev (Szujumbajev, 88.). Szövetségi kapitány: Sztanimir Sztoilov
Gólszerző: Szalai (21.), Németh K. (67.), ill. Murtazajev (6.), Zajnutgyinov (10.), Szejdahmet (39.)

ONLINE, SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS ITT!

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Március 27. (kedd), 20.00: MAGYARORSZÁG–Skócia (Budapest, Groupama Aréna)

A MAGYAR VÁLOGATOTT SZŰKÍTETT KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Videoton)
Védők: Bese Barnabás (Le Havre – Franciaország), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Videoton), Guzmics Richárd (Jenpien – Kína), Hangya Szilveszter (Vasas), Kádár Tamás* (Dinamo Kijev – Ukrajna), Lang Ádám (Nancy – Franciaország), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Otigba Kenneth (Ferencváros), Szabó János (Paksi FC)
Középpályások: Elek Ákos (Kajrat Almati – Kazahsztán), Kleinheisler László (Asztana – Kazahsztán), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Pátkai Máté (Videoton), Pintér Ádám (Greuther Fürth – Németország)
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (al-Vahda – Egyesült Arab Emírségek), Eppel Márton (Budapest Honvéd), Németh Krisztián (New England Revolution – Egyesült Államok), Nikolics Nemanja (Chicago Fire – Egyesült Államok), Stieber Zoltán (D. C. United – Egyesült Államok), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország), Ugrai Roland (Diósgyőri VTK), Varga Roland (Ferencváros)
*Kádár sérülés miatt nem léphet pályára.

A SKÓT KERET
Kapusok:
Jordan Archer (Millwall), Alan McGregor (Hull City), Jon McLaughlin (Hearts)
Hátvédek: Barry Douglas (Wolverhampton Wanderers), Grant Hanley (Norwich City), Russell Martin (Rangers), Scott McKenna (Aberdeen), Charlie Mulgrew (Blackburn Rovers), Callum Paterson (Cardiff City), Andy Robertson (Liverpool), Kieran Tierney (Celtic)
Középpályások:
Stuart Armstrong (Celtic), Tom Cairney (Fulham), James Forrest (Celtic), Ryan Fraser (AFC Bournemouth), Kevin McDonald (Fulham), Dylan McGeouch (Hibernian), John McGinn (Hibernian), Calum McGregor (Celtic), Kenny McLean (Aberdeen), Scott McTominay (Manchester United), Jamie Murphy (Rangers), Matt Ritchie (Newcastle United)
Támadók:
Ryan Christie (Aberdeen), Jason Cummings (Rangers), Oliver McBurnie (Barnsley), Matt Phillips (West Bromwich Albion)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik