Válogatott: Marco Rossi a tekintélyes World Soccerben

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2021.05.30. 14:06
null
Rossi szerint a Portugália elleni Eb-találkozó a folytatást is meghatározhatja (Fotó: Török Attila)
Marco Rossi szövetségi kapitány szeretné beírni magát a magyar labdarúgás történelemkönyvébe, a World Soccer futballmagazinnak adott interjúban arról beszélt, hogy a Portugália elleni találkozó a folytatást is meghatározhatja.

Szemtől szemben – ezzel a címmel indította sorozatát a World Soccer magazin online kiadása, amely az Európa-bajnokság kezdetéig a tornán részt vevő válogatottak szövetségi kapitányaival készít interjút. A legutóbbi bejegyzésben a spanyol válogatott renoméját helyreállítani igyekvő Luis Enrique felelt a kérdésekre, előtte a válogatottunkat irányító Marco Rossi is sorra került. A magyar szövetségi kapitányt a közelgő kontinenstornáról, a koronavírus-járvány átvészeléséről, valamint labdarúgásunk jelenlegi helyzetéről kérdezték.

KÖZELEG A KERETSZŰKÍTÉS

Lassan a célegyenesbe fordul a magyar válogatott felkészülése. Bár Marco Rossi együttese csupán múlt a héten kezdte el a közös munkát, és az Európa-bajnokságra kijelöl bő keret csak ezen a héten csütörtökön edzett először teljes létszámmal, a jövő héten már a kerethirdetés következik – utána pedig két felkészülési meccs szerepel a programban. Az olasz szakember június 1-jén az ausztriai edzőtáborban jelenti be, hogy kik szerepelnek a szűkített listán, jövő pénteken a Szusza Ferenc Stadionban már Ciprus ellen játszik felkészülési mérkőzést együttese, néhány nappal később, a június 8-i Eb-főpróbán Írország lesz az ellenfél, szintén a Megyeri úton.

A beszélgetés az európai topbajnokságokban szereplő magyar játékosok alacsony számának kérdéskörével kezdődött.

„Ha a labdarúgók a négy legerősebb európai bajnokságban játszanak, szövetségi kapitányként olyan játékosokat irányíthatunk, akik hozzászoktak a nemzetközi futball szintjéhez – idézte a worldsoccer.com az olasz kapitányt. – Ha viszont nem szerepelnek rendszeresen a Bajnokok Ligája vagy az Európa-liga főtábláján, sokkal nehezebb elérni, hogy a megfelelő pillanatban teljesítsenek a kellő intenzitással. A nemzetközi meccseken rendkívül sokat számít a legmagasabb szinten szerzett tapasztalat, ezért bízom benne, hogy a jövőben még több olyan játékosunk lesz, aki hétről hétre valamelyik európai topligában lép pályára.”

A cikkben a koronavírussal nehezített felkészülés és csapatépítés, valamint az Izland ellen 2–1-re megnyert Eb-pótselejtező előtti pozitív Covid-teszt is szóba került.

„Nyilván nehézséget jelentett, hogy kilenc-tíz hónapon keresztül nem találkoztunk a kerettagokkal, de mindenkivel tartottuk a kapcsolatot  – folytatta Marco Rossi. – Kicsit változtatnunk kellett a módszereinken, ugyanakkor a telefonhívásoknak és a videobeszélgetéseknek köszönhetően a kapcsolatunk még szorosabbá vált a játékosokkal. A zárt kapus meccseket is nehéz volt megszokni, a nézők nélküli futball teljesen más játék. Ami a vírust illeti, őszintén szólva csak néhány napig tartottak a kellemetlenségek. Izomfájdalmat éreztem, emellett harmincnyolc fokos lázam volt, de ezenkívül egyéb tünet nem jelentkezett. Szerencsére enyhe lefolyású volt a betegség, ennek ellenére több mint húsz napon keresztül pozitív mintát adtam, három hetet kellett várni a negatív eredményre.”

Marco Rossi a World Soccerben
Marco Rossi a World Soccerben

A magyar válogatott június 15-én Portugália ellen kezdi el szereplését az F-csoportban, a szövetségi kapitány nem tagadta, hogy az első mérkőzés alapvetően meghatározhatja a folytatást.

„Nagyon fontos a jó kezdés, tavaly szeptemberben, októberben és novemberben is győztünk az első mérkőzésünkön. Ennek köszönhettük, hogy a következő találkozóra kellő önbizalommal hangolhattunk, ezért is sikerült annyira jól az őszünk. Ez alapján mondhatjuk, hogy a Portugália elleni találkozó lesz a kulcsmeccsünk. A tavalyi eredményekből már nem élünk meg, már csak a jövő számít. Nagyon boldog lennék, ha a világ legerősebb csapataival szemben is megállnánk a helyünket, az ősszel pedig kijutnánk a világbajnokságra. Magyarország legutóbb ezerkilencszáznyolcvanhatban járt vb-n, ha sikerülne kvalifikálnunk a katari tornára, nyugodt szívvel mondhatnám, hogy sikerült nyomot hagynom a magyar labdarúgásban.”

Végezetül a színvonal is szóba került, elvégre a 2016-os Európa-bajnokság sokaknak a csapatok védekező stílusáról és kevés kockázatot vállaló játékáról maradt emlékezetes.

„Nehéz megmondani, hogy ezúttal több kockázatot vállalnak-e a csapatok, minden a játékosok fizikai állapotán múlik. A versenynaptár nagyon sűrű volt az elmúlt másfél évben, a legmagasabb szinten játszó futballisták szinte minden héten háromnaponta léptek pályára. A futball szerelmeseként örülök, ha mindennap meccset nézhetek, de megértem, ha a labdarúgóknak rendkívül megterhelő volt az elmúlt időszak. Nekik és az edzőknek is nehéz lesz a következő néhány hét, de ha többé-kevésbé sikerül szinten tartani a futballisták erőnlétét, talán több élvezetes mérkőzést látunk a jövőben.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik