Válogatott: Balogh Botond bevetésre készen várja a pénteki meccset

Vágólapra másolva!
2021.11.11. 08:21
null
Balogh Botond (Fotó: Tumbász Hédi)
Balogh Botond, a kerethirdetésnél első alkalommal beválogatott 19 éves védő mindent megtesz gyerekkori álma megvalósulásáért, szeretne bemutatkozni a magyar labdarúgó-válogatottban.

Sokakat meglepett a szövetségi kapitány döntése. Marco Rossi meghívót postázott a 19 éves Balogh Botondnak, noha az olasz másodosztályú Parma középhátvédje augusztus 20. óta nem játszott tétmeccset, s kisebb sérülés miatt heteket kellett kihagynia. Ennek ellenére a fiatal játékos bízott benne, a kerethirdetésnél ott lehet a neve.

„Amikor legutóbb Angliából hazajövet a repülőtéren Marco Rossi kapitánnyal beszélgettem, azt mondta, ha játszom a csapatomban, legközelebb is számít rám– emlékezett vissza az október 12-i selejtező másnapján történtekre Balogh Botond, aki a londoni selejtezőre beugróként tartott a válogatottal.  – Ezt azzal indokolta, hogy a világbajnoki szereplés lehetősége elszállt, ezért szeretne lehetőséget adni a bizonyításra. Noha azóta egyetlen percet sem kaptam a Parmában, volt egy megérzésem, hogy behív. Örültem, hogy így lett, mert bár az is nagyszerű volt, amikor beugróként, az U21-es válogatott tagjaként felvittek a felnőttekhez, ennek még jobb üzenete van.”

A tehetséges hátvéd néhány napig már tapasztalhatta a légkört a válogatottnál, ezúttal is csupa jó benyomás érte őt a telki edzőközpontban, ahol hétfő óta készül.

„Ugyanolyan barátságos fogadtatásban részesültem, mint legutóbb, a srácok kedvesek és segítőkészek – folytatta Balogh Botond. – Kedd óta teljes létszámban készülünk, jobb így gyakorolni, mint foghíjas kerettel. Nem tapasztaltam jelentős különbséget a Parma és a válogatott edzései között, már csak azért sem, mert a klubcsapatomhoz hasonlóan itt is háromvédős rendszert alkalmazunk, ez a beilleszkedésemet is megkönnyíti a pályán. Az eddigiek alapján jól megy a tréningeken, ám mivel ezek az első napjaim a csapatban, tudom, edzésről edzésre nagyobb lesz az összhang a társak és köztem. Nem vagyok megilletődve amiatt, hogy nem a korosztályomban, hanem a felnőtteknél vesznek számításba, de teljes odaadással és alázattal végzem a munkám. Különben is, a többiek folyamatosan biztatnak, egy rossz szó nem hangzik el, mi több, még az egymás elleni játéknál, a másik csapatot erősítő Szalai Ádám is megdicsért az egyik jó megmozdulásom után. Ilyen légkörben nincs más teendőm, mint kizárólag arra összpontosítani, hogy az edzői utasításoknak megfelelően a legnagyobb erőbedobással végezzem a munkámat.”

Balogh Botond a legapróbb részletekre is figyel a felkészülés során, mert minden vágya, hogy bemutatkozzon a magyar felnőttválogatottban – amire a napokban sor kerülhet (Fotó: Dömötör Csaba)
Balogh Botond a legapróbb részletekre is figyel a felkészülés során, mert minden vágya, hogy bemutatkozzon a magyar felnőttválogatottban – amire a napokban sor kerülhet (Fotó: Dömötör Csaba)

Mozgalmas másfél év van mögötte: a Parmában első osztályú bajnokikon szerepelhetett, s 2025 nyaráig érvényes szerződést kötött csapatával. Noha játszott már az Internazionale és a Lazio ellen is Serie A-mérkőzésen, gyerekkori álma a napokban valósulhat meg: bemutatkozhat a felnőttválogatottban.

„Amióta először behívtak az U15-ös válogatottba, az lebegett a szemem előtt, hogy a felnőtteknél is számításba vegyenek. Mindent megteszek gyerekkori álmom megvalósításáért. Időnként átfut az agyamon, milyen lenne címeres mezben pályára lépni a Puskás Arénában, ahol mindig nagyszerű hangulatot teremtenek a szurkolók, ám bármennyire is szeretném, hogy elérkezzen a bemutatkozás pillanata, fikarcnyi rossz érzés sem lesz bennem, ha nem jutok lehetőséghez. Tudom, ha a szövetségi kapitány az edzésmunkámat látva úgy érzi, rászolgálok a bizalomra, megkapom.”

A védő kitért arra is, milyen mérkőzésre számít a világranglista utolsó, 210. helyén álló San Marino ellen, amelynek egyik meg nem nevezett játékosa pozitív koronavírustesztet adott.

„Alighanem nagyrészt mi támadunk, mégsem lesz könnyű mérkőzés. Nehéz olyan csapat ellen játszani, amely minden erejével a védekezésre törekszik, márpedig San Marino válogatottja ilyen. Biztosan macerás lesz feltörni a hátsó sorát, ezért hatványozottan fontos, hogy türelmesen játsszunk. Ez viszont nem jelentheti azt, hogy egy-egy periódusában belealudjunk a meccsbe, olyan intenzitással kell mindvégig mozgatni az ellenfelet, hogy minél hamarabb elfáradjon, s játékosai ne érjenek oda a labdákra. Bár nem lesz tétje az összecsapásnak, mindez nem lehet hatással a hozzáállásunkra. A kapitány is elmondta, nem érdekli, ki az ellenfél, melyik sorozatban lépünk pályára, ugyanolyan fontos meccs lesz a pénteki, mint bármelyik másik. Már csak azért is, mert ez is segít minket abban, hogy a következő selejtezőre felkészüljünk. A válogatottnál egyébként sem fordulhat elő, hogy félvállról vegyünk bármilyen mérkőzést, San Marino ellen is mindent beleadunk.”

LABDARÚGÁS
VB 2022, EURÓPAI SELEJTEZŐ

I-CSOPORT
, 9. FORDULÓ
NOVEMBER 12., PÉNTEK

20.45:
MAGYARORSZÁG–San Marino
20.45:
Andorra–Lengyelország
20.45: Anglia–Albánia

10. FORDULÓ
NOVEMBER 15., HÉTFŐ
20.45:
Lengyelország–MAGYARORSZÁG
20.45: San Marino–Anglia
20.45: Albánia–Andorra

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia 8 6 2 24– 3 +21 20
2. Lengyelország 8 5 2 1 25– 8 +17 17
3. Albánia 8 5 3 11– 7 +4 15
4. MAGYARORSZÁG 8 3 2 3 13–12 +1 11
5. Andorra 8 2 6 7–19 –12 6
6. San Marino8 8 1–32–31 0

A MAGYAR VÁLOGATOTT NOVEMBERI KERETE
Kapusok: Bogdán Ádám (Ferencváros), Dibusz Dénes (Ferencváros), Szappanos Péter (Bp. Honvéd)
Védők: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FK Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia), Spandler Csaba (Puskás Akadémia), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
Középpályások: Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Loic Nego (Mol Fehérvár FC),Schäfer András (FC DAC 1904 – Szlovákia), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Vécsei Bálint (FTC)
Támadók: Hahn János (FC DAC 1904 – Szlovákia), Kiss Tamás (SC Cambuur – Hollandia), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik