Válogatott: a Városligetből „jött” az eddigi egyetlen győztes gól

Vágólapra másolva!
2019.10.09. 17:22
null
Pátkai Máté (16) emlékezetes mozdulattal lőtt a horvátok kapujába – góljával győztük le hazai pályán Horvátországot (Fotó: Tumbász Hédi)
Tétmeccsen először idén márciusban múltuk felül a horvátokat – a győztes gól szerzője, Pátkai Máté lábtengós tudását csillogtatta meg.

1994. május 18., felkészülési mérkőzés
Magyarország–Horvátország 2–2 (1–0)
Gólszerzőnk:
Keresztúri (2)

A labdarúgóvilág Athénra figyelt ezen a napon, a Bajnokok Ligája döntőjében a Milan 4–0-ra lemosta a pályáról az FC Barcelonát – közben a Verebes József vezette magyar válogatott felkészülési meccset játszott Győrben. Keresztúri András duplázott, Bognár György 50. válogatott mérkőzése egyben a búcsút is jelentette a címeres meztől.

„Játéka láttán az emberben önkéntelenül felvetődött a kérdés: biztos, hogy neki kell visszavonulnia ebből a válogatottból? Kár, hogy lelép a színről, de ha már így döntött, mi nem mondhatunk mást: szép volt, Gyuri, köszönjük ezt az ötvenet!” – búcsúztatta lapunk a Budaörs jelenlegi szakmai igazgatóját.

1996. április 10., felkészülési mérkőzés
Horvátország–Magyarország 4–1 (2–1)
Gólszerzőnk:
Nagy N.

Csank János először irányította szövetségi kapitányként a magyar válogatottat az Eszéken rendezett mérkőzésen, ám hamar kiderült: lesz mit csiszolnia együttese játékán. Labdarúgói testközelből figyelhették a néhány hónappal később a Real Madridhoz szerződő, későbbi vb-bronzérmes csatár, Davor Suker játékát, a Horvát Labdarúgó-szövetség (HNS) jelenlegi elnöke góllal vette ki a részét a fölényes sikerből. Sebők Vilmos, Lendvai Miklós és Horváth Attila személyében három újoncot avatott a válogatott, amely lapunk tudósítása szerint kilencven percen keresztül nagyjából öt támadást vezetett.

2002. május 8., felkészülési mérkőzés
Magyarország–Horvátország 0–2 (0–2)

A horvát válogatott a nyári vb-re élesítette a formáját a pécsi mérkőzéssel. Bár a kilencven perc a felejthető találkozók kategóriájába tartozott, a magyar együttesnek összességében nem kellett szégyenkeznie a vereség miatt, s két labdarúgónak különösen emlékezetes maradt a találkozó – más-más okból. A PSG jelenlegi másodedzője, Lőw Zsolt éppen ezen a meccsen mutatkozott be a nemzeti csapatban. Vélhetően Bódog Tamás is emlékszik a találkozóra, ám neki az öröm helyett a fájdalom juthat az eszébe: a 11. percben egy rossz becsúszási kísérlet után eltörött a bokája.

2004. szeptember 4., vb-selejtező
Horvátország–Magyarország 3–0 (1–0)

„A korai piros lap mindent eldöntött” – hirdette címoldalán a Nemzeti Sport a horvátok elleni háromgólos vereség másnapján. A két ország válogatottjának első tétmeccsére Lothar Matthäus csapata vizsgaként tekintett, ám Michael Riley angol játékvezető a 10. percben könyöklés miatt – talán túl szigorúan – azonnal kiállította Huszti Szabolcsot. Az emberelőnyben játszó hazaiaknak nem okozott gondot, hogy bedarálják a magyar válogatottat, az abban az esztendőben Bajnokok Ligája-döntőt játszó Dado Prso vezérletével magabiztosan játszva győztek. A nyolcvan percig emberhátrányban játszó magyar csapat értelemszerűen nem tudott helyzetbe kerülni, ám ennél is nagyobb gondot jelentett, hogy a selejtezőcsoport többi meccsén sem igazán talált magára, így hiába kavarta fel a magyar futball állóvizét a német szövetségi kapitány, az eredmények elmaradtak.

2005. október 12., vb-selejtező
Magyarország–Horvátország 0–0

A csoport utolsó meccse előtt Horvátország már biztos résztvevője volt a tornának, míg a magyar válogatott legfeljebb a becsületéért léphetett pályára. Az akkori kezdőcsapatból ma már csak Huszti Szabolcs aktív hivatásos labdarúgó, gólt azonban sem ő, sem más nem szerzett a felejthető találkozón, amelyet Budapesten, a Szusza Ferenc Stadionban játszottak.

2008. május 31., felkészülési mérkőzés
Magyarország–Horvátország 1–1 (1–1)
Gólszerzőnk:
Niko Kovac (öngól)

„Amikor meg akartam fogni a labdát, az egyik magyar játékos meglökött, a labda pedig a gólvonalon túlra került. A játékvezető nem fújt semmit, így ezzel az érdekes góllal alakult ki az egy-egyes végeredmény.”

A horvát válogatott korábbi kapusa, Stipe Pletikosa idén márciusban lapunk hasábjain elevenítette fel a tizenegy évvel ezelőtti felkészülési mérkőzést. A horvát válogatott Niko Kovac góljával szerzett vezetést a Szusza Ferenc Stadionban, majd az első félidő végén a gólszerző lábáról került a labda a gólvonalon túlra – a kapus szerint szabálytalan körülmények között.

A vendégek a 2008-as Európa-bajnokságra készültek (végül a negyeddöntőig jutottak), míg a magyar válogatott a sokadik újrakezdés elején tartott, Erwin Koeman szövetségi kapitány másodszor ült a nemzeti csapat kispadján. A Görögország elleni győzelem (3–2) és a horvátok elleni döntetlen jó alapnak tűnt a folytatásra, ám a holland szakember nem tudta kivezetni a társaságot a 2010-es világbajnokságra.

2016. március 26., felkészülési mérkőzés
Magyarország–Horvátország 1–1 (0–1)
Gólszerző:
Dzsudzsák

Mind a két válogatott a nyári Európa-bajnokságra készült, s a magyar drukkerekben még élénken élt a Norvégia elleni sikeres Eb-pótselejtező emléke, így a tét nélküli találkozóra is 20 ezer néző ment ki a Groupama Arénába. Az első időszakban aztán a labda helyett inkább egymás aprításával foglalkoztak a labdarúgók, majd Mario Mandzukic góljára a 79. percben Dzsudzsák Balázs gyönyörű szabadrúgásgóllal válaszolt.

Az első félidőben a vendégek, a másodikban inkább a Bernd Storck vezette magyar válogatott játszott jobban, a franciaországi kontinenstornán aztán mind a két együttes a nyolcaddöntőig jutott.

2019. március 24., Eb-selejtező
Magyarország–Horvátország 2–1 (1–1)
Gólszerző:
Szalai Á., Pátkai

Akárcsak most, a magyar válogatott márciusban is egy Szlovákia elleni vereség után feszült neki Horvátországnak, és bár a papírforma a világbajnoki ezüstérmes sikerét ígérte, a nemzeti csapat bravúrgyőzelmet aratott, tétmeccsen először bizonyult jobbnak vetélytársánál. Pedig a vendégek szereztek vezetést, ám Szalai Ádám még az első félidőben egyenlített, majd a 76. percben Dzsudzsák Balázs szöglete után Pátkai Máté kotorta a lecsorgó labdát a kapuba – a Városligetben tanult mozdulattal.

„Baráti társasággal, egy kispályás csapattal meglehetősen sokat jártunk a Városligetbe, és ott, lábtengó közben tanultam a mozdulatot… Sok idő nem volt dönteni, abban a pillanatban úgy éreztem, az a legjobb megoldás, ha a magasan a levegőben lévő labdát nyújtott lábbal rúgom meg” – mondta a győztes gólról lapunknak Pátkai Máté.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik