Szlovák–magyar: macska-egér harcnak kellene lennie – lapszemle

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.21. 10:41
null
Marek Hamsík (balra) szerint jó ellenfél és kemény meccs vár rájuk (Fotó: Szabó Miklós)
Pavel Hapal szövetségi kapitány a magyar labdarúgó-válogatott kohézióját tartja a legnagyobb erősségnek, de két győzelemmel szeretné kezdeni az Európa-bajnoki selejtezőket. A sme.sk a szlovák válogatott 26 év átlagéletkorát és az Eb-szereplésért járó kilencmillió eurót emelte ki, míg a sport24.sk összehasonlítása szerint az Inter hatvanmillió euróra értékelt védője, Milan Skriniar egymaga többet ér, mint Marco Rossi várható kezdőcsapata.

 

 

A Pravda írása szerint Pavel Hapal azt reméli, hat ponttal kezdhetik meg az Európa-bajnoki selejtezőket, a szövetségi kapitány számára ez lenne az ideális

„Dupla meccsünk lesz, először a magyarokkal kell sikeresen megküzdenünk. Nem csupán én, hanem az egész csapat győzelemmel rajtolna, vagyis mindkétszer nyerni akarunk. Hat pont lenne abszolút ideális” – hangsúlyozta Hapal.

A csapatkapitány Marek Hamsík szerint jó ellenfél és kemény meccs vár rájuk. „Feltételezem, hogy agresszív ellenfelet kapunk, nehezen fogjuk érvényesíteni az akaratunkat. De meg kell birkóznunk velük, hiszen győzelemmel akarunk kezdeni” – mondta.

Hapal kapitány szerint játékosai száz százalékig készen állnak (Fotó: Szabó Miklós)
Hapal kapitány szerint játékosai száz százalékig készen állnak (Fotó: Szabó Miklós)

 

A lap szerint a magyar újságírók rákérdeztek a tavalyi botrányra, amikor a csehektől elszenvedett vereséget követően hét játékos is egy szenci éjszakai szórakozóhelyen töltötte az idejét, és amely után Ján Kozák kapitány lemondott. „Garantálhatom, hogy a játékosaim csak a csütörtöki mérkőzésre koncentrálnak, és száz százalékig készen állnak” – mondta Hapal.

Az eddigi szlovák Eb-selejtezős rajtok
1996-os Eb: Szlovákia–Franciaország 0–0
2000-es Eb: Szlovákia–Azerbajdzsán 3–0
2004-es Eb: Törökország–Szlovákia 3–0
2008-as Eb: Szlovákia–Ciprus 6–1
2012-es Eb: Szlovákia–Macedónia 1–0
2016-os Eb: Ukrajna–Szlovákia 0–1

A sme.sk cikkének címe azt emelte ki, hogy rajtol a selejtező, és Szlovákia kilencmillió euróért játszik (ennyit kap minden válogatott, amely kijut az Európa-bajnokságra).

A lap kiemelte, hogy Hapal fiatalításba kezdett, a jelenlegi keret tizenkét játékosa 20 és 24 év közötti, a legidősebb, 35 éves Matús Kozácik kapussal együtt 26 év az átlagéletkor. Szlovákia eddig hat alkalommal indult Eb-selejtezőn, de csupán egyszer, a legutóbbi, 2016-os tornára tudta magát kvalifikálni.

Az eddigi hat kvalifikáció során négyszer is győzelemmel rajtolt a válogatott, a négy hazai nyitányon egyszer sem szenvedett vereséget (három győzelem és egy döntetlen).

A sport.aktuality.sk szakírója, Miroslav Hasan szerint a szakvezetőség még nem döntött arról, hogyan álljon fel a csatársor. Szerinte a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldást Pavol Safranko szerepeltetése jelentené, hiszen a Dundee Unitedben légióskodó játékos az egyetlen a keretben, aki klasszikus középcsatárként bevethető.

 

„Valószínűbb azonban, hogy Hapal más variációt választ. Tekintettel az ellenfélre, és arra, hogy otthon játsszunk, valószínűleg Ondrej Duda kap szerepet hamis kilencesként” – írta.

A sport24.sk összehasonlította a várható kezdőcsapatok értékét, és megállapította, ez alapján macska-egér harcnak kellene lennie a nagyszombati összecsapásnak.

 

Ezt arra alapozza, hogy a Transfermarkt összegei alapján az Inter 24 éves védője, a hatvanmillió euróra értékelt Milan Skriniar egymaga többet ér, mint a teljes, negyvenmillió eurós összértékkel bíró magyar válogatott.

Pavel Hapal szövetségi kapitány azonban tudja, hogy ez csak elmélet, a mérkőzést a pályán kell megnyerni, erre figyelmeztette a játékosait is.

„A magyar válogatott erőssége az agresszív és szervezett játék. Legnagyobb ereje azonban a csapat kohéziójában rejlik. Természetesen akad gyenge pont is, de azokat nem fedem fel előre” – nyilatkozta a lapnak a szlovák szövetségi kapitány.

EB 2020, SELEJTEZŐK
Március 21., csütörtök
20.45: Horvátország–Azerbajdzsán
20.45: Szlovákia–Magyarország

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK: Dibusz Dénes
(Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Mol Vidi FC)
VÉDŐK: Baráth Botond (Sporting KC – Egyesült Államok), Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korhut Mihály (Arisz – Görögország), Lang Ádám (CFR Cluj – Románia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Vinícius (Mol Vidi FC)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:Gazdag Dániel (Bp. Honvéd), Holman Dávid (Slovan Bratislava – Szlovákia), Kalmár Zsolt (DAC – Szlovákia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Kovács István (Mol Vidi FC), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Pátkai Máté (Mol Vidi FC), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)
TÁMADÓK:Balogh Norbert (APOEL – Ciprus), Dzsudzsák Balázs (Al-Ittihad Kalba – Egyesült Arab Emírségek), Holender Filip (Bp. Honvéd), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország), Varga Roland (Ferencváros)

A SZLOVÁK VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK: Martin Dúbravka (Newcastle United – Anglia), Matús Kozácik (Viktoria Plzen – Csehország), Marek Rodák (Rotherham United – Anglia)
VÉDŐK:Dávid Hancko (Fiorentina – Olaszország), Peter Pekarík (Hertha BSC – Németország), Lubomír Satka (DAC), Michal Siplak (Cracovia Kraków – Lengyelország), Milan Skriniar (Inter – Olaszország), Lukás Stetina (Sparta Praha – Csehország), Denis Vavro (FC Köbenhavn – Dánia)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Matús Bero (Vitesse – Hollandia), Martin Chrien (Santa Clara – Portugália), Ondrej Duda (Hertha BSC – Németország), Ján Gregus (Minnesota United – Egyesült Államok), Marek Hamsík (Talien Jifang – Kína), Patrik Hrosovsky (Viktoria Plzen – Csehország), Juraj Kucka (Parma – Olaszország), Stanislav Lobotka (Celta Vigo – Spanyolország), Róbert Mak (Zenit – Oroszország), Jaroslav Mihalík (MSK Zilina), Albert Rusnák (Real Salt Lake – Egyesült Államok), Miroslav Stoch (Slavia Praha – Csehország)
TÁMADÓK:Michal Duris (Anorthoszisz – Ciprus), Pavol Safranko (Dundee United – Skócia)

 

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik