Sousa, Rutten és a többiek – ha külföldről pótolnánk Storckot

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.18. 17:55
null
Paulo Sousa a Videoton-korszakban (Fotó: Nemzeti Sport)
Kapitányt keres a magyar labdarúgó-válogatott. Pontosabban az MLSZ feladata, hogy megtalálja a világbajnoki selejtező után menesztett Bernd Storck utódját. A Nemzeti Sport úgy tudja, a szövetség nem szeretne világhírű edzőklasszist leültetni a kispadra, inkább az edzői pályájuk elején járó magyar szakemberek – például Szélesi Zoltán, Löw Zsolt, Szabics Imre vagy Fehér Csaba – közül adnának esélyt valaki(k)nek. Ennek ellenére körbenéztünk, kik azok a jelenleg munka nélküli külföldi trénerek, akik megkeresésén talán érdemes lehet elgondolkodni.

 

ANCELOTTI, BLANC, DE BOER, ENRIQUE, TUCHEL – AZ ÁLOMKATEGÓRIA

Logikus, hogy az MLSZ nem világhírű edzőklasszisban gondolkodik, annak ellenére, hogy többek között a szeptemberben a Bayern Münchentől menesztett, háromszoros Bajnokok Ligája-győztes Carlo Ancelotti, a Borussia Dortmundtól a nyáron elküldött, Német Kupa-aranyérmes Thomas Tuchel és az FC Barcelonától az előző idény végén távozó, kétszeres spanyol bajnok és egyszeres BL-győztes Luis Enrique is „szabadügynök”. A három szakember korábban még sohasem dolgozott nemzeti csapatnál, s jó eséllyel európai topklub hívására várnak. Lássuk be, szürreális gondolat őket a magyar válogatott kispadjával összeboronálni.

Talán ebbe a kategóriába tartozik a francia Laurent Blanc és a holland Frank de Boer is. Előbbi korábban két évig volt a francia válogatott kapitánya, valamint a Bordeaux és a Paris Saint-Germain trénere is volt. Állítólag Blanc lehet a 2018-as világbajnokságról lemaradó, Bruce Arenát menesztő Egyesült Államok következő szövetségi kapitánya.

Frank de Boer nemrég volt kénytelen távozni a Premier League-ben pocsékul rajtoló Crystal Palace-tól, azt megelőzően az Ajax és az Internazionale vezetőedzője volt.

BLIND, CACIC, DAUM, STRACHAN, TERIM – A VB-SELEJTEZŐK „FRISS” ÁLDOZATAI

Nem Storck az egyetlen, akinek állásába került a világbajnoki selejtező. A hollandok Danny Blindet, a horvátok Ante Cacicot, a románok Christoph Daumot, a skótok Gordon Strachant, a törökök pedig Fatih Terimet menesztették.

Az 56 éves Blind – aki játékosként gyakorlatilag mindent megnyert az Ajaxszal – két éven át irányította az oranjét, előtte az Ajaxnál dolgozott. A holland válogatott azonban még a pótselejtezőt érő második helyet sem tudta elcsípni csoportjában, így nem utazik Oroszországba. Korábban már volt holland kapitányunk, Erwin Koeman 2008 és 2010 között dolgozott a válogatott mestereként – nem túl eredményesen.

A 64 éves Cacic egyike volt az első tíz edzőnek, aki Horvátországban végezte el a pro licences képzést. Korábban nyert bajnokságot a Dinamo Zagrebbel, a válogatottat pedig 2015 óta irányította – míg nemrég, október 7-én megköszönték a munkáját, miután az együttes a második helyre csúszott vissza selejtezős csoportjában, az utolsó forduló előtt.

Storck honfitársa, az október 24-én 64. születésnapját ünneplő Daum valamivel több mint egy éven át irányította a román nemzeti együttest, de tíz mérkőzéséből csak hármat nyert meg, szeptember 14-én búcsúztak el tőle. Németországban, Törökországban és Ausztriában is nyert első osztályú bajnokságot.

A 64 éves Strachan – aki a Celtickel többek között három bajnoki címet nyert – 2013 januárja óta irányította a skót válogatottat, s október 12-én mondott le posztjáról, miután Skócia nem tudta kiharcolni a vb-részvételt.

Fatih Terim 2013-ban harmadszor lett a török válogatott kapitánya, s idén nyáron harmadszor volt kénytelen távozni a kispadról. A 60 éves tréner – aki 2008-ban Eb-elődöntőig vezette Törökországot – 2020-ig szóló szerződését a nyáron bontotta fel a török szövetség, miután Terim verekedésbe keveredett egy étteremben.

BENTO, RUTTEN, SCHAAF, SOUSA – AKIK TALÁN NEM TŰNNEK ELÉRHETETLENNEK


A legutóbb a Fiorentinánál dolgozó Paulo Sousáról már korábban pletykálták, hogy magyar kapitány lehet. A Videotont 2012-ben az Európa-liga csoportkörébe vezető 47 éves edző talán a legesélyesebb, vagyis inkább legokosabb választás a magyar kispadra – persze csak akkor, ha olyan szabad külföldi trénert keresünk, akinek van ismerete a magyar futballról.

Az Európa-bajnoki címvédő portugál nemzetnél maradva mellesleg Paulo Bento sincs állományban. A portugál válogatottat 2010 és 2014 között dirigáló szakembert márciusban menesztette a görög Olympiakosz.

A német Thomas Schaaf és a holland Fred Rutten korábban szóba került a magyar labdarúgással. A Werder Brement vezetőedzőként tizennégy éven át irányító Schaaf a Ferencváros kispadjára volt jelölt, míg a Dzsudzsák Balázzsal a PSV-nél együtt dolgozó Fred Rutten kis híján magyar kapitány lett 2015-ben.

Említést érdemel még Guus Hiddink, Bruno Labaddia, Martin Jol, Armin Veh, Juande Ramos, Bernd Schuster és Claude Puel, akik jelenleg szintén csapat nélküliek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik