Sallai Roland: Andorra kínosabb volt, mint Luxemburg

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2017.11.12. 11:11
null
Sallai (20) szerint az volt a baj Luxemburgban, hogy túl sok párharcot veszítettek el (Fotó: MTI)
A ciprusi APOEL magyar válogatott labdarúgója, Sallai Roland szerint szerint Luxemburgban túlságosan sok párharcot veszítettünk el pedig a mai labdarúgás alapja éppen az ütközés, továbbá a megfelelő összpontosítás. A 20 éves támadó középpályás azok közé tartozik, akik az andorrai és a luxemburgi vereség alkalmával is a pályán voltak (előbbin a 72., utóbbin a 63. percben állt be csereként).

 

– Azok közé tartozik, akik Andorrában és Luxemburgban is pályára léptek. Árulja el, melyik volt a rosszabb?
– Az andorrai mérkőzés – felelte lapunknak gondolkodás nélkül Sallai Roland szombat délután a telki edzőközpont aulájában. – Rendkívül kínos vereség volt. Még akkor is, ha látni kell, válogatott szinten ma már nincsenek könnyű mérkőzések. Tudom, Luxemburg és Andorra hallatán mindenki azt gondolja, hogy kézlegyintéssel el lehet őket intézni. Hát nem. A modern labdarúgásban már nagyon kis különbségek vannak a csapatok között.

– Milyen a hangulat a csapatnál a csütörtöki vereség után?
– Értelemszerűen nem túl jó. Egy vereség mindig megviseli az embert, pláne, ha a válogatott színeiben éli meg. De muszáj a kudarcon gyorsan túltennünk magunkat, ne feledjük el, kedden újabb mérkőzés vár ránk. Costa Rica ellen zárjuk az évet, és van mit kijavítanunk. A luxemburgi vereségen túl kell lépnünk. Habár nem könnyű, de muszáj előretekintenünk.

– Miként zárta le magában azt a kilencven percet?

– Aznap este átgondoltam, mi volt, amit rosszul csináltam vagy csináltunk, s melyek voltak a pozitívumok. Az előbbiből sajnos jóval több jutott. Másnapra azonban megpróbáltam magamban lezárni a történteket. Itt van ugyanis az újabb erőpróba.

– Egymás közt beszélgettek róla, mi volt a legnagyobb gond Luxemburgban?
– Természetesen. A téma kikerülhetetlen volt. Hazafelé úton sokat beszélgettünk.

A LEGJOBBAK NÉLKÜL
Közönségvonzó csapat lehetne a magyar válogatott keddi ellenfele, Costa Rica, hiszen az előző világbajnokság üde színfoltjáról van szó, amely a legjobb nyolc közé jutott Brazíliában, és csak tizenegyesekkel esett ki a későbbi bronzérmes Hollandia ellen. A Costa Rica-i válogatottnak több nemzetközileg is elismert játékosa van. Ám a három legismertebb – a Real Madriddal kétszeres BL-győztes kapus, Keylor Navas, az előző vb-n két gólt is szerző Bryan Ruiz, valamint a 70-szeres válogatott Joel Campbell, aki az Arsenal játékosaként játszik kölcsönben a Real Betisnél – nem lép pályára Budapesten. Mindannyian sérülés miatt mondták le a szereplést. A jelenlegi keret legnevesebb tagja a 101-szeres válogatott csapatkapitány, a Deportivo La Corunában szereplő Celso Borges, aki egyébként annak az Alexandre Guimaraesnek a fia, aki tagja volt a Costa Rica-i futball első vb-szereplő csapatának, az 1990-es vb-n nyolcaddöntős együttesnek, és aki utána szövetségi kapitány is volt a közép-amerikai országban. Az ő akkori csapattársa, Óscar Ramírez irányítja most a CONCACAF-zóna második helyezettjeként vb-re már kijutó együttest, amely tudatosan indult a Spanyolországot és Magyarországot is érintő miniturnéra, hogy az oroszországi vb-re több tapasztalatot szerezzen az európai csapatok játékstílusáról. Spanyolországtól szombaton 5–0-ra kapott ki Costa Rica. B. Z.

– És mire jutottak?
– Arra, hogy túlságosan sok párharcot veszítettünk el. Ezen a szinten ennyit nem lehet. A mai futballnak az ütközés, a párharcok megnyerése az alapja. Ebben sokat kellene előrelépnünk.

– Ciprust megszerette, megszokta?
– Amikor kikerültem, rendkívül kedvező volt a fogadtatásom. A csapattársaim és a szurkolók is szeretettel vártak, ez meglehetősen sokat segített a beilleszkedésemben. Nagyon megszerettem odakint. Ráadásul remek mérkőzéseket játszhatok az APOEL színeiben.

– Ebből máris profitált, vagy azért ez hosszabb távú folyamat?
– Szerintem máris jobb játékos lettem. Az, hogy Real Madrid-szintű csapatok ellen léphetek pályára, hihetetlen élmény. Felemelő, hogy ilyen csapatok ellen csodálatos stadionokban futballozhatok. Annak örülök igazán, hogy látom, a korábban befektetett munka kezd megtérülni. Ettől persze nem dőlök hátra, a meló java ezután vár rám. Sokat szeretnék elérni a labdarúgásban, nagyon is sokat.

– Hogyan él odakint? Szállodában, lakásban lakik?
– Házat bérelek az edzőközponthoz közel. A barátnőmmel élek együtt Cipruson, nagyon jól érezzük magunkat. Mondhatom, jókor vagyunk jó helyen. Olyan csapathoz kerültem, amely a legjobb a fejlődésem szempontjából. A lehető legtökéletesebb lépcsőfok ez a pályafutásomban.


– Mit kér öntől a ciprusiak szakmai stábja?
– Az első négy poszton mindenhol bevethető vagyok. Ez nagy előny egy támadónál. Az edző kedveli a fiatal játékosokat, bízik bennem, sokat is segít. Őszintén elmondja, mit csináltam rosszul, miben voltam jó, ebből sokat tanulhatok. A bizalom rengeteget jelent.

– Az új szövetségi kapitány, Georges Leekens mondott már valamit a közeljövőről?
– Beszélgettünk, de nem kell nagy dolgokra gondolni. Az első benyomás mindenesetre egyértelműen kedvező vele kapcsolatban. Persze szót ejtettünk a jövőről, szimpatikus edzőnek tűnik, meglátjuk, mit hoz ki belőlünk.

– Kedden Costa Rica ellen zárják az évet. Jó, hogy vége az esztendőnek?
– A kérdés most nem ez. Sokkal inkább az, hogy jól zárjuk le az évet. Tudom, jóvátenni nem lehet az eddigi kudarcokat, és azt se feledjük, Costa Rica erősebb ellenfél, mint Luxemburg. A közép-amerikaiak kint vannak a világbajnokságon. Ugyanakkor felkészülünk belőlük, és kedden megpróbáljuk legyőzni őket.

– Milyen hangulatra számít a Groupama Arénában? Nehéz megjósolni, hogy az utóbbi időben átélt sok kudarc mit vált ki a magyar szurkolókból.
– Bizakodó vagyok. Remélem, százszázalékosan odateszik magukat, mint mi a pályán. A keddi mérkőzésen kizárólag közösen sikerülhet felülkerekednünk az ellenfélen. Jó csapatunk van, de ezt a pályán is bizonyítanunk kell.

– Ezek szerint derűlátó a jövőt illetően?
– Abszolút. Húszévesen itt vagyok a keretben, látom, milyen jó játékosaink vannak. Össze kell kapnunk magunkat.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
November 14. (kedd), 20.15: Magyarország–Costa Rica
Budapest, Groupama Aréna

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE

Kapusok:Dibusz Dénes (Ferencváros), Gróf Dávid (Budapest Honvéd), Kovácsik Ádám (Videoton)
Védők:Bese Barnabás (Le Havre – Franciaország), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korcsmár Zsolt (Midtjylland – Dánia), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva – Izrael), Litauszki Róbert (Újpest FC), Szabó János (Paksi FC), Vinícius (Videoton FC)
Középpályások:Balogh Balázs (Puskás Akadémia FC), Márkvárt Dávid (Puskás Akadémia FC), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Nagy Dániel (Újpest FC), Pátkai Máté (Videoton FC), Varga József (Videoton FC)
Támadók:Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (al-Vahda – Egyesült Arab Emírségek), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Németh Krisztián (New England Revolution – Egyesült Államok), Nikolics Nemanja (Chicago Fire – Egyesült Államok), Priskin Tamás (Ferencváros), Sallai Roland (APOEL – Ciprus), Stieber Zoltán (D. C. United – Egyesült Államok), Ugrai Roland (Diósgyőri VTK)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik