Magyar–horvát: Nem vehetjük félvállról a selejtezőt – Jarni

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2019.03.23. 08:47
null
Robert Jarni ismét nagy csatára számít a budapesti mérkőzésen (Fotó: Getty Images)
A Pécs és a Puskás Akadémia korábbi vezetőedzője, a világbajnoki bronzérmes Robert Jarni nehéz budapesti mérkőzésre számít, és amondó, hogy hatalmas csata lesz a csoport második helyéért.

 

– A magyar válogatott mindkét meccsen legyőzi Horvátországot, cserébe önök nyerik az Európa-bajnokságot. Aláírná?
– Azonnal, habozás nélkül – vágta rá a Pécs és a Puskás Akadémia korábbi edzője, a Nemzeti Sportnak exkluzív interjút adó Robert Jarni.

– A horvát válogatottnak valóban reális esélye van az Európa-bajnoki győzelemre?
– Miért ne? Erős csapatunk van, tele kiváló futballistákkal. Ha a tudásunk legjavát nyújtjuk, jó eséllyel pályázhatunk az Eb-győzelemre, nem is lehet más célunk.

–Mindenesetre a kvalifikációval aligha lesz gond. Egyetért azzal, hogy a horvát válogatott kiemelkedik a csoportból, és toronymagas esélyesnek számít?
– Abszolút. Papíron egyértelműen a miénk a legerősebb csapat, ám ez önmagában kevés. A pályán is bizonyítanunk kell, hogy mi vagyunk a legjobbak, nem vehetjük félvállról a selejtezőt, különben könnyedén megégethetjük magunkat.

– Tegyük fel, érvényesül a papírforma, és önök lesznek a csoportelsők. De vajon melyik válogatott szerzi meg a második helyet?
– Ez már sokkal izgalmasabb kérdés. Hatalmas csata várható a második, szintén kvalifikációt érő helyért. Meglátásom szerint Magyarország, Wales és Szlovákia nagyjából egyenlő eséllyel száll harcba. Nincsenek nagy különbségek a három csapat között, egyikük sem emelkedik ki a mezőnyből. Nagyon kiélezett küzdelemre számítok, lehetetlen megtippelni, ki lesz a második.

– Csakhogy míg önöknél ott van Luka Modric, a szlovákoknál Marek Hamsík, a walesieknél pedig Gareth Bale, a magyar válogatottban egyetlen topcsapatban futballozó klasszis sem szerepel.
– Ez nem számít. Tudom, közhely, de a futball csapatsport. Az egységes, összetartó, egymásért küzdő együttes könnyedén megtréfálhatja azt, amelyikben esetleg egyénileg jobb képességű labdarúgók szerepelnek. Úgyhogy továbbra is azt mondom, hogy a magyarok nagyjából ugyanolyan eséllyel játszanak.

– A szlovákoktól kettő nullára kikapott a válogatottunk: mit gondol, vasárnap Horvátország ellen lehet esélye a pontszerzésre?
– Bevallom, mostanában nem sokat láttam a magyar válogatottat, keveset tudok róla, de egyáltalán nem becsülném le. Hazai pályán bárkit meglephet, úgyhogy nagyon komolyan kell vennünk a vasárnapi mérkőzést. Emlékszem, három éve, az Európa-bajnokság előtt a Groupama Arénában játszott felkészülési meccset a két válogatott, és akkor sem volt egyszerű dolgunk. Egy egy lett a vége, Bernd Storck nagyon jól összerakta azt a csapatot, amely aztán a franciaországi Európa-bajnokságon is bizonyított. Vasárnap valószínűleg mi uraljuk majd a találkozót, és jóval többet lesz nálunk a labda, de összességében úgysem ez dönt, hanem az, hogy melyik együttes szerez több gólt. Hiába sokkal erősebb a horvát csapat, nehéz meccsre számítok, persze reményeim szerint azért megszerezzük a három pontot.

– A három évvel ezelőtti mérkőzés óta volt nálunk néhány kapitányváltás, jelenleg Marco Rossi irányítja a magyar válogatottat. Ismerősen cseng a neve?
– Ő az, aki korábban a Honvéd edzője volt, igaz? Emlékszem rá, felkészült, jó szakember, képes váratlan húzásokra, és bizonyára a válogatott élén is jó munkát végez.

ROBERT JARNI
Született: 1968. október 26., Csáktornya, Horvátország (korábban Jugoszlávia)
Nemzetisége: horvát
Posztja: balhátvéd
Válogatottság/gól: 81/1
Klubcsapatai játékosként: Hajduk Split (1986–1991), Bari (1991–1993), Torino (1993–1994), Juventus (1994–1995), Betis (1995–1998), Coventry City (1998), Real Madrid (1998–1999), Las Palmas (1999–2001), Panathinaikosz (2001–2002)
Klubcsapatai edzőként: Hajduk Split (2007–2008), Istra (2010), Hajduk Split U19 (2012–2013), Sarajevo (2013–2014), Pécs (2014–2015), Puskás Akadémia (2015–2016), Horvátország U19 (2017–2018), Horvátország U20 (2018–)
Eredményei játékosként: világbajnoki bronzérmes (1998), Jugoszláv Kupa-győztes (1991), olasz bajnok (1995), Olasz Kupa-győztes (1995)
Eredményei edzőként:

– Segítsen neki egy kicsit, és árulja, el, mi a horvát válogatott gyenge pontja!
– Talán nem sértődnek meg, ha erre nem válaszolok. Minden együttesnek van gyengéje, így a horvátnak is, ám az aktuális edző feladata, hogy kiderítse, hol a legsebezhetőbb az ellenfél. Remélem, Marco Rossi nem jön rá a titokra.

– Mindenesetre kissé aggasztó lehet önöknek, hogy a fantasztikusan sikerült, ezüstéremmel záruló világbajnokság után hat nullás pofonba szaladtak bele Spanyolországban, valamint kettő egyre kikaptak Angliában, és kiestek a Nemzetek Ligája A-divíziójából.
– Számítani lehetett arra, hogy a világbajnokság után kissé leereszt a csapat. Az oroszországi torna után a játékosok mentálisan nem voltak a topon, ez ilyenkor teljesen normális. Ráadásul azt mondom, jókor jött ez a pofon, mert így mindenki ráébredhetett, ha nem nyújt százszázalékos teljesítményt és nem teszi oda magát, bármelyik meccset elveszítheti. Ezért is kell komolyan vennünk a magyarok elleni összecsapást.

– Mi volt a gond a franciák elleni vb-döntőben?
– Nagyon furcsa meccs volt. A tornán azon a találkozón játszottunk a legjobban, kilencven percen keresztül jól futballozunk, miközben az Argentína ellen megnyert csoportmeccsen például az első félidőben gyengén teljesítettünk. Csakhogy a fináléban a franciák azt csinálták, amit kellett: jól védekeztek, és kihasználták, hogy vannak remek képességű, villámgyors játékosaik. Hátul masszívak voltak, jól kontráztak, emellett Mario Mandzukic öngólja is nagyon rosszkor jött, de ezen már kár rágódni. Talán legközelebb még jobb eredményt érünk el.

– Jelenleg a horvát U20-as válogatott edzőjeként dolgozik. Mit gondol, ki lesz a következő Luka Modric?
– Nem szeretnék neveket mondani, majd az idő megadja a választ. Noha sok tehetséges futballistánk van, nehéz lesz még egy olyan gyöngyszemet találni, mint Modric. Kiváló futballista, évek óta kulcsember a Real Madridban. Ritmust ad a csapat játékának, kulcspasszokat ad, és emellett fontos gólokat szerez. Nem véletlenül lett aranylabdás.

– Három évvel ezelőtt távozott az élvonalból kieső Puskás Akadémiától. Miként emlékszik vissza a Magyarországon eltöltött időszakára? Tartja még valakivel a kapcsolatot?
– Nagyon szép évet töltöttem a Puskás Akadémiánál, sokat tanultam, és úgy érzem, nem érdemeltük meg, hogy kiessünk. A csapat szereplését azóta is figyelemmel követem, de azóta eltelt három év, már senkivel sem tartom a kapcsolatot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik