Londonban legutóbb a Fradi ikszelt; a válogatott 13 éve nyert a szigeteken

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.10.12. 14:11
null
Legutóbb ez a magyar válogatott tudott győzni a Brit-szigeteken – 2008-ban, Észak-Írországban (Forrás: magyarfutball.hu)
Amint azt az esti Anglia–Magyarország vb-selejtező kapcsán, a magyar válogatott angliai látogatásairól szóló cikkünkben kifejtettük, nemzeti csapatunknak nem sok sikerélménye volt eddig a „háromoroszlánosok” vendégeként, hiszen az 1953-as, 6:3-as győzelem mellett kilenc meccsből, kilenc vereséget szenvedett. Viszont ha nemcsak a válogatottat és nemcsak Angliát, hanem a Brit-szigeteket együttesen nézzük, akkor azért már akadnak emlékezetes magyar győzelmek, még a közelmúltból is.

A futball őshazájának tekintett Brit-szigeteken mindig különleges élmény futballozni, sajátos miliő veszi körbe a labdarúgást, a szurkolók többségének a meccsnapok szinte ünnepnapnak számítanak, és ilyen légkörben vendégként pontot szerezni, esetleg győzni különösen nagy tett.

Magyar csapatként legutóbb a Ferencváros járt a szigeteken tavaly augusztusban, és bár a koronavírus miatt zárt kapus meccsen lépett pályára, így is nagy meglepetésnek számított, hogy 2–1-gyel kiverte a Bajnokok Ligájából skót bajnok Celticet. Annak a sikernek három magyar válogatott játékos is a részese volt a pályán, de az angolok elleni, londoni vb-selejtezőn egyikük sem szerepelhet: Botka Endre eltiltás, Dibusz Dénes sérülés miatt került ki a keretből, míg Sigér Dávid, aki a Celtic Parkban gólt szerzett tavaly, már hosszabb ideje sérült.

CELTIC–FERENCVÁROS 1–2

Skóciában ezt megelőzően is a Fradi tudott győzni, 2004 decemberében a Hearts vendégeként az UEFA-kupa csoportkörében Rósa Dénes góljával 1–0-ra, és ugyanabban az idényben, szeptemberben Londonban is járt a Fradi az UEFA-kupa selejtezőjében és 1–1-re végzett a másodosztályú Milwall ellen, majd a hazai visszavágón elért 3–1-es győzelemmel jutott be a csoportkörbe.

HEARTS–FERENCVÁROS 0–1

MILWALL–FERENCVÁROS 1–1

Magyar csapat Londonban legutóbb 2018 októberében járt, akkor a Vidi Álvaro Morata 70. percben szerzett góljával 1–0-ra kapott ki a Chelsea-től az Európa-ligában a Stamford Bridge-en. Az akkori fehérvári csapatból Loic Nego az angolok elleni vb-selejtezőn is pályára léphet. Fiola Attila is játszott a Chelsea ellen Londonban, de ő sérülés miatt most nem szerepelhet. Egyébként klubcsapatink közül az elmúlt húsz évben, Angliában a DVSC járt kétszer is, a Liverpooltól 1–0-ra (BL-csoportkör, 2009), a Wayne Rooney, Ruud van Nistlerooy, Cristiano Ronaldo támadótrióval (mindhárman gólt szereztek a Loki ellen) felálló Manchester Unitedtől 3–0-ra kapott ki (BL-selejtező, 2005). Előtte, 2002-ben pedig a ZTE szenvedett 5–0-s vereséget az Old Traffordon, azok után, hogy itthon 1–0-ra megverte az MU-t.

CHELSEA–MOL VIDI 1–0

MANCHESTER UNITED–DVSC 3–0

Magyar klubcsapat Angliában legutóbb 1969 márciusában győzött tétmérkőzésen, akkor az Újpest Dunai Antal góljával 1:0-ra nyert a Leeds United vendégeként a VVK-negyeddöntőben. Londonban viszont az 1953-as 6:3-at leszámítva sosem született magyar siker – legalábbis a hivatalos felnőttválogatott mérkőzéseket és a klubcsapatok tétmeccseit nézve.

A magyar válogatott brit földön legutóbb 2019-ben járt, akkor az Eb-csoportból való továbbjutásról döntő meccsen Marco Rossi együttese 2–0-ra kikapott Cardiffban, Walestől. A szövetségi kapitány később elismerte, a meccs után elgondolkodott azon, hogy lemond posztjáról. A két évvel ezelőtti meccsen pályára lépők közül a jelenlegi keretnek Gulácsi Péter, Lang Ádám, Nagy Zsolt, Nagy Ádám, Szoboszlai Dominik, Sallai Roland, Varga Roland és Holender Filip is a tagja.

WALES–MAGYARORSZÁG 2–0

A magyar válogatott legutóbb 2015 szeptemberében szerzett pontot a Brit-szigeteken, akkor Észak-Írországban játszott 1–1-es döntetlent Eb-selejtezőn, a maiak közül Nagy Ádám játszott azon a mérkőzésen. A legutóbbi magyar győzelem is Észak-Írország ellen született meg a szigeteken, 2008-ban 2–0-ra nyert Erwin Koeman együttese Gera Zoltán és Torghelle Sándor góljával felkészülési meccsen. Azt megelőzően, az elmúlt húsz évben még egyszer győzött a magyar válogatott a futball tágabb őshazájában, 2004-ben, a kétgólos Huszti Szabolcs vezérletével 3–0-ra, Lothar Matthäus kapitányi időszakában.

ÉSZAK-ÍRORSZÁG–MAGYARORSZÁG 1–1

ÉSZAK-ÍRORSZÁG–MAGYARORSZÁG 0–2

SKÓCIA–MAGYARORSZÁG 0–3

Az elmúlt húsz évben az angolokkal kétszer játszottunk idegenben, mindkétszer felkészülési meccsen. 2006-ban 3–1-re kaptunk ki Manchesterben, legutóbb pedig 2010-ben 2–1-re, Londonban. Utóbbi mérkőzésen, melyen a 62. percben egy öngóllal még vezetett Egervári Sándor legénysége (az volt a szakember első meccse szövetségi kapitányként), de Steven Gerrard duplájával fordítottak a hazaiak, ott volt a pályán a magyar csapatban Marco Rossi mostani egyik segítője, Laczkó Zsolt is.

ANGLIA–MAGYARORSZÁG 3–1

ANGLIA–MAGYARORSZÁG 2–1

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Bogdán Ádám (FTC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország)
Védők: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Kecskés Ákos (FK Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
Középpályások:Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Schäfer András (FC DAC 1904 – Szlovákia), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Vécsei Bálint (FTC)
Támadók: Hahn János (FC DAC 1904 – Szlovákia), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Sallói Dániel (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Varga Roland (al-Ittihad Kalba – Arab Emírségek)
A védelemben Botka Endre (FTC) is a keret tagja lenne, de eltiltás miatt nem játszhat az angolok ellen.

AZ EURÓPAI SELEJTEZŐ I-CSOPORTJA, OKTÓBERI MECCSEK
7. FORDULÓ
OKTÓBER 9., SZOMBAT
MAGYARORSZÁG–Albánia 0–1
(Broja 80.)
Lengyelország–San Marino 5–0 (Swiderski 10., Brolli 20. – öngól, Kedziora 50., Buksa 84., Piatek 90+1.)
Andorra–Anglia 0–5 (Chilwell 17., B. Saka 40., T. Abraham 59., Ward-Prowse 79., Grealish 86.)

8. FORDULÓ
OKTÓBER 12., KEDD
20.45:
Anglia–MAGYARORSZÁG – élőben az NSO-n!
20.45: San Marino–Andorra
20.45: Albánia–Lengyelország – élőben az NSO-n!

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia 7 6 1 23– 2 +21 19
2. Albánia 7 5 2 11– 6 +5 15
3. Lengyelország 7 4 2 1 24– 8 +16 14
4. MAGYARORSZÁG 7 3 1 3 12–11 +1 10
5. Andorra 7 1 6 4–19 –15 3
6. San Marino7 7 1–29–28 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik