„Kleinheisler beférne az Evertonba”, de a Kánaánra várni kell

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2016.07.07. 10:04
null
Kleinheisler felhívta magára a figyelmet, de a Werder nem adja el (Fotó: AFP)
Amióta a magyar válogatott számára befejeződött az Európa-bajnoki szereplés, szinte egymást érik a kerettagokkal kapcsolatos, lehetséges átigazolásokról szóló hírek. A Nemzeti Sport Online hazai és külföldi menedzsereket kérdezett arról, mennyire nőhet a magyarok iránti kereslet, nemzeti csapatunk eredményei növelik-e a futballisták piaci értékét, nőhet-e az NB I vonzereje a külföldi labdarúgók számára.

CIKKÜNK TARTALMÁBÓL:

♦ MOST MÁS A HELYZET, MINT AZ U20-AS VB-BRONZ UTÁN

♦ DZSUDZSÁK RÉGÓTA KÜLÖN KATEGÓRIA A MAGYAR FUTBALLBAN

♦ JOBBAN FIGYEL RÁNK A PIAC, DE EZ MÉG NEM A KÁNAÁN

♦ KULCSKÉRDÉS AZ NB I SZÍNVONAL-EMELKEDÉSE

♦ KLEINHEISLER ÉS A PREMIER LEAGUE

EZ MOST MÁS LEHET, MINT AZ U20-AS SIKER

Először is kezdjük azzal, hogy legutóbb hat évvel ezelőtt, az U20-as válogatott vb-bronzérmét követően gondolhattuk úgy, hogy „történik valami”, és a siker hatására több magyar fiatal külföldre tud szerződni. Akkor, abból nem lett semmi – vajon most a jó Eb-produkció után tényleg megmozdul a piac?

JÖNNEK-MENNEK – ÁTIGAZOLÁSI HÍREK
Az Eb hatására a nemzetközi sajtóban is megszaporodtak a magyar válogatott játékosok jövőjét érintő hírek. Kleinheisler Lászlóval kapcsolatban a Werder Bremen már leszögezte, nem eladó a középpályás, hiába érdeklődött több csapat is iránta (úgy tudjuk, az 1860 München és a Bologna konkrét ajánlatot is tett). A ferencvárosi Nagy Ádám viszont nagyon is eladó, és a héten várható fejlemény az ügyében. Eddig úgy tűnt, hogy a Benfica, Bologna, Marseille hármasból kerül ki a befutó, ehhez képest azonban a menedzsmentje szerint meglepetés várható. Dzsudzsák Balázsnak egyelőre csak a lehetséges áráról beszéltek a Bursaspornál, de az biztosnak látszik, hogy szeretnék eladni a szélső játékjogát. Szalai Ádámmal kapcsolatban a török Galatasaray, a spanyol Málaga és Betis, valamint kínai klubok érdeklődéséről lehetett olvasni a napokban. Az ugyancsak Eb-szereplő Bese Barnabásért a Ferencváros jelentkezett be az MTK-nál. Az Eb-keretben nem szereplő, háromszoros válogatott Futács Márkó közben a Hajduk Splithez igazolt.

„Egyértelmű, hogy az Eb-szereplés kihelyezte a magyar játékosokat a nemzetközi piacra és valamelyest feljebb is árazta őket. Ugyanakkor azok iránt van leginkább kereslet, azok tudnak külföldre igazolni, akik iránt már az Eb előtt is érdeklődtek. Említhetem példaként az általunk képviselt futballisták közül Kádár Tamást és Nagy Ádámot, akiknek már a torna előtt is voltak kérőik, és azóta csak gyarapodott a számuk” – fogalmazott Kövesdi Viktor, a CMG menedzseriroda igazgatója.

„Igaz a mondás, hogy a labdarúgásban minden a következő szombatig tart. Vagyis folyamatosan bizonyítani, teljesíteni kell. A válogatottnak ősz óta meccsről meccsre töretlen volt a fejlődése, és a folyamat az Eb-n sem szakadt meg. Ennek köszönhető, hogy azok a játékosok, akik már az ősszel magukra irányították a lehetséges kérők figyelmét, továbbra is népszerűek, sőt erősödött is a piaci pozíciójuk. A mostani helyzet annyiban más a 2009-es, U20-as vb-bronzhoz képest, hogy az egyiptomi tornán meghatározó teljesítményt nyújtó futballisták akkor már külföldön szerepeltek. A mostani csapatból viszont az NB I-es játékosok közül Nagy Ádám mellett Bese Barnabásnak, Elek Ákosnak, Fiola Attilának, Lang Ádámnak és Pintér Ádámnak is lehet esélye erősebb bajnokságba szerződni. Ahhoz azonban, hogy a pozitív folyamatok folytatódjanak, labdarúgásunk minden szintjén további fejlődésre van szükség” – emelte ki a játékosügynök.

TÖBBSZÖRÖS ÉRTÉKNÖVEKEDÉST NE VÁRJUNK; DZSUDZSÁK MÁS KATEGÓRIA

A menedzserek közül többen is figyelmeztetnek a jó Eb-szereplés veszélyeire.

„Óva intek mindenkit attól, hogy azt gondolja, az eddig ötszázezer eurót érő labdarúgó mostantól már hárommilliót ér, mert szerepelt az Európa-bajnokságon. Biztos vagyok benne, hogy ezt a klubok is tudják, és reálisan értékelik játékosaik helyzetét a piacon. Az Eb-szereplők közül Nagy Ádám és Kádár Tamás mellett Pintér Ádám és Priskin Tamás esetében is el tudok képzelni klubváltást. Nagyobb mozgás inkább a kontinenstorna után, illetve az átigazolási időszak második felében várható. Az Eb közvetlen hozadékaként azt várom, hogy azok a magyar játékosok is megjelenhetnek a nemzetközi piacon, akiknek a neve eddig nem volt a köztudatban” – hangsúlyozta a Stars & Friends nemzetközi ügynökség részéről Esterházy Mátyás.

A játékosügynöknek felvetettük, hogy az árak megugrása mennyire befolyásolhatja például az általuk képviselt Dzsudzsák Balázs helyzetét a Bursaspornál, akinek az esetében a korábbi, kétmillió euró körüli vételárral szemben az Eb-n lőtt két gólja után most már tízmillió eurót emleget a török klub első embere, Ali Ay.

„A Bursaspor elnöke jól bánik a szavakkal, az átigazolási időszak ezen szakaszában természetes, hogy magas polcra helyezi Balázs értékét. Azonban Dzsudzsák Balázs régóta külön kategóriát jelent a magyar futballban. Az, hogy az ő piaci értéke esetleg emelkedik, nem jelenti azt, hogy ez a többi magyar játékosra is ilyen mértékben érvényes lenne” – reagált Esterházy.

A KÁNAÁNRA MÉG VÁRNI KELL, DE VANNAK POZITÍV JELEK

Az angol World in Motion ügynökség magyarországi képviselője, Lucza Gábor ugyancsak arról beszélt, hogy egyik napról a másikra óriási változásokra ne számítsunk.

„Arra nem érdemes gondolni, hogy mostantól itt a Kánaán. Néhány játékos jövőjére biztosan hatással lehet az Eb-szereplés, de tudom, hogy van olyan válogatott futballista, aki szeretne külföldre igazolni, ám még egyetlen ajánlatot sem kapott érte a klubja. Több külföldi megfigyelővel is beszéltem, ők a magyar válogatott egységét, szervezettségét emelték ki, és nem annyira az egyes játékosokat. Viszont ha például Nagy Ádám és Kádár Tamás Nyugat-Európába tud szerződni, és ott bizonyít, akkor fokozhatja a magyar játékosok iránti keresletet, ugyanúgy, ahogy egy jó BL- vagy El-szereplés is a nemzetközi kupacsapatainktól” – nyilatkozta a menedzser, aki ugyanakkor már néhány nappal az Eb-szereplésünk után is kapott pozitív visszajelzést.

„Ami már most érzékelhető, hogy másképp állnak a külföldi játékosok Magyarországhoz, mint korábban. Eddig a legtöbben húzták a szájukat, amikor NB I-es lehetőségről beszéltem nekik, viszont amióta látták a válogatottunkat az Eb-n, érdeklődőbbek lettek. Néhány külföldi játékossal beszéltem az elmúlt napokban, és mindannyian nyitottnak mutatkoztak, rögtön arról beszélve, milyen jó benyomást tett rájuk a magyar válogatott. Másrészről, ezek után könnyebb lesz megfigyelőket is Magyarországra hívni, akik az utóbbi években egyre kevésbé voltak kíváncsiak az NB I-es meccsekre, játékosokra” – fogalmazott Lucza Gábor.

A VALÓS VÁLTOZÁSHOZ NÉGY-HAT MECCS NEM ELÉG

„A norvégok elleni két meccs, majd a négy Eb-mérkőzés biztosan jó hatással lesz a válogatott játékosok megítélésére, piaci helyzetére, nőhet valamelyest az értékük. Viszont ez a négy-hat találkozó ahhoz nem elegendő, hogy átfogó változásról beszélhessünk. Ahhoz folyamatos jó szereplés kell, és nemcsak a válogatottól, hanem a nemzetközi színtéren játszó csapatainktól is. A folyamatos és sikeres kupaszerepléshez megfelelő szintet képviselő légiósokra is szükség van, ami hosszú távon hozzájárulhat az NB I színvonalának emelkedéséhez, a tartós előrelépéshez” – összegezte a valós fejlődés lépéseit a Center Sport Kft. ügyvezetője, Paunoch Péter.

A játékosügynök a futballisták eladhatóságával kapcsolatban hozzátette, a klubvezetők értékítéletén, a reális kivásárlási árak meghatározásán is múlik, hogy hányan tudnak az NB I-ből külföldre igazolni.

KLEINHEISLER MEGÁLLNÁ A HELYÉT A PREMIER LEAGUE-BEN IS

Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan látja a futballunkat, a magyar válogatottat, a játékosainkat egy olyan angol sportmenedzser, aki amúgy egyáltalán nem járatos a magyar viszonyokban, és jószerivel csak annyit tud rólunk, amennyit az Európa-bajnokságon látott, tapasztalt. A nem kimondottan játékosközvetítéssel, hanem szélesebb körű sportmenedzsmenttel, PR- és marketingtevékenységgel foglalkozó angol Hayters Teamwork egyik vezetőjével, Gerry Coxszal még Franciaországban beszélgettünk az Eb alatt.

„Magyarországot az első csoportmeccsén láttam élőben futballozni, és a csapat játéka nagy hatással volt rám Ausztria ellen, mert az ideges kezdés után egyre magabiztosabbá vált az együttes, és teljesen megérdemelt győzelmet aratott. A folytatásban is nagyon szimpatikus volt, amit a magyar csapattól láttam, abszolút megérdemelten jutott a legjobb tizenhat közé. A játékereje a legjobbakhoz – így Németországhoz vagy Franciaországhoz – még nem mérhető, de például az Eb alapján Oroszországnál vagy Ukrajnánál jobb szintet képviselt” – értékelte a válogatottat az angol menedzser. Sokatmondó viszont, hogy egyénileg már csak egy játékost emelt ki tőlünk, akit el tudna képzelni akár hazája élvonalában is.

„Igazán mély benyomást Kleinheisler László tett rám. Úgy tűnt, hogy ő a Premier Leauge-ben is megállhatná a helyét, mondjuk valamelyik középcsapatban. Például a West Hamben vagy az Evertonban, aztán onnan egy-két jó szezon után akár nagyobb csapathoz is szerződhetne” – vélekedett Gerry Cox.

ÖSSZEGZÉS – AZ EB-SZEREPLÉS A FEJLŐDÉS KEZDETE LEHET

A véleményeket összegezve megállapíthatjuk, az Eb-szereplés rövid távú hatásai között számíthatunk arra, hogy ezen a nyáron több NB I-es játékos szerződik külföldre, mint az előző években, jobban odafigyelnek Nyugat-Európában a magyar futballra, szívesebben meghallgatják a kiszemelt légiósok az NB I-es csapatok ajánlatait. Viszont tartós értéknövekedéssel és nagy számban topligákba igazoló magyarokkal a menedzserszakma sem számol. Ahhoz a négy Eb-meccs kevés, a tornán mutatott teljesítmény csak egyfajta katalizátora lehet a változásoknak. A stabil fejlődéshez elengedhetetlen lenne kupacsapataink jó nemzetközi szereplése és a honi bajnokság színvonalának tartós emelkedése.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik