FFT: miért nem készült film a mexikói vb-csapatunkról?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.02. 12:11
null
Az FFT Döglött akták című sorozatában a Mezey vs. Koltay ügyet elevenítette fel (Fotó: fourfourtwo.hu)
Lemondással fenyegetőző szövetségi kapitány, kertben elásott filmtekercs, megfékezett botrány... A FourFourTwo magazin Döglött akták című sorozatában a Mezey vs. Koltay ügyet elevenítette fel.

 

Manapság gyakori, hogy egy sikercsapat útját mindenhová kamerák követik, és egy sorozat végén gyakran hangulatos filmmé áll össze az adott csapat szereplése. Az utolsó nagy magyar válogatottról, az 1986-os mexikói vb-re meggyőző teljesítménnyel kijutó Mezey-csapatról is majdnem készült ilyen alkotás.

A legnevesebb rendezők egyike, Koltay Gábor készítette volna.

„Szép volt, fiúk! címmel terveztem egy filmsorozatot 1985-ben a magyar labdarúgás akkori, az azt megelőző egy-két évtizedhez képest sikeresebb időszakáról – mondja a FourFourTwo-nak Koltay Gábor. – Verebes József csodát tett Győrben, Bicskei Bertalannal ifjúsági Eb-t nyertünk, Kovács Ferenc UEFA-kupa-döntőig vezette a Videotont, a válogatott pedig kijutott a mexikói világbajnokságra. Rendkívül érdekelt a nagy edző- és játékosegyéniségek sorsa, akik a korántsem profi körülmények közepette mégiscsak figyelmet érdemlő eredményeket értek el. Természetesen ennek megkoronázása a válogatott csapat menetelésének, majd pedig a világbajnoki szereplésnek a bemutatása lett volna. Szakértőnek Szepesi Györgyöt kértem fel, aki akkor az MLSZ elnöke volt. A film készítését az akkor még létező Mafilm vállalta.”

De aztán az egészből nem lehetett semmi, mert hatalmas botrány keveredett, amelynek végén csaknem lemondott az 1985-ben a World Soccer által a világ legjobb szövetségi kapitányának választott Mezey György.

„Ez volt a teljes paranoia” – fogalmazott a filmrendező, amikor elfogyott körülötte a levegő. A történet elolvasható a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik