„Ez többé már nem az az Eb…” – Matthäus kételkedik Möllerben

ZSOLDOS BARNAZSOLDOS BARNA
Vágólapra másolva!
2015.12.04. 10:29
null
Matthäus szerint az Eb már nem lesz ugyanaz, mint régen volt (Fotó: NS-archív)
Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya szurkol a mieinknek az Európa-bajnokságon, de amondó, a több csapat miatt a színvonal már nem lesz ugyanolyan, mint régen volt. 

– Figyelte a magyar válogatott Eb-selejtezős mérkőzéseit?
– Igen, figyelemmel követtem az eseményeket, és azt gondolom, számítani is lehetett rá, hogy az új lebonyolítási rendszerben Magyarországnak nagyobb esélye lesz a kijutásra, mivel az eddiginél nyolccal több csapat vehet részt a tornán – mondta az aranylabdás Lothar Matthäus, válogatottunk korábbi szövetségi kapitánya a Formula–1-es Abu-dzabi Nagydíj hétvégéjén a Nemzeti Sportnak adott exkluzív interjújában. – A csapat a Románia vagy az Észak-Írország elleni meccsen közvetlenül is kiharcolhatta volna a kijutást, de mindegy, a magyar labdarúgás szempontjából most csak az a lényeg, hogy ott lesz a válogatott az Eb-n. Ehhez természetesen kellett némi szerencse is, de a magyarok megragadták a lehetőséget.

– És ebben a nálunk dolgozó német szakmai stábnak elévülhetetlen érdemei vannak.
– Így van, véleményem szerint a német tapasztalatot mindenütt nagyszerűen lehet hasznosítani a futball világában. Jól működik a rendszerünk, kiváló az utánpótlásképzésünk, a felnőttválogatott csodálatos eredményeket ér el, ezért azt gondolom, hogy a nemzetközi futball egésze is profitálhat abból, amit Németország felépített.

(…)

– Dárdai Pál a magyar válogatottnál is világos irányt szabott, amelyen végighaladva Bernd Storck és Andreas Möller vezette ki a csapatot az Eb-re. Az ő munkájukról mit gondol?

– Andy Möllert nem venném velük egy kalap alá. Ő csupán az utolsó két meccsre, a pótselejtezőre csatlakozott a stábhoz, jelenléte inkább pszichikai szempontból lényeges, hiszen edzőként nincs sok tapasztalata. Segíti Bernd Storck munkáját, aki már rutinosabb tréner.

– Azért az biztosan nem árt, ha egy világbajnok, Európa-bajnok, BL-győztes, UEFA-kupa-győztes is ott van a csapat mellett.
– Pszichológiai szempontból mindenképp jó a játékosoknak, ha az edző tapasztalatból tud beszélni, mert ez rövid távon pozitív impulzust ad a csapatnak, de nem vagyok benne biztos, hogy hosszabb távon is kitart. Nem tudom, Andy Möller milyen edzéseket tart, hiszen nagy csapatnak még sosem volt a trénere, de biztos, hogy hatékonyan képes segíteni Bernd Storck munkáját, és saját tapasztalatának köszönhetően motiválni is tudja az együttest.

– Mire lehet képes a magyar válogatott az Eb-n?
– Erről nem szeretnék beszélni… Annyit azonban leszögezek, hogy a torna jelenlegi formája nem tetszik, mert túl sok csapat kap szerepet, a selejtezőben induló válogatottaknak csaknem a fele kijutott a tornára. Az ember a vb-n és az Eb-n topcsapatokat és topjátékosokat szeretne látni, jövőre azonban olyan válogatottak lesznek ott a tornán, mint Izland, Wales, Észak-Írország vagy Albánia. Minden tiszteletem ezeké a csapatoké, de ez többé már nem az az Európa-bajnokság, amelyet én futballrajongóként látni szeretnék.

Ha arra is kíváncsi, lenne-e kedve Matthäusnak csatlakozni a honfitársaihoz, és ismét szerepet vállalni a magyar futballban, valamint hogy mit gondol a korábbi aranylabdás labdarúgó Dárdai Pálról, olvassa el a teljes interjút a Nemzeti Sport pénteki számában!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik